BUSKAP
26.02.2021
Handling framfor festtaler. I 2020 var 3 prosent av fôret importerte råvarer og nær 90 prosent av fôrbehovet produsert i Vingelen eller nærområdet ellers. Fra 2016 og fram til 2020 er den innkjøpte mengden kraftfôr redusert med 25 prosent.
Buskap har besøkt jordbruksbygda Vingelen flere ganger før. Her er det miljø for å gå litt mot strømmen. Et svært aktivt nettverk av stadig flere bønder som vil basere drifta på lokale ressurser, lokalt fôr og ikke minst bruken av frodig utmarksbeiter. Denne gangen møter vi Grim Jardar Aasgård i samtale med Paula M. Brekken som er fôringsrådgiver i området.
Resultatene for 2020 er klare
Årsoppgjøret for 2020 viser at det har vært en suksess å redusere innkjøpt kraftfôr ytterligere. I 2020 ble 11 kg kraftfôr per 100 kg EKM kjøpt inn. Det er en reduksjon på 7 kg fra året før. 98 MJ (nær 14 FEm) per ku og dag er produsert lokalt. Det lokale fôret består av finsnittet surfôr lagt i plansilo, skrappotet og krossensilert bygg i tillegg til litt halm. Rasjonen er energirik, men ofte svak på protein. Råproteininnholdet i surfôret ligger på 14- 15 prosent. Drifta er og basert på at alle storfe skal beite i utmarka i minst 2,5 måneder. På natta er det innmark og fulldyrka beite på setra.
Er det mulig å produsere mer protein i Norge?
Grim Jardar er tydelig på at mange bønder (jord-brukere) kan utnytte grasarealene på en bedre måte. Jorda må driftes og være i god hevd. Det er nødvendig å finne minimumsfaktorene. Stille spørsmål. Hvorfor blir det ikke avling? Hvorfor blir det for dårlig kvalitet? Hvorfor er ikke gjæringskvaliteten god? Grim Jardar er ikke helt fornøyd med 2020-fôret. 1. slåtten ble trolig høstet noen dager for seint. Han mener at potensialet for å dyrke
Gå til medietResultatene for 2020 er klare
Årsoppgjøret for 2020 viser at det har vært en suksess å redusere innkjøpt kraftfôr ytterligere. I 2020 ble 11 kg kraftfôr per 100 kg EKM kjøpt inn. Det er en reduksjon på 7 kg fra året før. 98 MJ (nær 14 FEm) per ku og dag er produsert lokalt. Det lokale fôret består av finsnittet surfôr lagt i plansilo, skrappotet og krossensilert bygg i tillegg til litt halm. Rasjonen er energirik, men ofte svak på protein. Råproteininnholdet i surfôret ligger på 14- 15 prosent. Drifta er og basert på at alle storfe skal beite i utmarka i minst 2,5 måneder. På natta er det innmark og fulldyrka beite på setra.
Er det mulig å produsere mer protein i Norge?
Grim Jardar er tydelig på at mange bønder (jord-brukere) kan utnytte grasarealene på en bedre måte. Jorda må driftes og være i god hevd. Det er nødvendig å finne minimumsfaktorene. Stille spørsmål. Hvorfor blir det ikke avling? Hvorfor blir det for dårlig kvalitet? Hvorfor er ikke gjæringskvaliteten god? Grim Jardar er ikke helt fornøyd med 2020-fôret. 1. slåtten ble trolig høstet noen dager for seint. Han mener at potensialet for å dyrke


































































































