AddToAny

Orden i sysakene hos Helse Sør-Øst

Orden i sysakene hos Helse Sør-Øst
TEMA: En stor andel av det staten kjøper inn, produseres i fattige lavkostland der overtramp på arbeids- og menneskerettigheter er vanlig. Helse Sør-Øst er blitt en pådriver for etisk handel i offentlige anskaffelser.
To laboratorieassistenter manøvrerer en vogn med operasjonshansker som skal inn på lageret på Akuttklinikken ved Oslo universitetssykehus. De rister smilende på hodet når jeg spør om de vet hvor hanskene er produsert.

Akkurat operasjonshansker er noe Grete Teigset Solli, spesialrådgiver i miljø og samfunnsansvar i Helse Sør-Øst, fikk et spesielt forhold til under et besøk på hanskefabrikker i Malaysia.

- Alle var migrasjonsarbeidere fra enda fattigere naboland. I to av fabrikkene vi besøkte, hadde de fått passene innlåst slik at de ikke kunne dra. Og i den ene fabrikken tjente de to til tre kroner i timen. For å få nok lønn jobbet de mellom 12 og 15 timer. Inne i fabrikken var det 40 til 50 grader, og det stinket ammoniakk, forteller Solli.



En pådriver I 2008 ble Helse Sør-Øst kåret til etikkversting av Framtiden i våre hender etter at det ble oppdaget slavelignende forhold på noen av fabrikkene i India.

- Som svar på kritikken tok administrerende direktør Bente Mikkelsen til orde for at Helse Sør-Øst skulle bli en pådriver innen offentlig sektor for å sikre bærekraftige anskaffelser. Hun sa: Vi driver med helse, og kan ikke ha på oss at våre kjøp bringer uhelse andre steder, sier Solli.

Styret i Helse Sør Øst, som har 77600 ansatte og handler for 23 milliarder kroner årlig, fattet vedtak om å bli en pådriver i etisk handel i 2009. Anskaffelsene i regionen utføres og følges opp av Sykehuspartner som er et helseforetak i Helse Sør-Øst.

Oppgaven med å finne ut hvor alle produktene kommer fra, og hvordan forholdene er på fabrikkene der de er produseres, er enorm. Ikke alt g�
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra LO-Aktuelt

Svettedampen ligger som en sky rundt Reinert Bell i skogen i Meldal i Trøndelag. Han legger all sin tyngde mot et enormt grantre. Treet går i bakken med et brak.
LO-Aktuelt 16.03.2024
LO-Aktuelt 16.03.2024
ERLEND TRO KLETTE Fotojournalist
LO-Aktuelt 16.03.2024
LO-Aktuelt 16.03.2024
Dersom alle deltidsansatte som ønsker å jobbe mer hadde fått 100 prosent stilling, hadde det utgjort rundt 30.000 årsverk årlig.
LO-Aktuelt 16.03.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt