AddToAny

Målt fysisk aktivitetsnivå i tre barnehager sommer og vinter

Målt fysisk aktivitetsnivå i tre barnehager sommer og vinter
Innledning
Barnehagen skal ha en forebyggende og helsefremmende funksjon hvor fysisk aktivitet, barnas bevegelsesglede og motoriske utvikling skal fremmes med tanke på å utjevne sosiale forskjeller. At utilstrekkelig fysisk aktivitet er forbundet med en rekke livsstilsykdommer er godt dokumentert (1). I barnehagen vil fysisk aktivitet være i form av kroppslig lek. Dette er lek som foregår med moderat til høy intensitet med puls over hvilenivå (2). I 2013 hadde 90 prosent av norske barn i aldersgruppen ett til fem år plass i barnehagen (3). Undersøkelser viser at barnet gjennomsnittlig tilbringer 35 timer i uken i barnehagen, noe som medfører en barnehagehverdag på sju til åtte timer (4). Gode vaner for fysisk aktivitet legges i tidlig alder, og barnehagen er derfor en viktig arena for å implementere daglig fysisk aktivitet. Studier nasjonalt og internasjonalt indikerer imidlertid at barn i alderen tre til fem år ikke oppnår retningslinjene for anbefalingene fra Helsedirektoratet (2014) (5) og fra verdens helseorganisasjon (WHO) som er på minimum 60 minutter med moderat til høy fysisk aktivitet (MVPA) per dag.
En internasjonal oversiktsartikkel (n=10316) viser at kun 54% av barna fra to til seks år tilfredsstiller anbefalingene (6). En studie blant treåringer (n=78) og femåringer (n=72) i Skottland viste at kun 20-25% var i anbefalt MVPA per dag, og i tillegg at femåringene var generelt mer aktive enn treåringene (7). Aktivitetsmålinger gjennomført i Danmark viste at 39% av femåringene (n=253) oppnådde anbefalingene om minst 60 minutter MVPA per dag (8), mens i en studie blant fireåringer i Sverige (n= 540) oppnådde 33% retningslinjene om 60 minutter MVPA per dag (9). Studier indikerer også at guttene har noe høyere aktivitetsnivå sammenlignet med jentene i aldergruppen tre til fem år (8, 10). Enkelte funn viser at det er høyest aktivitet mellom 08.00 og 16.00, og antyder at aktiviteten er størst tidlig i uken, og mindre i helgene (9).
Aktivitetsmålinger gjennomført på norske barnehagebarn er få, og viser ulike resultat i aktivitetsnivået. I tre barnehager i bydel Grorud Oslo, tilfredsstilte 56% av tre til femåringene anbefalingene målt i juni i barnehagetiden (11). En oppfølgingsstudie i 2016 viste at 17% flere barn oppfylte anbefalingene når tiden utenom barnehagen ble inkludert. Undersøkelsen viste at det i stor grad var de samme barna som var aktive utenom barnehagetiden (12). En studie av tre til femåringer målt i oktober i Sogn og Fjordane (n=65) viste at 80% tilfredsstilte anbefalingene (13). I Sandefjord (n=111) varierte andelen barn som oppnådde 60 minutter MVPA fra 26% til 60% på dagsmålingene som var gjennomført (14). Giske et al. (15) fant at 50 % av femåringene (n=10) tilfredsstilte anbefalinger om MVPA, mens en studie i Alta viste at samtlige barn i en barnehage (n=14) tilfredsstilte anbefalingene om MVPA (16). En svakhet med studiene er at målingene har satt ulike grenseverdier for MVPA, og måler ulike deler av dagen (17, 18).
Flere undersøkelser viser variasjon i fysisk aktivitetsnivå gjennom ulike årstider. Utetid kan påvirke aktivitetsnivået (19), og daglengde og værforhold har betydning. En internasjonal oversiktsartikkel (n=23451) viste at barn i Nord-Europa og Australia var gjennomsnittlig mer aktive uansett vær, sammenlignet med barn i Vest-Europa og USA (20). Studien viste også at økt nedbør og vind var assosiert med lav aktivitet, mens klarvær og flere timer med dagslys var assosiert med høy aktivitet.
Det er ingen tidligere studier som har undersøkt aktivitetsnivået mellom vinterog sommertid hos barnehagebarn i polare strøk i Norge. Vi vil i denne artikkelen fokusere på følgende problemstillinger: Hvordan er det fysiske aktivitetsnivået hos tre til femåringer i tre ulike barnehager i Tromsø sammenlignet med Helsedirektoratets anbefalinger om 60 minutter MVPA per dag, og er det forskjell i aktivitetsnivået i en periode om vinteren sammenlignet med en periode om sommeren?

Metode
Populasjon og utvalg
Utvalget bestod av barn på tre til femårsavdelingene i tre barnehager i Tromsø; to kommunale og en privat idrettsbarnehage med fokus på fysisk aktivitet. Totalt deltok 81 barn i vinterperioden og 71 i sommerperioden, men på grunn av inklusjonskriterier ble det endelige antallet deltakere 66 i vinterperioden og 54 i sommer perioden. Skriftlig samtykke ble innhentet fra foresatte, og alderstilpasset informasjon ble gitt om at deltagelsen var frivillig for barnet, og at de kunne trekke seg selv om foresatte samtykket. Dataene ble anonymisert, og prosjektet er godkjent av NSD, Norsk senter for forskningsdata.

Antropometriske målinger
Barnas vekt ble målt i kilo med digital vekt, Seca 877, og høyde ble målt i cm med høydemåler, Seca 213. Målingene ble gjort med deltagerne i lett bekledning og uten sko. Kroppsmasseindeks (BMI) ble regnet ut fra formelen: Vekt (kg) /høyde (m2)
Prosedyrer
Alle målingene ble gjennomført i vinterukene: 8, 9 og 10, og sommerukene: 21, 22 og 23 i de ulike barnehagene. Målingene ble foretatt i barnehagetiden, gjennom tre dager fra mandag morgen til onsdag ettermiddag. Inklusjonskriteriene ble satt til sammenhengende målinger på minimum 4,5 timer (17, 18).
Barnas objektive aktivitetsnivå ble målt med akselerometer, ActiGraph WGT3X-BT

(ActiGraph, LLC, Pensacola, FL, USA), og ble festet på høyre hofte i et elastisk belte. Skriftlig og muntlig informasjon om hvordan akselerometret skulle festes ble gitt til ansatte, foresatte og barna. Akselerometret er tidligere validert og reliabilitetstestet og har vist høy reliabilitet (21). Data ble initiert og lastet ned med programmet ActiLife v.6.13.3 (ActiGraph, LLC, Pensacola, FL, USA). Aktivitetsnivået ble målt med en sampling frekvens på 100Hz, med epoclengde satt til ti sekunders lagringsintervaller i henhold til Fischer et al. (22). For videre analyse ble data omgjort til epoc-lengde på ett minutt (telling/min), hvor tellinger fra den vertikale aksen under 100 representerer inaktivitet, lett aktivitet definert til mellom 100 til 1999 tellinger, moderat aktivitet mellom 2000 til 2999 tellinger, mens over 3000 ble definert som høy aktivitet (18).

Statistiske analyser
Deskriptiv data, frekvensfordeling og resultater er presentert i gjennomsnitt og standardavvik. Independent sample t-test ble brukt for å finne om det var forskjeller i målingene, og signifikansnivået ble satt til p
Årstider og vær
Værdata ble innhentet fra Meteorologisk institutt, og målingene i vinterperioden viser en gjennomsnittstemperatur på -1,1 grader (TAM) og 3,1 soltimer (OT). Gjennomsnittlig kraftigste middelvind var målt til 6,6 m/s (FXX), og mengden nedbør var 1,3 mm (RR). I vår/sommerukene var gjennomsnittstemperaturen på 8,2 grader og antall soltimer var på 5,3 timer. Kraftigste middelvind var gjennomsnittlig på 5,2 m/s, og mengden nedbør var på 1,3 mm. (Tabell 1).

Resultater
Gjennomsnittlig alder på barna (n= 66) var i vinterperioden 4.4 (SD±0.88) år og BMI var på 15,9(SD±1,53). Ved målingen gjennomført i sommerperioden (n=54) var gjennomsnittsalderen steget med tre måneder til 4,7 (SD±0.99) og BMI var på 15,8 (SD±1,45) (Tabell 2).
Totalt oppnådde 64% av barna Helsedirektoratets anbefalinger om minimum 60 minutter MVPA i barnehagetiden i vinterperioden, mens 29% var i MVPA mellom 30-59 minutter, og 6% var i MVPA inntil 29 minutter (Figur 1). Variasjonene var størst mellom de to kommunale barnehagene og den private idrettsbarnehagen (Tabell 3). I begge kommunale barnehagene oppnådde 54 og 55% av barna anbefalingene om 60 minutter MVPA per dag, mens tilsvarende for den private var 81%. Målingene gjennomført i sommerperioden viste at 50% av barna var i MVPA i mer enn 60 minutter, 39% var i MVPA mellom 30-59 minutter og 11% var under 29 minutter i MVPA (Figur 1). I de kommunale barnehagene oppnådde 45% og 41% anbefalingene, og i den private idrettsbarnehagen 64% (Tabell 3).
En gjennomsnittlig barnehagedag i vinterperioden (446 min /7,40 timer) var barna samlet i MVPA i 83 minutter. Guttene var i MVPA i 98 (±68) minutter, mens jentene var 62 (±24) minutter i MVPA (pAktivitetsmønsteret i sommerukene viste at barna i gjennomsnitt var 69 minutter i MVPA. Guttene var i moderat aktivitet i 74 (±36) og jentene i 64,4 (±25) minutter. I sommerperioden var barna i barnehage C rundt 30 minutter mer i MVPA enn barnehage A og B. Totale tellinger i sommerperioden var for guttene 1274 (±396) og 1219 (±379) for jentene (Tabell 4).

Diskusjon
I denne studien har vi målt fysisk aktivitet gjennom tre dager i tre barnehager i Tromsø i vinterhalvåret, og en tilsvarende periode (ActiGraph, LLC, Pensacola, FL, USA), og ble festet på høyre hofte i et elastisk belte. Skriftlig og muntlig informasjon om hvordan akselerometret skulle festes ble gitt til ansatte, foresatte og barna. Akselerometret er tidligere validert og reliabilitetstestet og har vist høy reliabilitet (21). Data ble initiert og lastet ned med programmet ActiLife v.6.13.3 (ActiGraph, LLC, Pensacola, FL, USA). Aktivitetsnivået ble målt med en sampling frekvens på 100Hz, med epoclengde satt til ti sekunders lagringsintervaller i henhold til Fischer et al. (22). For videre analyse ble data omgjort til epoc-lengde på ett minutt (telling/min), hvor tellinger fra den vertikale aksen under 100 representerer inaktivitet, lett aktivitet definert til mellom 100 til 1999 tellinger, moderat aktivitet mellom 2000 til 2999 tellinger, mens over 3000 ble definert som høy aktivitet (18).

Statistiske analyser
Deskriptiv data, frekvensfordeling og resultater er presentert i gjennomsnitt og standardavvik. Independent sample t-test ble brukt for å finne om det var forskjeller i målingene, og signifikansnivået ble satt til p
Årstider og vær
Værdata ble innhentet fra Meteorologisk institutt, og målingene i vinterperioden viser en gjennomsnittstemperatur på -1,1 grader (TAM) og 3,1 soltimer (OT). Gjennomsnittlig kraftigste middelvind var målt til 6,6 m/s (FXX), og mengden nedbør var 1,3 mm (RR). I vår/sommerukene var gjennomsnittstemperaturen på 8,2 grader og antall soltimer var på 5,3 timer. Kraftigste middelvind var gjennomsnittlig på 5,2 m/s, og mengden nedbør var på 1,3
Gå til mediet

Flere saker fra Fysioterapeuten

Inger-Johanne Skjold, MSc. fysioterapeut, psykomotorisk fysioterapeut, Åstveit Helsesenter. inger.johanne.skjold@gmail.com.
Fysioterapeuten 08.05.2024
Fysioterapeuten 24.01.2024
Kontaktpersoner er bindeleddet mellom avtalefysioterapeuter og kommunen. I Indre Østfold bidrar Terese Brustad og Hege Fundingsrud Novak til å synliggjøre fysioterapeuters rolle.
Fysioterapeuten 24.01.2024
Kjersti Karoline Danielsen, PhD., førsteamanuensis ved Institutt for ernæring og folkehelse, Fakultet for helse- og idrettsvitenskap, Universitetet i Agder.
Fysioterapeuten 24.01.2024
Denne fagartikkelen er fagfellevurdert etter Fysioterapeutens retningslinjer, og ble akseptert 15. september 2023. Ingen interessekonflikter oppgitt.
Fysioterapeuten 15.11.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt