AddToAny

Når folk ikke rekker ferga, får bryggemannskapet ofte skylda. En gang fikk Cato en pistol mot hodet

Cato Uhlmann og Nils Hidle er fornøyde med å være bryggemenn på kaia til Bastøferga. Men jobben kommer ikke uten risiko.
- Ja, så var det inn med superbrødet, da!

Cato Uhlmann er 39 år og har jobbet på kaia i Horten siden han var 19. Nå er klokka snart 14 på en onsdag og han skal i gang med det første av sju skift på rappen, gutta på kaia jobber nemlig turnus og er ei uke på og ei uke av.

Han plasserer brød og pålegg i skapet på kjøkkenet som er kombinert med kontor - på den ene langveggen er det plassert et sett skjermer der bryggas ansatte har oversikt over plassen for biloppstilling og dekket på ferga.

Foran skjermene sitter Nils Hidle, som har jobbet siden klokka fire i natt og snart skal tre av. Enkelte søndager hender det at vaktene til de to fast ansatte på Horten-sida av Bastøfergas rute overlapper, og da spiser de middag sammen.

- Det er jo her vi bor, sier Cato.

OVERSIKT: Et sett skjermer gir oversikt over oppstillingsplass og fergedekk. Cato er tydelig fornøyd med dagens bryggekontor. I det gamle hendte det at bryggemannskapet måtte måke snø inne om vinteren - alt blåste inn.

Peder Gjersøe

Heldigvis nytt bryggekontor

De to overnatter riktignok ikke på jobb, men tilbringer mye tid på det vesle kontoret. Det ligger i et moderne glassbygg, som foruten de ansatte på kaia huser Bastø Fosens administrasjon.

Sjefene sitter i andre etasje, og det synes gutta er fint. Cato har vært tillitsvalgt gjennom femten år, og Nils har vært verneombud i omtrent seks. Skulle det være noe å ta opp med ledelsen, er veien kort.

De to serverer kaffe i ei stor kanne og er klare for å svare på spørsmål om arbeidshverdagen på kaia. For hva er egentlig en bryggemann, og er det innafor å kalle det det? Hvilke arbeidsoppgaver har de, og hva svarer de når folk i bilene på oppstillingsplassen gang på gang spør: «Er dette ferga til Moss?»

DERES ANDRE HJEM: Både Cato og Nils har familie hjemme, med to barn hver i barnehage- og skolealder. Samboeren til Nils og kona til Cato jobber også turnus. - Så de kan ikke klage, sier de to og ler. Her er de fotografert på kontoret, sammen med kollega Joakim Johnsen.

Peder Gjersøe

Fergeturer siden middelalderen

Aller først: De to kaller seg gjerne bryggemenn.

- Så får andre ta seg av kjønnshysteriet, sier Cato med et smil.

Kortveggen bak ham er tapetsert med et motiv av øya Bastø i fjorden utenfor Horten. Det pussige er at fergesambandet de fleste kaller Bastøferga, som kanskje noen husker som et skjøte i den første norske utgaven av Monopol, aldri har klappet til kai på Bastø. Det tradisjonsrike sambandet har hele tida vært en forbindelse mellom Vestfold og Østfold.

Allerede i tidlig middelalder var det vanlig å reise ov

Les mer

Flere saker fra Arbeidsmanden

Er du medlem i Arbeidsmandsforbundet, har du innboforsikring innbakt i kontingenten.
Arbeidsmanden 01.12.2021
NVE varslet endringer i stabiliteten i en gruvedam hvor Titania deponerer avgangsmasser. Nå har direktoratet godkjent bedriftens planer for å sikre dammen.
Arbeidsmanden 26.11.2021
Store Norske har vedtatt å legge ned Gruve 7 på Svalbard i 2023. Men Gruve 7-kullet blir vanskelig å erstatte i europeisk stålproduksjon.
Arbeidsmanden 25.11.2021
Securitas tapte nylig Avinors anbud på flyplassene i Bergen, Trondheim og Stavanger. Nå må rundt 350 vektere bytte arbeidsgiver.
Arbeidsmanden 22.11.2021
Da Nasjonal transportplan ble lagt fram i mars i år, foreslo Høyre-regjeringen å overføre 10 veistrekninger fra Statens vegvesen til Nye Veier.
Arbeidsmanden 18.11.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt