AddToAny

May og Inger-Lise har tjenestegjort for Norge i utlandet. Innsatsen straffes med høyere pensjonsalder.

May og Inger-Lise har tjenestegjort for Norge i utlandet. Innsatsen straffes med høyere pensjonsalder.
May Sønstebø og Inger-Lise Storvold rammes av statens nye karenstid fordi de reiste til utlandet i statens tjeneste, etter over 30 år hver i politiet. Regelen har tilbakevirkende kraft og rammer ansatte som allerede er i midlertidige stillinger.
På tampen av politikarrieren, etter å ha jobbet for norsk politi i 36 år, valgte politioverbetjent May Hilde Sønstebø å dra til Russland. Der tjenestegjør hun som sambandsmann for nordisk politi- og tollsamarbeid.

Jobben hun gjør for landet og norsk politi, gjør imidlertid at hun rammes av regjeringens nye karenstid for pensjon. Fordi hun har hatt permisjon fra sin vanlige stilling i politiet i over to år, har hun mistet sin mulighet til å gå av med pensjon ved særaldersgrensa på 57 år. Selv om hun er i permisjon og fyller 57 år neste år, kreves det nå at hun jobber tre nye år etter at hun kommer tilbake i Norge, før hun kan gå av med pensjon.

- Det er ikke nødvendigvis sånn at man vil slutte å jobbe som 57-åring, men man har et reelt valg. Det valget blir jeg fratatt. Man kan sammenligne det med en vanlig ansatt med 67 års aldersgrense, som får beskjed om at man må jobbe til man er 70. Det bør ikke være sånn at man rammes og mister mulighetene når man velger å tjenestegjøre i utlandet, forteller Sønstebø.

May Hilde Sønstebø har vært politi siden 1982. Etter at hun valgte å tjenestgjøre i utlandet, økte pensjonsalderen. Foto: Privat

Bakgrunnen for situasjonen er at regjeringa foreslo og våren 2016 fikk gjennom at ansatte som skal bytte stilling til en stilling med lavere pensjonsalder, må jobbe i tre år i den nye stillingen for å kunne gå av ved ny og lavere pensjonsalder. Bakgrunnen var å tette smutthull som gjorde at offentlig ansatte, deriblant politifolk, kunne søke seg ned til en stilling med lavere pensjonsalder kort tid før den ansatte selv nådde den lavere pensjonsalderen.

Men karenstiden på tre år rammer også politifolk som får permisjon fra sin vanlige politijobb og jobber over to år i utlandet, som folkevalgte eller i andre lignende jobber. Det gjør det mindre gunstig å gjøre en tjeneste for landet eller lokalsamfunnet, dersom man nærmer seg pensjonsalder.

Avbrøt utenlandstjenesten i Egypt

Mens Sønstebø satt i Russland da beskjeden om karenstid før pensjon kom, satt kollega Inger-Lise Storvold ved ambassaden i Kairo i Egypt. Den erfarne politikvinnen har bred erfaring innenfor utlendingsfeltet gjennom mange år. Også hun nærmet seg pensjonsalder da hun fikk beskjed om at reglene ville endres. Hun valgte å reise hjem til Norge, og slik gikk ambassaden glipp av hennes kompetanse den siste tiden.

Inger-Lise Storvold jobbet i Egypt, men valgte å avbryte oppholdet. Foto: Privat

- Jeg hadde vært i Egypt i tre år, da jeg i juni i fjor forstod hva som skjedde. Jeg blir 56 og hadde planlagt å være igjen i Egypt ut alle de fire årene jeg hadde kontrakt på. I stedet hørte jeg med min arbeidsgiver Politiets utlendingsenhet om det var mulig å reise hjem et halvt år før kontraktens utløp, for å ikke forlenge pensjonsalderen ytterligere, men selv å kunne ta et valg, forteller Storvold, som nå er tilbake i jobb i PU.

Ettersom hun allerede hadde jobbet tre år ute før regelendringen trådte i kraft, var også hun fanget av den nye loven.

- Når man er langt hjemmefra, mister man litt motivasjon og piffen når slike situasjoner oppstår. Jeg begynte på politiskolen i 1986 og hadde hatt kontrakt med politiet i 30 år. Jeg har gjennom årene med sm

Les mer

Flere saker fra Politiforum

Er organiseringen av politiet og påtalemyndigheten et spørsmål om rettssikkerhet? Svaret på dette spørsmålet er både ja og nei.
Politiforum 16.02.2024
Det har blitt farligere å være ansatt og innsatt i norske arrester. Nøkkelordene er rus, psykiatri, rapporteringskrav og bemanning - eller rettere sagt, manglende bemanning.
Politiforum 16.02.2024
En forklarende tilnærming er idealet i politiet, men variasjonen mellom polititjenestepersoner er for stor. Hva gjør en forklaring god og hvorfor er det ekstra viktig i politiets møter med minoritetsungdom?
Politiforum 16.02.2024
av de 3720 tilrettelagte avhørene som ble gjennomført i 2022, involverte fornærmede som var blitt utsatt for vold.
Politiforum 16.02.2024
En augustdag i 2021 ble en mann skutt og drept av en politipatrulje i Sarpsborg. For en av de involverte politibetjentene handler etterspillet om trusler, trygghet og tanker om hvorfor politiet stadig oftere må gripe inn mot mennesker som trenger helsehjelp.
Politiforum 16.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt