- Hvetemelet vi selger i dagligvarebutikker er en kombinasjon av hvetekorn fra flere klasser, ikke bare klasse 1 som det nå er overskudd av. Vi kan ikke gjøre om på sammensetningen, da vil melet endre egenskaper. Forbrukerne forventer et produkt som oppfører seg likt hver gang man baker, sier Jan Tvinnereim som er salgs- og markedsdirektør i Norgesmøllene. De står bak merkevaren Møllerens i dagligvarebutikkene.
Fint og tørt vær, før og under fjorårets innhøsting, gjorde at en stor andel av mathveten som ble levert var i klasse 1. Det ble så mye at møllene ser de ikke rekker å bruke alt før årets avling skal høstes. Nå ligger det an til at nesten 50 000 tonn må ligge over til neste sesong. Samtidig er det underskudd av norsk mathvete med lavere klassifisering, det må importeres.
- Vi bruker så mye vi kan av mathvete klasse 1 hver eneste dag i produksjonen. Øker vi andelen, ender vi opp med et mel man må elte mer og heve lenger, sier Tvinnereim.
Satser på høyere andel norsk kornAnders Klaseie, leder av kornutvalget i Norges Bondelag, men