UDs nye handlingsplan for likestilling er kunnskapsbasert og konkret, mener kjønnsforskere. De advarer likevel mot norsk selvgodhet. Mer om Likestillingspolitikk Utenriiksminister Børge Brende omgitt av neon av deltakerne i pådrivergruppa.
Fra venstre: Kjell Roland, Astrid Nøklebye Heiberg, Børge Brende, Thomas Walle, Helga Hernes og Anita Krohn Traaseth. Foto: UD
I sin nye handlingsplan for likestilling i utenriks- og utviklingspolitikken 2016-2020, har Regjerningen valgt ut fem områder som skal vektlegges. Disse er Jenters utdanning, kvinners politiske og økonomiske deltakelse, seksuell og reproduktiv helse og rettigheter og bekjempelse av vold.
Foregangsland
- Norge er et foregangsland på likestilling. Dette forplikter oss internasjonalt, til å dele våre erfaringer og bistå andre land med vår kunnskap på området, sa utenriksminister Børge Brende, da han la frem planen 2. september.
Norge er et foregangsland på likestilling.
I handlingsplanen står det blant annet: Kjernen i Norges arbeid for likestilling er å øke jenters og kvinners handlingsrom, selvbestemmelse og makt. Dette er grunnlaget for at jenter og gutter, kvinner og menn skal ha like rettigheter og like muligheter. Norge vil bidra til at kvinner får en styrket posisjon i familien, i sine samfunn og på den internasjonale arenaen. Gutter og menn kan være endringsagenter for å oppnå likestilling, og likestilling er et gode også for menn. Menneskerettighetene, spesielt FNs kvinnekonvensjon, er utgangspunktet for vårt arbeid med kvinners rettigheter.
Ser politisk vilj