AddToAny

Nå skal bonusene kartlegges

Fra og med 2020 blir alle bedrifter med mer enn 50 ansatte pålagt å offentliggjøre sin lønnskartlegging inkludert bonus. Forslaget blir godt mottatt i finansnæringen.
Hasse Farstad foto: Sjur Anda

Arbeidslivsdirektør Runa Opdal Kerr i Finans Norge sier at det blir interessant å følge med på om plikten til lønnskartlegging over tid vil påvirke utviklingen i likestillingsindikatorene partene i finans næringen har utarbeidet. El len Kristin Enger, som er hovedtillitsvalgt i Gjensidige, mener at slik statistikk kan bli til nytte for de ansatte både i sentrale og lokale forha ndlinger.

FIKK 30 000 I BONUS

- G enerelt er det positivt med åpenhet. Dette kan blant annet forhindre for store forskjeller på lønn mellom kvinner og menn. Det er også viktig at vi få r en bevisstgjøring rundt dette m ed tanke på likestillingsarbeidet i næringen og den enkelte bedrift, sier El len Enger til Finansfokus.

Hun er tilfreds med at Gjensidige har en kol lektiv bonus som gir likt beløp til alle ansatte. Bonuser for eksempel i salg er resultatbasert, og etter Engers syn også ganske g reit i forhold til likestilling. For regnskapsåret 2020 fikk alle ansatte i Gjensidige en bonus på 30 000 kroner, skriver FinansWatch.

- Men bonuser som er basert på prosent av lønn, kan utløse store forskjeller i bonusutbetalingene, dersom det er stor forskjell på lønn mellom kvinner og menn. Jeg tror aktivitetsplikten har gjort noe med disse forskjellene i selskapet, sier hun.

GUNSTIG AKTIVITETSPLIKT

Konsernsjef Helge Leiro Baastad sier at Gjensidige forholder seg til de kravene som stilles, og at konsernet har utarbeidet en redegjørelse som blir offentliggjort. Mye av informasjonen finnes også i konsernets integrer te årsrapport. Han fremholder at bonus ikke påvirker likestillingsarbeidet, slik Gjensidige ser det. Konsernets policy er lik lønn for likt arbeid, uavhengig av kjønn, og lønnsforskjeller analysere s for å finne eventuelle avvik som ikke kan forklares som en følge av kriterier som ansiennitet, utdanning m ed videre.

- Vi har allerede avskaffet flere bo n usordninger innenfor salg, sier Baastad. Han legger til at konsernet p er i dag ikke har noen ytterligere planer om å avskaffe bonusordninger. Dette vurderes vanligvis løpende av ledelsen og i samr åd med Gjensidiges godtgjørelsesutvalg.

UTFORDRINGER I FINANS

Likestillings- og diskr imineringsombud Hanne Bjurstrøm ser frem til at virksomhetene skal gjøre denne lø

Les mer

Flere saker fra Finansfokus

Sparebankene har vært vårt DNA KRONIKK: Færre og større sparebanker vil forringe den totale kvaliteten til alle som bor i distrikts-Norge og gi fattigere lokalsamfunn.
Finansfokus 12.04.2021
KJEDELIG BANKMANN: Vanligvis er Espen Grimmert i Sparebanken Vest en kjedelig bankmann i dress. Nå kan han sendes på hjemmekontor og vente på vaksine, mens barnehageheltene i kjeledress kan gå trygt og vaksinert på jobb.
Finansfokus 11.04.2021
Min arbeidsdag: Ein skikkeleg gledesspreiar Berit E. Huseklepp diktar songar til festlege samlingar i banken, skriv helsingar på rim når kollegaer har runde dagar eller skal feirast av ein eller annan grunn.
Finansfokus 08.04.2021
FERSKESTE FILIAL: Her er trolig Norges ferskeste filial, Larvikbankens nyåpnede besøkskontor i Horten.
Finansfokus 08.04.2021
OFFENSIV HOLDNING: Hovedtillitsvalgt Steffen Sleire Opdal i Tysnes Sparebank mener det er en viktig oppgave å ha en offensiv holdning til fremtidige utfordringer, og at det i så måte var helt riktig å forhandle fusjon med Etne Sparebank.
Finansfokus 07.04.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt