AddToAny

Modellmammaen

Modellmammaen
Fra lukta av middelalderkloakk til å få en scenografimodell inn på nattoget til Oslo. Kjedelig kan den iallfall ikke kalles, jobben til scenograf Silje Sandodden Kise.
De siste månedene har jeg fått tilsendt luktprøver på åpen kloakk, fisk, bål og våt jord slik det luktet i middelalderen, sier Silje Sandodden Kise og ler.

Å være scenograf kan innebære så mangt. Det siste året har hun tilbragt mye tid på Bryggens Museum i Bergen. Her forbredes en ny langvarig basisutstilling om middelalderarkeologi. Silje er hyrt inn for å jobbe med utstillingens dramaturgi, altså hvordan folk beveger seg i og opplever utstillingen.

- En viktig del av en slik utstilling er hvordan vi bruker sansene våre, for eksempel lukt, forklarer hun.

Scenografi - mer enn kulisser

Du har kanskje ikke sett Silje Sandodden Kise. Men det er godt mulig du har sett scenografien hennes - hvis du har vært på forestillinger på Den Nationale Scene (DNS) i Bergen, på Nordland Teater eller på Operaen i Oslo.

Nå sitter hun på kontoret sitt i Bergen og ser på en modell hun har laget av Grieghallen. En nøyaktig kopi av scenerommet. Det er her scenografien blir til helt i startfasen av et prosjekt.

- Et begrep jeg synes er bra, er scenografi som visuell regi eller visuell dramaturgi. Altså de visuelle, romlige og strukturelle grepene man gjør som former forestillingen og publikums oppfattelse av det de ser. Det er nok noe anmeldere eller publikum ikke nødvendigvis reflekterer over, sier Silje.

Jobber med detaljer: - Scenografi handler ikke bare om å bygge kulisser. For publikum setter det teaterstykket i en tid og et rom, enten abstrakt eller konkret. Det ideelle er hvis scenografien gir noe mer til publikum enn teksten sier, sier Silje Sandodden Kise. Her med modellen av scenen på Grieghallen.

Ingvild Festervoll Melien

Hun tar en tenkepause. For henne er scenografien i stadig endring og ikke noe som nødvendigvis er knyttet opp til et bestemt scenerom.

- Scenografien brukes på teater, i dans og opera, både med og uten manus. Det kan være en form for installasjon i et kunstrom eller det kan være kunst i seg selv, løsrevet fra rommet. Sistnevnte kan jo egentlig være hvor som helst, ute i det offentlige rom eller i private hjem.

Silje synes det kan være vanskelig å si når noe opphører å være scenografi.

- Jeg har sett eksempler på forestillinger som kun er scenografiske, altså der det ikke er noen aktører. Jeg vil si at scenografi er en måte å bruke den visuelle kunsten sine grep

Les mer

Flere saker fra Musikkultur

Hvis ikke kulturskolene skal ta seg av de yngste, hvem skal da gjøre det? Private aktører? Spørsmålet stilles av Astrid Nøkleby i dette innlegget - en kommentar til Musikkulturs reportasje «Den må tidlig krøkes».
article_web Musikkultur 17.06.2019
Julie Mangersnes og Torgrim Vågan streiker for at alle kolleger skal ha pensjonsoppsparing.
article_web Musikkultur 13.06.2019
Sang inn i lærerutdanningen! Dette var én av parolene da 33 nasjonale organisasjoner og institusjoner aksjonerte utafor Stortinget onsdag ettermiddag.
article_web Musikkultur 13.06.2019
Ti ensembler med unge musikere skal kjempe om å nå til topps når Trondheim International Chamber Music Competition (TICC) arrangeres for tiende gang i september.
article_web Musikkultur 13.06.2019
I stedet for å peke på at «det smale feltet kan lære av Alan Walkers suksess», bør Music Norway utvikle egne og spesifikke strategier for det samtidsmusikalske feltet, skriver Erik Dæhlin i dette innlegget.
article_web Musikkultur 12.06.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt