AddToAny

Med hode for smalahove

VOSS: Får du servert hodet av en sau til middag, trenger du ikke å lure på hvor det kommer fra. Det finnes nemlig bare en eneste produsent av smalahove i Norge.

Deilig matlukt slår imot de 30 gjestene som står og venter på tunet. De har kommet til gards for å få en smak av gammel, norsk tradisjonsmat, som er laget på stedet.

Produsenten selv, Geir Løne, kommer hastende for å ta imot de nyankomne. Han ønsker velkommen og byr på hjemmebrygga øl i ei trebolle som sendes rundt.

Snart skal de sette seg til bords, og det er ikke hverdagskost de skal gi seg i kast med. De er nemlig på besøk hos Norges eneste smalahoveprodusent. Da er det ingen tvil om hva som står på menyen.

MANGE MIDDAGER

- Skal du ha et halvt hode?

Geir er ferdig med å servere gjestene og kommer gående med to tallerkener med rykende varme sauehoder på. Det er umulig å takke nei til den velduftende, men for mange, litt uvanlige maten.

For Geir er dette helt dagligdags. Ikke bare er han vestlending, men han er også sønn av smala­hove-bedriftens stifter, Ivar Løne, og har derfor vokst opp med hoder på middagstallerkenen.

Ivar Løne, som ble kalt smalahovekongen, begynte å produsere smalahove på 70-tallet. Først i det små, med 10-15 hoder den første høsten, og deretter i økende skala. Nå er det Geir som driver firmaet, og i dag ligger produksjonen stabilt på 70?000 hoder av lam hvert år.

- Det utgjør 140 000 middager i året, legger Geir til.

HVERDAGSMAT

Fra gammelt av har det vært vanlig å spise smalahove for å utnytte alt som er spiselig på sauen.

- Før i tida var ikke dette regnet som veldig fin mat, og det var vanlig å spise det til hverdags, forteller Geir.

- Til jul skulle en ha finere mat, slik som pinnekjøtt. Derfor skulle man spise opp alle smalahovene innen skoltesøndag. Det er den siste søndagen før jul, fortsetter han.

M

Gå til mediet

Flere saker fra Norsk Landbruk

Väderstad lanserer en ny versjon av Carrier 925.
Norsk Landbruk 20.06.2024
I slutten av mai besluttet styret i Tine å øke betalinga for protein i kumelka. Samtidig reduserer de betalinga for fett.
Norsk Landbruk 20.06.2024
Da Monil introduserte beiteklaven sin på markedet i fjor høst, åpnet de bare for forhåndsbestillinger til årets beitesesong.
Norsk Landbruk 20.06.2024
Arealet som drives økologisk, falt med åtte prosent i fjor, viser tall fra det svenske Jordbruksverket.
Norsk Landbruk 20.06.2024
HALDEN: Når brannvesenet i Halden og Aremark trenger ekstra ressurser for å slukke en skogbrann, tilkaller de folk fra skogbrannreserven. De fleste av dem som er med i denne ordninga, har tilknytning til en gård.
Norsk Landbruk 20.06.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt