AddToAny

NATURLIG KOLESTEROLSENKENDE MAT

NATURLIG KOLESTEROLSENKENDE MAT
To av de tre mest solgte reseptbelagte medikamentene i Norge er kolesterolsenkende, viser tall fra 2016. Forebygging av høyt kolesterol er viktig, men trenger ikke alltid å gjøres med piller. Bli kjent med naturens egne kolesterolsenkere og hvordan de kan brukes i det daglige kostholdet.
Kolesterol er en type fett som kroppen bruker blant annet til å pakke inn og frakte mettet fett og transfett rundt i blodet.
Alle trenger med andre ord litt kolesterol, men for mye virker negativt inn på helsen. Kroppen kan lage det kolesterolet den trenger fra fett. Hvis du spiser kolesterol (fra egg, rogn, blod og innmat), demper kroppen sin egen produksjon, slik at nivået i blodet holdes stabilt.
Problemet med forhøyet kolesterol oppstår gjerne når kosten inneholder for mye mettet fett. For å frakte det mettede fettet i blodbanen må kroppen øke egenproduksjonen av kolesterol, og dermed øker kolesterolverdiene. Ved å minske det totale fettinntaket, og bytte ut mettet (hardt) fett med umettet (mykt), vil kolesterolverdiene etter en tid normaliseres fordi behovet for mye kolesterol forsvinner.
Det finnes flere typer kolesterol:
• LDL-kolesterol: Også kalt det dårlige kolesterolet. Dette ser ut til å spille en vesentlig rolle ved utvikling av åreforkalkning. Nivået av LDL-kolesterol i blodet bør være lavt.
• HDL-kolesterol: Også kalt det gode kolesterolet. Dette stoffet fjerner overskudd av kolesterol fra blodårene og beskytter mot hjerte- og karsykdommer. Nivået av HDL bør være høyt.
• Triglyserider: Triglyserider er ikke egentlig kolesterol, men måles sammen med dette. Triglyserider kommer fra maten du spiser. Det dannes også i kroppen når du spiser mer energi enn du bruker, spesielt fra sukker og alkohol. Nivået i blodet bør være lavt.
det lage en betennelse som får åreveggen til å bli tykkere. Vevet blir skadet av kolesterolet, og kalsium og betennelsesceller «limer» seg fast i kolesterolet. Dette gir det vi
Gå til mediet

Flere saker fra Kjøkkenskriveren

Det er ikke bare i Norge vi spiser komler. Den er kjent som tilbehør både i Sverige, Ukraina, Polen og Sentral-Europa. I Litauen er potetball nasjonalretten. Gnocchi er italienernes svar på komle.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Et nytt innovasjonsprosjekt skal gjøre offentlig innkjøp av mat og cateringstjenester mer bærekraftig. I prosjektet «Kjøp bærekraftig» ses det til kjøkkentjenesten i Arendal kommune som har jobbet målrettet med dette i over 20 år.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Lerum har hatt stor suksess med saft uten tilsatt sukker, men den folkekjære solbærsirupen har vist seg å være vanskelig å endre. Frem til i år.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Å være kokk og fagarbeider er en fysisk og mentalt krevende profesjon og kan sammenlignes med idrett. Utøvere kan ikke prestere på høyt nivå uten å være i slaget. Dette krever riktig kosthold, mosjon og balanse mellom arbeid og hvile.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Totalt var det 4,4 millioner sidevisninger på Godfisk i 2023. Det er en økning på hele 600.000 sammenlignet med året før. Nok en gang var det oppskrifter på laks og torsk som tronet på søketoppen.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt