AddToAny

Om overvåkingskapitalisme og oppussing

Om overvåkingskapitalisme og oppussing
For tida holde vi på med et oppussingsprosjekt hjemme.
I den forbindelse skulle jeg, rett før jeg satte med til datamaskinen for å skrive denne artikkelen, skru ned en skinne over en hems på arbeidsrommet. Det var vanskelig å komme til, skinna var skrudd godt til for 25-30 år siden av dem vi kjøpte leiligheten av, og jeg er upraktisk. Det kom helt sikkert en del iltre og høylytte utrop fra meg til min kone i løpet av arbeidets gang før alle skruene var ute og lista demontert. Men til min overaskelse: da jeg skrudde på datamaskinen for å begynne på denne artikkelen, kom det opp en annonse for et redskap særdeles velegnet til å skru ut gamle og fastrustede skruer. Det kan illustrere temaet for mitt bidrag i dette nummeret: overvåkingskapitalismen og hvordan bibliotekfeltet bør forholde seg til den.

Artikkelen har også et annet utgangspunkt: I april ble jeg bedt om å holde et foredrag på årsmøtet i Nordnorsk biblioteklag. Oppdraget var å diskutere hvilke konsekvenser digitaliseringen har for bibliotekenes rolle.
Det overordnede svaret på spørsmålet jeg ble stilt, er det enkelt å svare på. Digitalisering eller ikke - bibliotekenes rolle er grunnleggende sett den samme som den alltid har vært: Bibliotekene skal fremme opplysning, kunnskap og interesse for litteratur og lesing; de skal bidra til en opplyst og informert offentlighet og de skal være møteplasser for i sine lokalsamfunn. I sum skal bibliotekene bidra til at menneskene i størst mulig grad kan leve sitt liv som myndige, frie og selvstendige individer i samfunn med andre.
Men utfordringene bibliotekene står overfor med hensyn til å løse disse oppgavene i en digital kontekst, er alt annet enn enkle. En del av disse utfordringene er blitt tatt opp i bibliotekforskningen så vel som i de faglige samtalene på praksisfeltet. Hvordan kan bibliotekene bidra til å motvirke den fragmenteringen av den offentlige samtalen og framveksten av ekkokamre som digitaliseringen lette kan lede til? Det temaet er det forsket ganske mye på og det er diskutert mye.

Gå til mediet

Flere saker fra Bok og bibliotek

Etter Datatilsynets Facebook-exit, vurderer også bibliotekene egen Facebook-bruk.
Bok og bibliotek 26.11.2021
- Sjølve boklova påverkar biblioteka i avgrensa grad. Men ser ein på heile det litterære systemet samla, er sjølvsagt biblioteka viktige, seier Aslak Sira Myhre.
Bok og bibliotek 22.11.2021
Nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre skal leie utgreiingsarbeidet på veg mot ei ny boklov.
Bok og bibliotek 20.10.2021
For dei som har sakna Bok og bibliotek-arkivet på dei nye nettsidene: No er det tilbake!
Bok og bibliotek 19.10.2021
Norsk bibliotekforening er lunka til nytt statsbudsjett, håpefull til Hurdalsplattforma
Bok og bibliotek 13.10.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt