AddToAny

På kongelig grunn

På kongelig grunn
Både Harald Hårfagre og det dansk-norske kongehuset har eid gården. Nonnekloster har det også vært her. I dag er det tiende generasjon Horneman som bebor og driver Reins Kloster, i et hus nærmest blottet for møbler nyere enn år 1900. Driften er derimot topp moderne.
ETTER TJUE ÅR borte fra hjemgården innså Hans Henrik Horneman at det var muligheter på den ærverdige farsgården. Han flyttet hjem, la om til økologisk melkeproduksjon, og startet en helt ny æra på gården. Han hadde bodd i Bergen, Trondheim og Oslo, utdannet seg til kunstner i England, var blitt urban. Så tok han et verdivalg. I dag bor Hans Henrik Horneman og kona Sissel Grimsrud i en nasjonalskatt. I det store huset som har 34 rom bruker de bare fire til hverdags. Hjemmet deres er fredet, og i mange av rommene setter Riksantikvaren foten ned for ommøblering.

Det plager dem ikke. Men det som derimot kan ta fra Hornemann nattesøvnen er å tenke på hvordan iskrystallene oppfører seg i iskremen de produserer på gården.



PÅ ALTANEN til den monumentale hovedbygningen er villbringebær temmet i leirkrukker. En katt strekker seg dovent mellom kurvstolene. Horneman serverer is med smak av safran og ristede pinjekjerner. Smaken er umulig å sammenligne med noe annet. Bitter safran i samspill med søt fløteis er i perfekt balanse. Safran er kostbart og lages av de tørkede arrene til safrankrokusen. Til ett kilo safran kreves minst 70 000 krokuser.

- Safranis er for spesielt interesserte, men ideene er ikke hentet fra løse luften, sier Horneman.

Smakene henter han fra litteraturen. Der avslører ismesterne dog ikke sine innerste hemmeligheter, så mye av isen de lager her på Reins Kloster er et resultat av prøving, feiling og kursing. For å oppnå optimal struktur og smak bruker Horneman god tid på produksjonen. Iskremen får sitt tilmålte døgn i pastøren, her varmes ismassen opp til 80 grader for å hemme vekst av mikroorganismer, før isen raskt kjøles ned til 4 grader. Deretter flyttes den over til en porsjonsfryser, fø
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Om eg fortel deg at huda di er eit økosystem, kva ynskjer du å gje ho?
Ren Mat 01.12.2023
Reins Kloster Akevitt, ble først lansert i 2012 etter at Reins Kloster og 3-4 andre gårder med tidligere tilknytning til Klosteret gikk sammen for å lage Norges første økologiske akevitt.
Ren Mat 01.12.2023
DEN GRØNNESTE VINEN er den som ikke drikkes. Slik resonneres det i hvert fall rundt strøm som ikke brukes.
Ren Mat 01.12.2023
Du trenger
Ren Mat 01.12.2023
Julen er høysesong for å nyte vår nasjonalsprit norsk akevitt. Brennevinet har i løpet av de siste tiårene gått fra å være ansett som fattigmanns trøst til å bli en nasjonal merkevare som kan måle seg med hvilken som helst importert brennevin.
Ren Mat 01.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt