AddToAny

Når innkjøpsavtaler bestemmer menyen

Når innkjøpsavtaler bestemmer menyen
Nordmenn handler lokalmat som aldri før. Beboere på sykehjem er derimot avskåret for dette mangfoldet på grunn av rigide innkjøpsavtaler.
- Jeg oppfordrer til sivil ulydighet i den godes saks tjeneste, sier Nina Sundqvist administrerende direktør i Matmerk

Tekst og foto: Elisabeth Strøm

Eplesider fra Lier, krabbe fra Hitra og ost fra Røros. Lokalmat er i skuddet og det finnes knapt en kommune som ikke arrangerer Bondens marked. Myndighetene har en nasjonal målsetning om å øke omsetningen av lokalmat til 10 milliarder kroner i 2025. Dette tror ikke Nina Sundqvist vil bli noe problem. Lokalmat er den kategorien som vokser mest i dagligvarehandelen.

Kjøkkensjefer må på banen

Dette står i sterk kontrast til virkeligheten i norske kommuner. - Kjøkkensjefer på sykehjem sier at lokal mat kommer til kort i møte med kravene i de kommunale innkjøpsavtalene. Anbudsrunder fokuserer kun på pris, og det legges mindre vekt på smak, kvalitet og lokal tilhørighet. Slik blir lokalmatprodusenter og hjørnesteinsbedrifter valgt bort av sin egen kommune, sier Arnt Steffensen, leder i Kost- og ernæringsforbundet. En spørreundersøkelse som forbundet gjennomførte for to år siden bekr

Les mer

Flere saker fra Kjøkkenskriveren

Sprøtt, spicy og friskt - fritert sild med thaisalat er en artig måte å tilberede en tradisjonell råvare på! Hva med å prøve den neste gang du har lyst på noe nytt og spennende til middag?
Kjøkkenskriveren 02.09.2024
Sommeren 2024 handlet ikke om agurknytt, men om potetprisene. Høye priser på poteter engasjerer mye, til tross for at de ellers har mistet mye popularitet.
Kjøkkenskriveren 02.09.2024
Aldri før har så mange fullført videregående opplæring. Tall fra SSB viser at 82,2 prosent av elevene som startet i 2017, fullførte innen seks år, en økning på 1,2 prosentpoeng fra forrige kull.
Kjøkkenskriveren 02.09.2024
To av tre hjemmeboende eldre som mottar hjemmetjenester er underernærte eller i risiko for underernæring, ifølge en studie.
Kjøkkenskriveren 02.09.2024
Essity, produsenten bak Tork, lanserer tre nye luksussåper for hoteller, serveringssteder og kontorer.
Kjøkkenskriveren 02.09.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt