AddToAny

NTFs forum for tillitsvalgte, Oslo 3.-4. mars: Mange, mange spørsmål

NTFs forum for tillitsvalgte, Oslo 3.-4. mars: Mange, mange spørsmål
Forum for tillitsvalgte hadde som mål å se på egen organisasjon og arbeidsmåte. Med blikket rettet innover var hovedspørsmålene om NTF er en åpen og demokratisk organisasjon, og om systemet er egnet til å møte dagens og fremtidens utfordringer.
Leder av Telemark Tannlegeforening, Terje Fredriksen, tilkjennega et behov for mer informasjon og kontakt mellom lokalforeningene og NTFs sentrale ledelse.

NTFs ledelse hadde også invitert noen fra utsiden, som kjenner NTF godt, for å høre deres oppfatning av NTF som politisk aktør, profesjonsorganisasjon og samarbeidspartner. Tidligere president i NTF, Carl Christian Blich, og dekan ved Det odontologiske fakultet i Oslo, Pål Barkvoll, hadde takket ja til invitasjonen om å gi sitt syn på NTFs utfordringer i tiden fremover.

Blich innledet med å spørre om NTF vet hvor skoen trykker - på medlemmenes føtter? Og han skyndet seg å legge til at han slett ikke er sikker på at han selv hadde denne innsikten den gangen han ledet foreningen.

- Poenget er at for å bestemme et arbeidsprogram må en vite hvor skoen trykker. En må vite, for å velge riktig medisin. I tillegg til å vite hva som er problemet, må en også vite hvor en vil. Vet en ikke hvor en vil kan en fort få en strategi som går i mange retninger. Kunsten er å få en strategi som går i én retning og, ikke minst viktig, en strategi som kan operasjonaliseres, understreket Blich.

Han beskrev situasjonen i 2016 slik: 12-åringer har i gjennomsnitt én fylt tann. 18-åringer har i gjennomsnitt fire fylte tenner. På Sørlandet gjøres tannlegestillinger i Den offentlige tannhelsetjenesten (DOT) om til tannpleierstillinger. Alle tannlegestillinger i DOT er i all hovedsak besatt. NTFs jurister har 2 000 saker å løse (han la til at han håper at det tallet er feil), Praksiseierforeningen (2015) snakker om slavekontrakter i privat sektor. Det utdannes flere tannleger enn noen gang (250 fra utlandet i fjor). Norske læresteder har cirka 1 000 plasser fordelt på fem årskull. Til sammen er det cirka 4 500 årsverk i norsk tannhelsetjeneste totalt.

- Jeg skjønner at det er vanskelig for NTF å ta opp dette med antall tannleger. Men kanskje man må?

- Kunsten er å adressere det på riktig måte. En har tidligere sett uheldige følger av at det er varslet om at det ikke er behov for å utdanne flere tannleger. Plutselig er det for få igjen, og det er ikke hensiktsmessig.

- Like fullt: Nye tannlegestudenter går mot fem år med studier, etterfulgt av minst 40 år med yrkesliv. Det er veldig uheldig hvis det er slik at det er for mange som velger dette yrket. Hva skal de gjøre alle sammen, hvis de blir for mange?

- Ubesvarte spørsmål i tiden er hva som blir effekten av at kvinneandelen på studiet er så høy som den er? Og hvilket tannbehandlingsbehov en vil se i befolkningen, med nåværende og fremtidig innvandring, og kanskje befolkningsvekst? Kommer det et økt behov?

- Fylkestannlegen i Hordaland har for øvrig et poeng når han sier at opplevelsen av at det er færre oppgaver å ta tak i for tannleger i privat praksis skyldes at det er bedre tannhelse i befolkningen, og ikke at DOT behandler noen få voksne pasienter.

Carl Christian Blich snakket om en rekke problemområder og etterlyste gode strategiske planer for NTF, med klare mål og mulig

Les mer

Flere saker fra Den norske tannlegeforenings Tidende

NTFs representantskap skal velge nytt hovedstyre i slutten av november. Tidende har spurt de aktuelle kandidatene om hva de ser som hovedutfordringer og hva de vil prioritere i sitt arbeid som øverste tillitsvalgte i NTF.
NTFs råd for tannlegeetikk mottar henvendelser fra spesialister som blir forespurt om å kjøpe henvisninger.
TrinnVis er et nettbasert styrings- og kvalitetssystem spesielt utviklet for små og mellomstore helsevirksomheter. Systemet er opprinnelig utviklet av leger i samarbeid med designere og systemutviklere. I samarbeid med NTF har TrinnVis nå tilpasset kvalitetssystemet til tannlegevirksomheter.
Forskere fra hele landet var samlet på Gardermoen 5. og 6. september, for å diskutere eldres orale helse. Initiativet kom fra GERONETT, et nasjonalt forsknings- og innovasjonsnettverk nnen gerodontologi. 15 forskere presenterte prosjektene sine.
Jeg har en 100 prosent stilling i fylkeskommunen, og har fått tilbud om å jobbe litt i en privat praksis. Kan jeg kreve å få delvis permisjon, eventuelt si opp deler av stillingen min? Svar:

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt