Vi vil verken nå FNs bærekraftsmål eller Paris-avtalens mål om å begrense den globale oppvarmingen til under 2 grader uten en regelrett transformasjon av måtene vi produserer og konsumerer mat på i verden.
Vitenskapen taler klart og tydelig om hvor prekær situasjonen faktisk er.
Den siste synteserapporten fra FNs vitenskapelige klimapanel og den omfattende rapporten fra det tilsvarende FN-panelet for biologisk mangfold peker i samme retning. Vi har simpelthen ikke mer tid å miste om vi som menneskehet ønsker en fremtid verdt å ha for kommende slekter.
Tungen på vekstskålen
I januar publiserte vi EAT-Lancet rapporten om mat, helse og jordas miljø. Den viser tydelig at i årene som kommer vil det som skjer, eller ikke skjer, når det gjelder maten vi produserer og konsumerer, bli tungen på vektskålen.
Noen tall og fakta som bekrefter dette: Over 820 millioner mennesker er rammet av sult, og klimakrisen kombinert med konflikt er nå den viktigste årsaken til at antallet sultne i verden igjen stiger. Kosthold er den viktigste driveren av sykdom og dødsfall i verden. Overvekt er en realitet for 2,1 milliarder voksne verden over.
Matproduksjon er hoveddriveren bak utryddelseskrisen som alt er i gang på land og til havs, og står for en betydelig andel av k