AddToAny

Med Lars og Toini til Piemonte

Kjøkkenet ved Granly Stiftelse på Kapp, Toten, drives av kokkene Toini O. Bratli og Lars Magnus Jenssen. I 2020 vant de Matomsorgsprisen. Pengene som fulgte med prisen har de brukt som springbrett til å lære mer om faget sitt.
Reisebrev: Lars Magnus Jenssen og Toini O. Bratli

Da vi vant Matomsorgsprisen i 2020 lå det noen utfordringer foran oss i og med at verden var stengt ned. Vi kunne ikke bruke pengene som fulgte med prisen til å feire med en bedre middag ute på restaurant. Ikke kunne vi lage hjemmefest, og vi kunne i hvert fall ikke bevege oss utenfor landets grenser. Heldigvis skal den som venter på noe godt før eller siden bli servert. Våren 2022 skulle det endelig bli mulig for to gode kokkemakkere fra Toten å legge ut på eventyr.

Hello yellow brick road

Det er ikke i så mange sammenhenger man føler at pandemien har bragt noe bra med seg, men for oss ble det faktisk et stort pluss å få 1,5 år til å planlegge reisen vår. Vi bestemte oss ganske tidlig for at vi ville til Italia. Særlig fordi vi hadde hørt om Albergo Etico og Tacabanda, som er et hotell og en restaurant hvor de ansatte er psykisk utviklingshemmede. Granly er et hjem for mennesker med den samme typen utfordringer, og mange av beboerne våre arbeider hos oss på kjøkkenet. Her så vi med andre ord stort potensiale for å lære! Vi kom etter hvert i kontakt med Caroline Schøning, en norsk kokk og reiseleder som har bodd de siste 40 årene i Italia. Hun skulle bli en uvurderlig brikke for oss, både når det gjaldt språk, logistikk, faglig relevans og å finne de autentiske spisestedene. Hun tok oss også med til sitt eget kjøkken for kursing i italiensk kokkekunst, og ikke minst hjalp hun oss med å finne alle de varme menneskene vi skulle få inspirerende samtaler med.

Vi ble tatt hjertelig imot på flyplassen i Torino, ettermiddagen den 28. april. Allerede under bilturen inn til byen ble vi traktert med velkomstrødvin og delikate små smakebiter fra det italienske kjøkken. Vinen og velkomstfrasene skvatt rundt i bilen, mens både vi og trafikken for øvrig suste av gårde over italiensk brostein av den typen du virkelig legger merke til. Det var klinkende klart at her hadde vi mye som skulle rekkes over, og vi skjønte at vi hadde valgt riktig reiseleder.

The wizard of Oz

Etter en heseblesende innsjekk på hotellet var vi litt sent ute til vårt første faglige møte. Luca Marin, er en intenst engasjerende person, som trollbandt oss med sin fortelling fra første sekund. Han er kokk, og driver av en gavebutikk, bar, kafeteria, restaurant og lesesal for studier. Stedet heter Magazzini Oz og ansetter vanskeligstilt ungdom, med det mål for øyet å gjøre dem selvstendige og i stand til å være den hjørnesteinen for familien sin som familien ikke klarte å være for dem.

Magazzini Oz har en meny, med småretter som inspireres av alle verdenshjørner. Vi ble blant annet servert hjemmegravet laks. Etterpå fulgte en grundig innføring i fremgangsmetode, og det var tydelig at oppgaven hadde blitt tatt på dypeste alvor. Om retten var spesialkomponert i anledning besøket fra Norge vites ikke, men godt var det, og kanskje noe friskere enn den versjonen vi er vant til hjemmefra.

På matmarked i Torino

Neste dag startet litt roligere, med frokost på en parkbenk. Vi nøt fuglekvitter blandet med lydene av den våknende storbyen, og var allerede i gang med å smake på spennende mat. Frokosten hadde vi plukket med oss fra bakeriet, slakteren og fiskebutikken vi støtte på langs de par hundre meterne mellom hotellet og parken. Gudene vet når de hadde begynt sin morgen, for her bugnet det allerede med lekre

Les mer

Flere saker fra Kjøkkenskriveren

Det er ikke bare i Norge vi spiser komler. Den er kjent som tilbehør både i Sverige, Ukraina, Polen og Sentral-Europa. I Litauen er potetball nasjonalretten. Gnocchi er italienernes svar på komle.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Et nytt innovasjonsprosjekt skal gjøre offentlig innkjøp av mat og cateringstjenester mer bærekraftig. I prosjektet «Kjøp bærekraftig» ses det til kjøkkentjenesten i Arendal kommune som har jobbet målrettet med dette i over 20 år.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Lerum har hatt stor suksess med saft uten tilsatt sukker, men den folkekjære solbærsirupen har vist seg å være vanskelig å endre. Frem til i år.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Å være kokk og fagarbeider er en fysisk og mentalt krevende profesjon og kan sammenlignes med idrett. Utøvere kan ikke prestere på høyt nivå uten å være i slaget. Dette krever riktig kosthold, mosjon og balanse mellom arbeid og hvile.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Totalt var det 4,4 millioner sidevisninger på Godfisk i 2023. Det er en økning på hele 600.000 sammenlignet med året før. Nok en gang var det oppskrifter på laks og torsk som tronet på søketoppen.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt