AddToAny

Norad overtar ansvaret for Ukraina-bistanden

Utenriksdepartementet overfører ansvaret for både den humanitære og den langsiktige bistanden til Ukraina på 7,5 milliarder i året til Norad. - En tillitserklæring, sier Norad-direktør Bård Vegar Solhjell.
Ansvarlig redaktør Benedicte Tobiassen Journalist og konst. redaksjonsleder Publisert fredag 09. juni 2023 - 16:36 Oppdatert fredag 09. juni 2023 - 17:03 Del på e-post

Norges bistand til Ukraina savner sidestykke i norsk bistandshistorie. I løpet av de neste fem årene skal Norge utbetale til sammen 75 milliarder kroner til det krigsherjede landet. Det utgjør 15 milliarder kroner hvert år - som skal deles likt mellom humanitær og militær støtte.

For å sikre at bistanden er treffsikker og effektiv flytter regjeringen nå forvaltningen av den sivile og humanitære delen av Nansen-programmet til Norad - Direktoratet for utviklingssamarbeid, opplyser direktoratet i en pressemelding fredag ettermiddag.

Forvaltningen av det vedtatte Nansen-programmet har til nå ligget hos Utenriksdepartementet, men nå overføres altså halvparten av den årlige bevilgningen til Norad, som skal forvalte den såkalte sivile støtten.

Det utgjør rundt 7,5 milliarder kroner i 2023, men kan komme til å variere noe fra år til år.

Fra før forvalter Norad allerede halvparten av det rekordhøye bistandsbudsjettet på 58,5 milliarder kroner.

- Jeg opplever det som en tillitserklæring - at vi er det fremste miljøet for å bruke bistandspenger på gode måter. Sikre at pengene treffer og også håndtere risiko, som jo er ganske stor her, sier Norads direktør Bård Vegar Solhjell til Panorama.

Solhjell understreker at dette er et stort nytt oppdrag i et land som Norge ikke er vant til å bruke bistandspenger i. Men selv om landet er nytt, er det mange kjente samarbeidspartnere og problemstillinger fra for eksempel land i krig og konflikt.

Oppretter ny avdeling

Den sivile støtten omfatter alt fra innkjøp av gass til Ukraina, infrastrukturreparasjoner, lønnsbidrag til offentlig ansatte, støtte til ukrainske bønder samt støtte til atomsikkerhet. Gjennom Verdensbanken går det også noe humanitære midler til Moldova. Ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) er det registrert rundt 8,2 millioner ukrainske flyktninger i Europa, inkludert Russland. Antall internt fordrevne ble i januar i år estimert til rundt 5,43 millioner.

Med det utvidede ansvaret kommer det også nye stillinger. Direktoratet oppretter en ny, midlertidig avdeling med rundt 19 ansatte som skal få ansvaret for forvaltningen

Les mer

Flere saker fra Panorama Nyheter

Forhandlingene om en forpliktende pandemi-traktat er krevende og preget av mistillit, ifølge helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).
Panorama Nyheter 28.09.2023
Norges statsminister er ikke i tvil, etter besøk i Ukraina og en rekke møter med ukrainske ledere: Bistanden Ukraina aller helst vil ha, er militær, utviklet på Kongsberg og heter Nasams.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Militærjuntaen som kuppet makten i Burkina Faso i fjor høst, sier at landets sikkerhetsstyrker avverget et nytt kupp onsdag.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Mer enn 10.000 mennesker har rømt boligene sine i deler av Haitis Centre-provins etter flere angrep fra væpnede gjenger, ifølge landets migrasjonsmyndigheter.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Ukraina ber flere land gjøre som Norge og forplikte seg til langsiktige støttepakker. EU og FN mener også det er behov for det - i tillegg til umiddelbar hjelp.
Panorama Nyheter 28.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt