AddToAny

Opplevelse og mestring av hørselshallusinasjoner

Opplevelse og mestring av hørselshallusinasjoner
Hallusinasjoner er et psykotisk symptom som kan oppstå ved ulike sykdommer eller tilstander. Den vanligste formen for hallusinasjoner er hørselshallusinasjoner, som ofte forbindes med alvorlige psykiske sykdommer som schizofreni eller paranoid psykose.
... Men hørselshallusinasjoner kan også være en del av symptombildet ved andre sykdommer som for eksempel depresjon, demens eller delirium, som er de hyppigste årsakene til psykose hos eldre (1). For å kunne støtte og hjelpe personer med hørselshallusinasjoner kan det være nyttig å prøve å forstå hvordan hallusinasjonene oppleves, og hvilke mestringsstrategier personene selv bruker for å gjøre det lettere å leve med hallusinasjoner. Denne artikkelen vil derfor belyse hva personene med hørselshallusinasjoner selv tenker om dette. IFnonr lmeadnngienagv oss er hallusinasjoner noe ufor- ståelig og rart, noe vi kanskje ikke vet helt hvor- dan vi skal forholde oss til. Å være hallusinert kan være en skremmende opplevelse. Personen ser, hører eller lukter ting som ikke andre opp- lever. Noen kan også ha taktile hallusinasjoner, det vil si at de opplever at noen tar på dem, dytter dem eller lignende. Hørselshallusina- sjoner kan være i form av lyder som banking eller enkelte ord, eller det kan være mer kom- plekse hørselshallusinasjoner i form av «stem- mer».
Trude er plaget med hørselshallusinasjoner i form av negative stemmer. Ofte når hun er på badet og skal stelle seg kommer stemmene. Stemmene sier: «Du er stygg!» og «Uansett hvor mye du pynter deg, blir du aldri pen!» Trude vet at det er «stemmer», at det ikke er noen andre på badet, men hun blir likevel lei seg og roper at de skal slutte.
Et systematisk litteratursøk viste at det er lite forskningsbasert kunnskap om hvordan en person med psykose opplever sine symptomer. Det lille som finnes er hovedsakelig knyttet til opplevelsen av hørselshallusinasjoner hos per- soner med alvorlige psykoser som schizofreni, og mestringsstrategier hos denne gruppen. Vi vil derfor begrense artikkelen til å presentere forskning om hvordan denne gruppen opplever hørselshallusinasjoner, beskrevet som «å høre stemmer», og ulike mestringsstrategier knyttet til håndteringen av disse hallusinasjonene. Det er lite forskning spesielt på eldres opplevelse av dette, så artikkelen vil derfor i hovedsak handle om voksne generelt. I mangel på studier av eldre, mener vi denne kunnskapen med for- siktighet kan anvendes også i forhold til eldre.

Hvordan oppleves det å høre
sFotresmknmingerv iosegr havt ap ebresotnyerr dseom? hører stem- mer kan ha problemer med å vite om disse stemmene tilhører dem selv, det vil si om de er hallusinasjoner, eller om de er virkelige stemmer fra andre. Dagliglivet er ofte dominert av motstridende eller diskuterende stemmer som kan føre til en opplevelse av «å ha mistet forstanden». Lyden av, og innholdet i disse forvirrende hallusinasjonene kan oppfattes som et «ekko fra fortiden» og forsterke bekymringer for nåtid og framtid (3). For å forstå hvordan det oppleves å ha stemmer, kan det være nyttig å prøve å forstå stemmenes innehold, det vil si hva som blir sagt, hvorfor d
Gå til mediet

Flere saker fra Demens & Alderspsykiatri

Folkebiblioteket er åpent for alle, og kan være en viktig møteplass for eldre. Bruk av folkebiblioteket kan fremme livskvalitet, forebygge ensomhet og føre til mindre sosial ulikhet i helse. Folkebiblioteket kan være knutepunktet for innhenting og formidling av helseinformasjon i kommunene.
Hvavnaevdaarnbnaekngdreulnengeenmfoidrledritbt lfaonrstkenldinrgesipNroosrjgeek.tP?
BDefeafetkkfigtnarnvuespnesntrusodniesreongtrfeorrtsoknminsogrsgo. mEkssieemr npoleeropmå dthoeumtmteeører ro(3rge)l,divursekkdsvjuoaklnistjaeovtnfnoearvvpraoaspgiseitynaktsiejaontneri(so5kg)e.
i årenes løp etterfulgt av flere profilerte fagpersoner. Sammen har de på hver sin måte bidratt til tidsskriftets kunnskapsformidling.

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt