AddToAny

Nektes erstatning etter skade i arbeidstiden

Nektes erstatning etter skade i arbeidstiden
Politiansatte som får skader på trening får ikke ykesskadeerstatning. - Trygderetten mener de må regne med å bli skadet på trening, sier advokat Sjøgren.
- Jeg synes det er vanskelig å svelge at vi som blir skadet i arbeidstjeneste, på en øvelse som vi ikke har mulighet til å velge bort, ikke skal ha rett til yrkesskadeerstatning, sier politioverbetjent Bjørn Rist.

I 2016 fikk han en nakkeskade da han var markør under trening i arrestasjonsteknikk. I februar behandlet Trygderetten saken. Det endte med at Rist ikke fikk medhold, og dermed ikke fikk yrkesskadeerstatning.

Det samme opplevde Håvard Faller, som i dag er pensjonert politioverbetjent. Han fikk en skulderskade da han var markør under trening, også i arrestasjonsteknikk. Også han fikk avslag i Trygderetten, og fikk ikke yrkesskadeerstatning.

- Problemet er at loven stiller krav om at det må ha skjedd noe uventet, for at man skal få yrkesskaderstatning, sier advokat Svein Sjøgren, ved advokatfirmaet Helland Ingebrigtsen. Han representerer Rist og Faller på oppdrag for Politiets Fellesforbund (PF).

- Trygderetten ser ut til å mene at det er svært lite som er uventet i en situasjon hvor man nærmest trener på å sloss. Og den risikoen mener de at den ansatte skal bære selv, sier han.

Gikk i bakken

Bjørn Rist hadde vært markør under øvelser mange ganger tidligere, da han stod klar på matta under øvelsen 25. mai 2016. De skulle trene på frigjøring fra halsgrep. Instruktøren skulle vise hvordan øvelsen skulle utføres, ved å først utføre den på Bjørn Rist.

- Jeg trodde han skulle gjøre øvelsen i rolig tempo, forsiktig. Det gjorde han ikke. Han brukte full kraft. Det var jeg ikke klar for, så jeg gikk i bakken med et smell, sier Bjørn Rist, som jobber som praksisansvarlig for politistudenter i Nordland politidistrikt.

De ulike instruktørene Rist hadde jobbet med tidligere hadde alltid startet med å vise øvelsen på ham i «sakte film». Derfor spente han ikke musklene, og gjorde seg ikke klar. Men denne gangen var det en ny instruktør.

Med stor kraft ga han Rist et kraftig skyv i haken, som skjøv holdet hans raskt bakover. Rist kjente smerten med en gang.

- Jeg kjente at det var akkurat som at jeg fikk strømninger gjennom hele venstre arm, og det gjorde ufattelig vondt, sier Rist.

So

Les mer

Flere saker fra Politiforum

- Vi har ikke på nåværende tidspunkt oversikt over hva forberedelsene har kostet, sier Uffe Stormly ved Rigspolitiets Nationale Beredskabscenter.
Politiforum 22.08.2019
Fleksibiliteten vi tilbyr, gir Politihøgskolen frihet til å bygge en moderne skole som ivaretar politiets framtidige behov, skriver ordfører i Ullensaker.
Politiforum 21.08.2019
Antall narkotikasaker har økt for første gang siden 2014. Store mengder kokain blir oftere beslaglagt, og Kripos er bekymret for økningen av opioidholdige legemidler.
Politiforum 20.08.2019
Tirsdag morgen var store deler av politiets IKT-systemer nede, og flere publikumstjenester fungerte ikke.
Politiforum 20.08.2019
Under halvparten av innbyggerne i Aust-Agder stoler på at politiet vil prioritere dem hvis de trenger hjelp. Det viser en undersøkelse utført på vegne av Agderposten.
Politiforum 18.08.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt