Kjøkkenskriveren
07.09.2021
To av de tre mest solgte reseptbelagte medikamentene i Norge er kolesterolsenkende, viser tall fra 2016. Forebygging av høyt kolesterol er viktig, men trenger ikke alltid å gjøres med piller. Bli kjent med naturens egne kolesterolsenkere og hvordan de kan brukes i det daglige kostholdet.
Kolesterol er en type fett som kroppen bruker blant annet til å pakke inn og frakte mettet fett og transfett rundt i blodet.
Alle trenger med andre ord litt kolesterol, men for mye virker negativt inn på helsen. Kroppen kan lage det kolesterolet den trenger fra fett. Hvis du spiser kolesterol (fra egg, rogn, blod og innmat), demper kroppen sin egen produksjon, slik at nivået i blodet holdes stabilt.
Problemet med forhøyet kolesterol oppstår gjerne når kosten inneholder for mye mettet fett. For å frakte det mettede fettet i blodbanen må kroppen øke egenproduksjonen av kolesterol, og dermed øker kolesterolverdiene. Ved å minske det totale fettinntaket, og bytte ut mettet (hardt) fett med umettet (mykt), vil kolesterolverdiene etter en tid normaliseres fordi behovet for mye kolesterol forsvinner.
Det finnes flere typer kolesterol:
LDL-kolesterol: Også kalt det dårlige kolesterolet. Dette ser ut til å spille en vesentlig rolle ved utvikling av åreforkalkning. Nivået av LDL-kolesterol i blodet bør være lavt.
HDL-kolesterol: Også kalt det gode kolesterolet. Dette stoffet fjerner overskudd av kolesterol fra blodårene og beskytter mot hjerte- og karsykdommer. Nivået av HDL bør være høyt.
Triglyserider: Triglyserider er ikke egentlig kolesterol, men måles sammen med dette. Triglyserider kommer fra maten du spiser. Det dannes også i kroppen når du spiser mer energi enn du bruker, spesielt fra sukker og alkohol. Nivået i blodet bør være lavt.
det lage en betennelse som får åreveggen til å bli tykkere. Vevet blir skadet av kolesterolet, og kalsium og betennelsesceller «limer» seg fast i kolesterolet. Dette gir det vi
Gå til medietAlle trenger med andre ord litt kolesterol, men for mye virker negativt inn på helsen. Kroppen kan lage det kolesterolet den trenger fra fett. Hvis du spiser kolesterol (fra egg, rogn, blod og innmat), demper kroppen sin egen produksjon, slik at nivået i blodet holdes stabilt.
Problemet med forhøyet kolesterol oppstår gjerne når kosten inneholder for mye mettet fett. For å frakte det mettede fettet i blodbanen må kroppen øke egenproduksjonen av kolesterol, og dermed øker kolesterolverdiene. Ved å minske det totale fettinntaket, og bytte ut mettet (hardt) fett med umettet (mykt), vil kolesterolverdiene etter en tid normaliseres fordi behovet for mye kolesterol forsvinner.
Det finnes flere typer kolesterol:
LDL-kolesterol: Også kalt det dårlige kolesterolet. Dette ser ut til å spille en vesentlig rolle ved utvikling av åreforkalkning. Nivået av LDL-kolesterol i blodet bør være lavt.
HDL-kolesterol: Også kalt det gode kolesterolet. Dette stoffet fjerner overskudd av kolesterol fra blodårene og beskytter mot hjerte- og karsykdommer. Nivået av HDL bør være høyt.
Triglyserider: Triglyserider er ikke egentlig kolesterol, men måles sammen med dette. Triglyserider kommer fra maten du spiser. Det dannes også i kroppen når du spiser mer energi enn du bruker, spesielt fra sukker og alkohol. Nivået i blodet bør være lavt.
det lage en betennelse som får åreveggen til å bli tykkere. Vevet blir skadet av kolesterolet, og kalsium og betennelsesceller «limer» seg fast i kolesterolet. Dette gir det vi