AddToAny

Musikkfagets misjonær

Musikkfagets misjonær
Musikk taper terreng til basisfag og nasjonale prøver, men det finnes musikklærere som har skyhøye ambisjoner på vegne av musikken i skolen. - Musikkfaget rommer alle fag, sier Edel Norheim.
Den umiskjennelige lyden av skole. Barn som løper, ler, roper, gråter. Et skjørt samfunn, med blindveier og bakgater som strekker seg forbi regneferdigheter og evnen til å skrive grammatisk korrekt. I øverste etasje står Edel Norheim med insisterende blikk. Hun lener seg energisk mot elevene som marsjerer inn på rekke.

- Musikken skal helt ned i beina, sier hun.

- Lytt! Ikke trampe. Gå.

Barna finner plassene i halvsirkelen på gulvet, kjenner musikken som skal helt ned i beina.

Bygde skolen etter «musisk modell»

Majorstuen skole i Oslo i midten av november: Det er vanskelig å tro at dama som beveger seg målbevisst gjennom rommet går av med pensjon om noen uker. Edel Norheim var med da Majorstuen skole bygde opp den «musiske modellen» på 90-tallet, og har vært sentral både for musikkfaget og etableringen av satsingen Musikk på Majorstuen.

Hun er opprinnelig klarinettist og klarinettpedagog, og kom inn i skoleverket via kulturskolen.

Fundamentet for den musiske modellen var Jon-Roar Bjørkvolds bok Det musiske menneske. Tanken var at barna skulle få en estetisk opplevelse hver dag, og at skoledagen skulle oppleves som en helhet.

- Det skulle være en sammenheng mellom kunnskapene i fagene, forteller Edel Norheim.

På denne tida jobba hun atskillig mer tverrfaglig i musikktimene enn hun gjør i dag. Og dette er noe hun er opptatt av - at musikkfaget rommer så mye.

- Gruppedynamikk, sier hun.

- Musikkfaget handler også om det - det mangfoldige samspillet mellom elevene. Man kan egentlig stille seg spørsmålet: Hvilket fag er ikke bundet opp mot musikk? Kan du svare på det? I grunn handler musikk om alle fag. Det er derfor det er så berikende å holde på med dette, det er så mange bindeledd, samtidig som musikken har en egenverdi. Det må vi ikke glemme. Ordrytmer og noteverdier, stemmeklang, tonefall og tonehøy

Les mer

Flere saker fra Musikkultur

«Distriktsmusikerordningen er en bærebjelke i kulturskolen og kulturlivet i Sørfold», står det på Sørfold kommunes nettsider. Likevel bestemte politikerne på mandag å legge ned de to distriktsmusikerstillingene.
article_web Musikkultur 10.04.2019
Mer enn 2500 barn og ungdom har sendt inn bidrag til komposisjonskonkurransene Veslefrikkprisen og U-trykk. Dette er ny rekord.
article_web Musikkultur 09.04.2019
Konsertmaraton, seiersrus, skuffelser og stor festivitas. 113 korps var representert under NM for janitsjarkorps i helga, fordelt på hele åtte divisjoner.
article_web Musikkultur 08.04.2019
Andreas Schleicher, mannen bak PISA-testen, var ikke noe skolelys i barneåra. Først da en orkesterdirigent stilte krav til ham, fikk han troen på at han kunne bli til noe.
article_web Musikkultur 08.04.2019
Bandet Gurls (bildet) vant jazzklassen under Spellemann-utdelingen på lørdag. Her er resten av vinnerne av årets Spellemann-priser.
article_web Musikkultur 01.04.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt