AddToAny

LO og Virke har startet lønnsoppgjøret: Uvisst om butikkansatte får samme lønnstillegg som industriarbeiderne

LO og Virke har startet lønnsoppgjøret: Uvisst om butikkansatte får samme lønnstillegg som industriarbeiderne
Klokka 12 i dag, onsdag, møttes LO og arbeidsgiverorganisasjonen Virke til årets lønnsoppgjør.
Peggy Hessen Følsvik, nestleder i LO, er forhandlingsleder på vegne av HK, Norsk Transportarbeiderforbund (NTF) og fem andre LO-forbund som har tariffavtaler med Virke.

- Jeg forventer at vi skal få til et oppgjør i tråd med føringene som er lagt i oppgjøret mellom LO og NHO, sier hun til HK-Nytt før partene setter i gang.

Ingen kopi

Mandag ble LO og NHO enige om at lønnsveksten skal ligge på 3,2 prosent. Arbeidstakere som er omfattet av LO og NHOs tariffavtaler fikk et generelt tillegg på 2,50 kroner i timen, snaue 5.000 kroner, og et lavlønnstillegg på 2 kroner i timen, snaue 4.000 kroner. Følsvik tror resultatet av forhandlingene mellom LO og Virke kan bli annerledes.

- Dette er et litt spesielt område, siden det allerede er gitt store garantilønnstillegg fra 1. februar. Det er ikke mulig med en direkte kopi av LO-NHO-oppgjøret, sier hun til HK-Nytt.

Har allerede fått lønnstillegg

Både HK og NTF har såkalte garantilønnsordninger i flere av sine tariffavtaler. I år er det allerede klart at de ga lønnstillegg på 5,80 kroner i timen, 11.300 kroner i måneden til butikkansatte og 8,15 kroner i timen, snaue 16.000 kroner i måneden til lageransatte fra 1. februar. Virke mener disse tilleggene skal regnes med i det ordinære lønnsoppgjøret.

- Vi forventer at resultatet vil ligge i innenfor frontfagets rammer, men vi vil vurdere vår egen innretning og profil. Garantilønnssatsene regnes inn, og påvirker handlingsrommet, sier Bård Westbye, Virkes forhandlingsleder.

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

Lavlønnstillegg til butikkansatte?

I LO/NHO-oppgjøret ble det enighet om et lavlønnstillegg på to kroner i timen. Det gis til arbeidstakere som er omfattet av tariffavtaler med et lønnsnivå som ligger under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. Den største tariffavtalen mellom LO og Virke er landsoverenskomsten som gjelder for ansatte i butikk og lager. I fjor ble det ikke gitt lavlønnstillegg til de som har denne tariffavtalen. Det er fordi gjennomsnittslønna for ansatte på denne tariffavtalen er høyere enn 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. Også i år ligger lønna i landsoverenskomsten over denne grensa, opplyser Peggy Hessen Følsvik. Likevel vil hun ikke svare på om denne gruppa vil få lavlønnstillegg i år.

- Det vil jeg ikke spekulere i. Løsningen får vise seg når vi er ferdig forhandlet, sier hun til HK-Nytt.

Heller ikke Westbye vil svare på spørsmål om lavlønnstillegget før forhandlingene er ferdige.

* MELD DEG PÅ NYHETSBREV FRA HK-NYTT

Tror på enighet torsdag

Følsvik håper partene vil komme til enighet i løpet av disse to dagene, og at de slipper å gå til mekling, slik LO og NHO gjorde.

- Jeg håper det, men tar det ikke for gitt. Vi burde klare å komme i havn uten mekling, sier Følsvik.

Hun minner om at dette er et mellomoppgjør hvor det bare forhandles om lønn, og peker på at LO og Virke aldri har sendt et slikt oppgjør til mekling før.

Virkes forhandlingsleder forventer også at partene kommer til enighet i løpet av de to dagene som er satt av til forhandlingene.

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

17. mai er pølser, is, bunader, korpsmusikk, flagg som vaier i vinden og barn som går i tog. Men det er også en dag som krever at mange er på jobb. Sjekk hva du har krav på i lønn og tillegg.
article_web HK-Nytt 16.05.2019
- Fra statsministernivå og nedover snakkes det varmt om etterutdanning for å møte nye krav og utfordringer i arbeidslivet, men det er ikke mange som gjør noe med det.
article_web HK-Nytt 15.05.2019
HK-medlemmene ventet lenge, men ikke forgjeves. Nå har de fått penger fra lønnsgarantifondet.
article_web HK-Nytt 14.05.2019
HK-Nytt har denne uka skrevet om både Vegard Mostue Johannessen og André Bockelie som over flere år fikk feil lønn som arbeidstakere i Meny.
article_web HK-Nytt 10.05.2019
Vegard Mostue Johannessen, som HK-Nytt skrev om i går, er ikke den eneste som har fått feil lønn i dagligvarekjeden Meny. Det har også André Bockelie opplevd da han jobbet i kjeden.
article_web HK-Nytt 09.05.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt