AddToAny

Makaber mordmyte gjør comeback på lerretet

Makaber mordmyte gjør comeback på lerretet
Jødehat har sin plass også i kunsthistorien. I denne artikkelen ser vi nærmere på det siste, overraskende tilskuddet i en lang rekke malerier som skildrer jødiske ritualmord på kristne barn.
Av Kathleen Morley

Den 24. mars publiserte den italienske kunstnere Giovanni Gasparro maleriet Martirio di San Simonino da Trento, per omicidio rituale ebraico på sin facebookside. Bare tittelen i seg selv er urovekkende. På norsk vil den kunne oversettes med «Sankt Simon av Trents martyrdom, ved jødisk rituelt drap». Smak på den en gang til: ved jødisk rituelt drap.

Det er et stort maleri, hele 225 x 150 cm, og muligens er det størrelsen på verket som gjør at kunstneren har gått inn og tatt nærbilder av de ulike delene av maleriet for å vise detaljene i det. Verket er datert 2019-2020, og er utført i olje på lerret. Det er ifølge kunstneren i privat eie (Copyright Archivio Luciano og Marco Pedicini). Da jeg tok en skjermdump av innlegget om formiddagen 28. Mars hadde innlegget blitt sett av 1200 mennesker, og fått 2600 kommentarer.

Kunstneren selv kommenterer ikke innlegget sitt, men man kan se i skrivende stund at fra innlegget ble lagt ut og til i dag at han har vært inn på Facebook-kontoen og endret både bakgrunnsbildet og profilbildet sitt.

Så hvem er kunstneren?

Giovanni Gasparro

På nettsiden hans kan man lese at Giovanni Gasparro er en relativt ung kunstner, født i 1983. Han ble født i kystbyen Bari ved Ardiaterhavet, i provinsen Puglia i Sør-Italia. Han har klassisk kunstutdanning, og ble uteksaminert ved Academy of Fine Arts i Roma i 2007, som elev av maleren Giuseppe Modica, der graden hans også rommer en akademisk del der han skrev en avhandling i kunsthistorie om det romerske oppholdet til Van Dyck. Ifølge et galleri som selger maleriene hans har han "malt i 20 år", noe som betyr at han må ha begynt sin malerutdanning i ung alder.

Giovanni Gasparro hadde sin første separatutstilling i Pari

Les mer

Flere saker fra Religioner.no

I India brukes viruset som et våpen i statlig og sivil kamp mot muslimer og andre religiøse minoriteter.
Religioner.no 18.05.2020
Det knyter seg alltid i magen når jeg hører spørsmålet om hvorvidt universet kan være en «tilfeldighet». Eller om Big Bang kan ha vært en «tilfeldighet»? Eller om multiverset er en «tilfeldighet»? Er det et meningsfullt spørsmål?
Religioner.no 14.05.2020
Debatten om de mindreårige i Moria-leiren på Lesbos er basert på empati. Empati med de svakeste er viktig. Men er empati egnet som moralsk kompass?
Religioner.no 27.04.2020
Hvor gammelt er fenomenet religion? Hør hva religionsorakelet Håkon Naasen Tandberg har å si om det.
Religioner.no 14.04.2020
Denne påsken trenger vi virkelig et håp som er mer enn hytta, skriver Bjørn Are Davidsen.
Religioner.no 09.04.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt