AddToAny

Må vi vinke farvel til håndtrykket?

Må vi vinke farvel til håndtrykket?
I vikingtiden og utover middelalderen var håndtrykket en ubrytelig forsegling av avtaler. Håndtrykket er satt under press av epidemier flere ganger. Vil det overleve denne?
Ifølge Sagaen om Olav den hellige nevnte den kommende kongen et håndtrykk med Håkon Jarl da han prøvde å overbevise motstandere i Trondheim om å støtte ham:

Jeg har vitner på det her, menn som var til stede, og som så mitt og jarlens handtak og hørte ord og eder og hele avtalen som jarlen gjorde med meg.

I vikingtiden og utover i middelalderen var det vanlig å ta hverandre i hånden når man inngikk avtaler, forteller professor i historie ved Universitetet i Oslo, Jon Vidar Sigurdsson til

Han er ekspert på islandsk og norsk kulturhistorie fra 800 til 1400.

Jon Vidar Sigurdsson er professor i historie ved Universitetet i Oslo. (Foto: Universitetet i Oslo) Håndtrykket - handarband eller handsal, omtales i gamle norske og islandske lover. Små og store avtaler, fra giftermål og eiendomskjøp til salg av råvarer, ble signert med håndtrykk som var svært forpliktende. - Avtaler skulle inngås i full offentlighet med mange vitner til stede, og hvis man ikke overholdt avtalen, mistet man ære. Det var noe av det verste man kunne gjøre i dette samfunnet, sier Sigurdsson. Selv om håndtrykket ikke er like juridisk bindende i dag, er det fremdeles et sterkt symbol. Hvorfor ble håndtrykket så viktig?

Skriftløst samfunn

- Samfunnet i vikingtiden var et muntlig samfunn, og avtaler ble ikke inngått skriftlig som nå, sier Sigurdsson.

Med noen unntak var det bøndene og andre maktpersoner som kunne inngå avtaler. Og et håndtrykk som alle kunne se, var et avgjørende ledd i å formalisere avtalen.

- Det fantes ingen private avtaleinngåelser. Man levde sitt liv på en ganske stor scene, i hvert fall hvis man var

Les mer

Flere saker fra Uniforum

- Også UiO vil be alle tilsette som kan om å ta kollektivtransport utanom rushtida og rå dei til å bruka munnbind, seier UiO-rektor Svein Stølen.
Uniforum 15.08.2020
- Me har akseptert at Facebook er ein global aktør. Det synest eg ikkje me skal gjera, for me har vår nasjonale lovgjeving. Det sa leiaren for Ytringsfridomskommisjonen Kjersti Løken Stavrum i ein debatt på UiO denne veka.
Uniforum 13.08.2020
UiO har avlyst alle fadderarrangementer på helseledelse og helseøkonomi på Det medisinske fakultet etter varsel om at to studenter kan ha blitt utsatt for koronasmitte.
Uniforum 13.08.2020
Fadderuken på BI Oslo er avlyst. Det har studentorganisasjonen BISO bestemt sammen med arrangøren av Fadderullan Oslo. Meldingen om avlysningen kom rett etter midnatt i en pressemelding på Fadderullans nettsider.
Uniforum 12.08.2020
- Det ser ut som om unge i 20-åra har gløymt råd og reglar, konstaterte helse- og omsorgsminister Bent Høie i ettermiddag. Det blir likevel ikkje aktuelt å stengja universitet og høgskular igjen, garanterte Henrik Asheim.
Uniforum 11.08.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt