AddToAny

Ny fagprosedyre i overgrepssaker

Ny fagprosedyre i overgrepssaker
Selvinstruerende fagprosedyre gjør det enklere å dokumentere funn i saker der det er mistanke om vold og seksuelle overgrep mot barn.
Tannlege Dror Yaacov fra Den offentlige tannhelsetjenesten i Aust-Agder ogleder av Statens barnehus i Kristiansand ved Agder politidistrikt, Anne-Lise Farstad. Foto: Statens barnehus i Kristiansand. Bildet er tatt på barnehuset.

Sørlandet sykehus HF og Statens Barnehus Kristiansand utga høsten 2016 Fagprosedyre for tannlegeundersøkelser av barn utsatt for vold og overgrep. Fagprosedyren er publisert på Helsebiblioteket.no.

Arbeidet med å lage prosedyren startet etter et initiativ fra Statens Barnehus Kristiansand, som i 2011 innledet et samarbeid med Den offentlige tannhelsetjenesten i Vest-Agder. Bakgrunnen var flere tilbakemeldinger fra Den rettsmedisinske kommisjon om å inkludere og spesifisere funn fra munnhulen i den rettsmedisinske rapporteringen.

Fagprosedyren er selvinstruerende slik at alle tannleger kan bruke den, samtidig som den oppfyller kravene til en rettsmedisinsk undersøkelse. Etter at en nasjonal prosedyre er utarbeidet i 2018, vil man arbeide for at denne lenken kan finnes på administrasjonssystemet Opus Dental.

Vold mot hodet

- Vi vet at mye av volden mot barn skjer mot hoderegionen, og at det kan finnes tegn på seksuelle overgrep og vold i munnhulen. Tannleger er derfor en meget relevant gruppe å få med inn i dette arbeidet, sier prosjektleder Unni Mette Köpp, medisinsk sakkyndig ved Statens Barnehus Kristiansand, barnelege og forsker ved Sørlandet sykehus HF.

Statens Barnehus er et tverrfaglig tilbud til barn og ungdom, samt voksne med psykisk utviklingshemming, som kan ha vært utsatt for, eller vitne til, vold eller seksuelle overgrep. På barnehusene gjennomføres det medisinske undersøkelser og tilrettelagte avhør

Les mer

Flere saker fra Den norske tannlegeforenings Tidende

Før kunne hendene mine redde liv. De kunne redde et lite barn. Det var en sann glede å møte foreldrene etter slike vellykkede operasjoner og si: «Vi har lukket igjen hullet i hjertet.
Vi lever med historien, nåtiden og fremtiden som de rammefaktorer som gir våre liv innhold. Av disse er det særlig påvirkningen fra historien som bidrar til å plassere oss i den verdenssituasjonen vi hver især befinner oss i.
Behovet for tannhelsepersonell i Etiopia er enormt. Anslagsvis snakkes det om at de har 1 000 tannleger til en befolkning på 110 millioner mennesker.
Mange av oss har lett for å gi barna brus eller saft når de er tørste. Plutselig blir inntaket av sukker større enn man tror. Bytter du ut brus eller saft med vann til hverdags, er mye gjort.
«Hæ?» roper min søster mot meg fra skjermen. «Jeg sa at jeg må gå», roper jeg tilbake, «jeg har time hos tannlegen.»

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt