Diabetes
26.10.2017
MAT
Mat er noe alle trenger, og alle må spise for å overleve og for å fungere. Og alle mennesker har godt av å vurdere hva de spiser. Når du har diabetes, er mat næring som for alle andre, men mat er også en slags medisin for å øke blodsukkeret når det er for lavt. Mat får flere funksjoner I tillegg opplever de fleste med diabetes at mat innebærer restriksjoner. Ved diabetes type 2 er kostholdsregulering en viktig del av behandlingen. Ved diabetes type 1 kan den som har det i prinsippet spise hva han vil, så lenge det settes riktig mengde insulin til maten. I praksis blir det likevel slik at det er mye mat det er vanskelig å vurdere insulindose til, og mange får klare beskjeder om hva de bør og ikke bør spise. Mange erfarer også selv at de bør spise med en del restriksjoner for at livet skal bli noenlunde forutsigbart. Det betyr at mat kan føre til mye dårlig samvittighet og skamfølelse når vi spiser ting som vi ut fra egne - eller andres - standarder ikke burde spist.
Dårlig samvittighet og skam skal egentlig hjelpe oss til å justere oss og forstå hva som ikke er greit overfor andre mennesker, hjelpe oss til å igjen kunne bli en del av flokken. Men denne følelsen kan også komme ut fra forventinger eller frykt for å
Gå til medietDårlig samvittighet og skam skal egentlig hjelpe oss til å justere oss og forstå hva som ikke er greit overfor andre mennesker, hjelpe oss til å igjen kunne bli en del av flokken. Men denne følelsen kan også komme ut fra forventinger eller frykt for å