AddToAny

Mangfold i studentstyrene - en sjelden luksus

Mangfold i studentstyrene - en sjelden luksus
Stereotypen på økonomistudenter har lenge vært en ung, mannlig blåruss fra Oslo vest. Dette er en beskrivelse som de færreste økonomistudenter i dag kjenner seg igjen i, og som heller ikke reflekterer virkeligheten.
Dagens økonomistudenter er som studenter flest - en mangfoldig gruppe. Noen kommer rett fra videregående, mens andre har vært noen år i arbeidslivet. Det er også en spredning i alder og geoboekfiler.laboremus opprinnelse. Her kan du finne studenter i midten av 20-årene og godt voksne i 50-årene. I dag viser studenttallene at det er like mange jenter som gutter på økonomistudiene i Norge. Econa Student har i oppgave å representere alle disse studentene, og derfor er det viktig at de studenttillitsvalgte kan gjenspeile dette mangfoldet. Særlig viktig er dette for Econas lokale studentstyrer, da disse har den direkte kontakten med studentene på de ulike studiestedene.

Når man snakker om mangfold i en slik sammenheng, bør man se på mer enn kjønn og etnisitet. Det er også viktig med mangfold i alder, studiekull, livssituasjon og geoboekfiler.laboremus opprinnelse. Studentene med ulik bakgrunn har ulike interesser som studentstyrene skal ivareta gjennom sine faglige og sosiale tiltak.

Det kan kanskje høres enkelt ut å få til et mangfoldig studentstyre, men dessverre kryr det ikke ofte av studenter som ønsker å påta seg et verv. Det er derfor sjelden årsmøtet har anledning til å velge mellom ulike kandidater med utgangspunkt i deres ulike bakgrunn og livssituasjon, og mangfold i studentstyret blir en sjelden luksus. For å sikre mangfold er det derfor nødvendig å gjøre det mer attraktivt for flere studenter å engasjere seg. Et viktig tiltak er at studentstyret fremstår inkluderende resten av året, og at man fremhever ulike fordeler ved å være en del av styret som lar seg forene med ulike livssituasjoner og fremstår som attraktivt for ulike aldersgrupper.

Et annet tiltak er bevisstgjøring hos dem som skal rekruttere nye styremedlemmer, og at disse aktivt går inn for å rekruttere personer med ulik bakgrunn, og gjerne utenfor egen omgangskrets og sitt studiekull. I noen tilfeller kan også kvotering på studiekull eller kjønn være et egnet tiltak for å sikre mangfold. Slike tiltak må imidlertid vurderes i de enkelte tilfellene, da kvotering i noen tilfeller kan gjøre det vanskelig å sikre de beste medlemmene. Det er også viktig å huske på at det er nødvendig med tilstrekkelig antall styremedlemmer, og at det viktigste er at man har engasjerte medlemmer.

Dersom det likevel ikke lar seg gjøre med mangfold i studentstyret, er det viktig at styremedlemmene er bevisst på denne mangelen, og sørger for å jobbe på en måte som ivaretar interessene til flest mulig. At Econas lokale studentstyrer tilbyr både faglige og sosiale arrangementer, er et godt utgangspunkt for å ivareta ulike deler av studentmassen. For noen studenter vil det være det faglige tilbudet som er viktigst, mens det for andre vil være det sosiale tilbudet som veier tyngst. Men mangfoldet bør også ivaretas gjennom en variasjon i de sosiale tilbudene ute på studiestedene. For eksempel er det ikke alle økonomistudenter som ønsker å delta på arrangementer der primært fest og moro er i fokus. Også ved gjennomføring av arrangementer bør man tenke mangfold, for eksempel ved at man tilbyr vegetariske alternativer i maten som serveres på et kræsjkurs.

Det er usikkert hvorvidt det er tilstrekkelig mangfold i studentstyrene til Econa i dag, da det ikke er gjort noen undersøkelser av dette. Selv om det trolig er store variasjoner i de ulike studentstyrene, mener jeg basert på egen erfaring at det er et forbedringspotensial her. Kanskje er det på tide at vi kartlegger mangfoldet i Econas studentstyrer og ser på mulighetene for å bedre situasjonen?

Gå til mediet

Flere saker fra Magma

God kondis. Jeg ville aldri sagt selv at jeg er en god leder. Jeg er svært utålmodig. Men jeg har mye kondisjon og stor arbeidskapasitet. Jeg gir meg ikke på svarte natta når jeg er i gang, det er derfor GK er blitt 32 år. Hold fast, og hold ut!
Magma 17.06.2021
Torstein Zahl Edvardsen Fra: BI-konsulent hos Inmeta Til: Business Controller hos Torghatten ASA Christine Anett Bruhn Fra: Revisor i EY Til: Controller i Norsk Gjenvinning Mari Bjørnø Fra: Aker Solutions Til: Fred Olsen Windcarrier
Magma 17.06.2021
Argjenta Zogaj. Masterstudent, Handelshøyskolen NTNU og tidligere styremedlem i studentutvalget
Magma 17.06.2021
Offensive. Vi burde vært mer offensive i starten, sier Jan-Tore Holen. Foto: Nils Harald Ånstad og Staale Wattø, Sunnmørsposten
Magma 17.06.2021
Farger. Loveleen Brenna mener ledere må evne å se farger. Mangfoldskompetanse handler blant annet om å være fleksibel, fargebevisst, ha flere språk og forstå makt og privilegier.
Magma 17.06.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt