AddToAny

Når lyden er god - har barna det godt

Når lyden er god - har barna det godt
Hvordan begrense støynivået, når energiske barn skal utfolde seg på et begrenset område? I Stavanger tas grep for å skape mer hørselsvennlige barnehager.
Nå er det ryddetid! Nå er det ryddetid! Åtte smårollinger nynnesynger, mens de legger alle leker på plass og setter seg i ring. Det er sangstund på avdelingen Småtroll i den kommunale barnehagen Krabat. Pedagogisk leder Signe Eldøy skal nå samle oppmerksomheten til en gjeng to- og treåringer, som egentlig ikke har lyst til å sitte ned og være stille. De vil jo ut å leke!

Verre enn rockekonsert
På støyutsatte arbeidsplasser er det påbud om hørselvern ved lydnivå over 85 dB for å forebygge hørselsskader. Et barneskrik kan komme opp i 115 dB.
Det er samme lydstyrke som en motorsag eller rockekonsert. Undersøkelser viser at hver fjerde barnehageansatt har hørselsskader. Eldøy er en del av denne statistikken, og har redusert hørsel etter et langt liv som barnehagelærer.
- Jeg er «sliten i ørene» etter jobb og er vár for lyd. Men hørselvern eller ørepropper på jobb? Nei, det er en fjern tanke.
Blant hennes støydempende verktøy på jobb er «snille» musikkinstrumenter, engasjerende kroppsspråk og 35 års pedagogisk erfaring. Når det brygger opp til uro, tar hun på barna som er urolig, lager plingelyder, senker stemmeleie og tempo og hviskesnakk
Gå til mediet

Flere saker fra Din Hørsel

Geir Lippestad, advokat og tidligere generalsekretær i HLF, kjøper konsulentselskapet Universell Utforming AS.
Din Hørsel 03.06.2020
Rockeartist Ida Maria Børli Sivertsen har alltid elsket musikk på røft lydnivå. Nå må hun betale regningen.
Din Hørsel 03.06.2020
I siste nummer av Din Hørsel var det på debattsidene viktige artikler om og for eldre. Jeg er enig med han som skrev om eldre medlemmer, det kan virke som om vi er glemt.
Din Hørsel 03.06.2020
Ingen andre forskere vet så mye om norsk hørsel som Bo Engdahl, og han deler villig sin kunnskap med resten av verden. Men er det mulig å få denne mannen til å forsnakke seg?
Din Hørsel 03.06.2020
I Din Hørsel nummer 1-2020 skriver Osvald Iversen: "TV-selskapene må instrueres". I nummer 2-2020 skriver Gunnar Bernhoft Mathisen: "Ikke glem oss eldre" og Tom Liljeroth "Støy".
Din Hørsel 03.06.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt