AddToAny

Om syke mødre, sårbare brødre og barmhjertige samaritanere

MENINGER: Mitt analytiske hjertesukk over de frivillige organisasjonenes reaksjoner på bistandsbudsjettet har avstedkommet innlegg fra Erik Lunde, generalsekretær i Strømmestiftelsen, og Mathias Slettholm,
utviklingspolitisk seniorrådgiver i Redd Barna.

Det er fristende å si at førstnevnte har lest det jeg skrev som en viss mann leser Bibelen. Jeg skrev ikke at organisasjonene «først og fremst» er opptatt av egne inntekter og rammevilkår. Jeg betviler ikke at det finnes mange dyktige medarbeidere i organisasjonene som ønsker å gjøre en forskjell i verden. Lunde fremstår i alle fall definitivt som en «man with a mission.»

Mission impossible?

I bistand er grensen mellom egeninteresse og altruisme ofte uklar. Dersom man mener man har verdens viktigste jobb, ønsker man selvsagt å maksimere ressursene man disponerer. Ifølge Lunde har han det, for Strømmestiftelsens samfunnsoppdrag er intet mindre enn «å utrydde fattigdom.»

En fare ved å ha et så stort mål er at man fort kan miste oversikten. Generalsekretæren påstår at «[e]n av de viktigste grunnene til at antallet som lever i ekstrem fattigdom er mer enn halvert siden 1990-tallet, er at flere har fått muligheten til å gå på skole.» Dette var nytt for meg. Meg bekjent er den viktigste grunnen vekst og strukturendring i Kina. Et svimlende antall mennesker ble flyttet fra jordbruket og statseide selskaper til mer produktiv virksomhet. Resultatet var et over en halv milliard mennesker kom ut av ekstrem fattigdom og at Tusenårsmålet på dette feltet ble nådd.

Mer generelt har en økning i den økonomiske vek

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

Soldatene som har gjort opprør i Burkina Faso, har kunngjort på statlig TV at militæret nå har overtatt makten i det vestafrikanske landet. Lover konstitusjonell orden innen «rimelig tid».
Bistandsaktuelt 25.01.2022
En rekke store, utenlandske selskaper vender nå ryggen til Myanmars kuppmakere. Men noen blir værende, som den norske malingsprodusenten Jotun og gjødselsgiganten Yara.
Bistandsaktuelt 24.01.2022
UTSYN: Det så ikke pent ut. Skjeggete menn i et lekkert privatfly betalt av norske skattebetalere, på vei til - av alle steder - Soria Moria i Holmenkollåsen. Mange har kritisert både pengebruken og at Taliban får komme til Norge.
Bistandsaktuelt 24.01.2022
Over 700 millioner mennesker lever i ekstrem fattigdom. Det er 100 millioner flere enn det ville vært uten koronapandemien, anslår Norad i en ny rapport.
Bistandsaktuelt 24.01.2022
Den tidligere verdensbank-toppen Olusoji Adeyi oppfordret nylig giverland til å stoppe finansieringen av medisiner, myggnetting og vaksiner.
Bistandsaktuelt 24.01.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt