AddToAny

Nemnda sa nei: Renholdere uten tariffavtale kan ikke kreve betalt for reisetid mellom oppdrag

Renholdernes nye minstelønn er lovfestet. Men renholdere uten tariffavtale har fortsatt ikke krav på betalt for reisetid mellom oppdrag. Her er vedtakene fra tariffnemnda.
I fjorårets lønnsoppgjør var det avgjørende for Norsk Arbeidsmandsforbund å få på plass en ny tekst i renholdsbedriftenes overenskomst. Den skulle sikre renholderne betaling for all reising mellom ulike oppdrag, og dekning for utgifter knyttet til reisetida. Dette fikk forbundet på plass.

I desember 2020 ble Arbeidsmandsforbundet og NHO Service og Handel enige om et forslag til ny tariffavtale, og en ny tekst som handlet om reisetid:

«Reisetid mellom ulike oppdrag som følger rett etter hverandre i tid skal enten regnes inn i arbeidstiden, lønnes særskilt for den tiden som medgår til forflytning eller regnes inn i rammetimetallet. I den grad arbeidstaker påføres ekstra kostnader i forbindelse med reise mellom oppdrag, dekkes dette etter avtale.»

Partene ble enige om at bestemmelsen skal tre i kraft fra 1. januar 2022, så arbeidsgiverne skal få tid til å omstille seg.

Denne tidsforskyvningen har lagt hinder i veien for at bestemmelsen blir allmenngjort, så den også gjelder renholdere som ikke er omfattet av tariffavtalen mellom Arbeidsmandsforbundet og NHO Service og Handel.

Tariffnemndas vedtak: Bare ja til oppdaterte satser

Å allmenngjøre en tariffavtale betyr at bestemmelser i avtalen blir en del av norsk lov, slik at det som blir allmenngjort gjelder for alle med samme jobb i samme bransje.

Loven om allmenngjøring ble innført for å sikre at utenlandske arbeidstakere får samme lønns- og arbeidsvilkår som norske arbeidere, og bidrar til å hindre konkurransevridning til ulempe for det norske a

Les mer

Flere saker fra Arbeidsmanden

Da pandemien kom og bryllupet måtte utsettes, bestemte Stian Høitomt Berget og Hege Bakken seg for å skrive samboerkontrakt.
Arbeidsmanden 20.09.2021
- Saken om Geir Pedersen handler om hva Nav skal være og hvem Nav er til for. Den handler om en syk mann som ikke er blitt trodd på.
Arbeidsmanden 10.09.2021
Hvilket helsevern har egentlig Geir Pedersen og andre Nav-brukere når de blir satt i arbeidstiltak av Nav? Det spørsmålet stiller Eirik Strand i Norsk Pasientforening.
Arbeidsmanden 09.09.2021
- Arbeiderpartiet er gått tilbake til røde verdier, sier Frank Toks til velgerne.
Arbeidsmanden 08.09.2021
13. september er det stortingsvalg. For forbundsleder Anita Johansen er det viktigste budskapet: stem! Så håper hun at resultatet av valget blir et regjeringsskifte.
Arbeidsmanden 08.09.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt