AddToAny

LO og Virke har startet lønnsoppgjøret: Uvisst om butikkansatte får samme lønnstillegg som industriarbeiderne

LO og Virke har startet lønnsoppgjøret: Uvisst om butikkansatte får samme lønnstillegg som industriarbeiderne
Klokka 12 i dag, onsdag, møttes LO og arbeidsgiverorganisasjonen Virke til årets lønnsoppgjør.
Peggy Hessen Følsvik, nestleder i LO, er forhandlingsleder på vegne av HK, Norsk Transportarbeiderforbund (NTF) og fem andre LO-forbund som har tariffavtaler med Virke.

- Jeg forventer at vi skal få til et oppgjør i tråd med føringene som er lagt i oppgjøret mellom LO og NHO, sier hun til HK-Nytt før partene setter i gang.

Ingen kopi

Mandag ble LO og NHO enige om at lønnsveksten skal ligge på 3,2 prosent. Arbeidstakere som er omfattet av LO og NHOs tariffavtaler fikk et generelt tillegg på 2,50 kroner i timen, snaue 5.000 kroner, og et lavlønnstillegg på 2 kroner i timen, snaue 4.000 kroner. Følsvik tror resultatet av forhandlingene mellom LO og Virke kan bli annerledes.

- Dette er et litt spesielt område, siden det allerede er gitt store garantilønnstillegg fra 1. februar. Det er ikke mulig med en direkte kopi av LO-NHO-oppgjøret, sier hun til HK-Nytt.

Har allerede fått lønnstillegg

Både HK og NTF har såkalte garantilønnsordninger i flere av sine tariffavtaler. I år er det allerede klart at de ga lønnstillegg på 5,80 kroner i timen, 11.300 kroner i måneden til butikkansatte og 8,15 kroner i timen, snaue 16.000 kroner i måneden til lageransatte fra 1. februar. Virke mener disse tilleggene skal regnes med i det ordinære lønnsoppgjøret.

- Vi forventer at resultatet vil ligge i innenfor frontfagets rammer, men vi vil vurdere vår egen innretning og profil. Garantilønnssatsene regnes inn, og påvirker handlingsrommet, sier Bård Westbye, Virkes forhandlingsleder.

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

Lavlønnstillegg til butikkansatte?

I LO/NHO-oppgjøret ble det enighet om et lavlønnstillegg på to kroner i timen. Det gis til arbeidstakere som er omfattet av tariffavtaler med et lønnsnivå som ligger under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. Den største tariffavtalen mellom LO og Virke er landsoverenskomsten som gjelder for ansatte i butikk og lager. I fjor ble det ikke gitt lavlønnstillegg til de som har denne tariffavtalen. Det er fordi gjennomsnittslønna for ansatte på denne tariffavtalen er høyere enn 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. Også i år ligger lønna i landsoverenskomsten over denne grensa, opplyser Peggy Hessen Følsvik. Likevel vil hun ikke svare på om denne gruppa vil få lavlønnstillegg i år.

- Det vil jeg ikke spekulere i. Løsningen får vise seg når vi er ferdig forhandlet, sier hun til HK-Nytt.

Heller ikke Westbye vil svare på spørsmål om lavlønnstillegget før forhandlingene er ferdige.

* MELD DEG PÅ NYHETSBREV FRA HK-NYTT

Tror på enighet torsdag

Følsvik håper partene vil komme til enighet i løpet av disse to dagene, og at de slipper å gå til mekling, slik LO og NHO gjorde.

- Jeg håper det, men tar det ikke for gitt. Vi burde klare å komme i havn uten mekling, sier Følsvik.

Hun minner om at dette er et mellomoppgjør hvor det bare forhandles om lønn, og peker på at LO og Virke aldri har sendt et slikt oppgjør til mekling før.

Virkes forhandlingsleder forventer også at partene kommer til enighet i løpet av de to dagene som er satt av til forhandlingene.

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

Uravstemningen blant de cirka 300 medlemmene i LO Finans Postkom skulle avgjøre om medlemmene skulle bli med forbundet inn i Fagforbundet eller om de skulle slå seg sammen med LO Finans HK.
HK-Nytt 21.08.2019
Når LO og LO-forbundene nå tilbyr boliglån til medlemmer som kjøper bolig for første gang, er tilbudet om en nominell rente fra 2,25 prosent også en av landets aller beste betingelser.
HK-Nytt 21.08.2019
Sju av ti mener altså at grensehandel ikke er bra for norsk arbeidsliv. De har sagt deg enige i påstanden om at handel i Sverige fører til tap av arbeidsplasser og tap av statlige inntekter.
HK-Nytt 16.08.2019
Når butikker kan holde åpent uten ansatte, forsvinner det viktigste argumentet for å holde stengt på søndager, uttalte Frp-politiker Bård Hoksrud til Vårt Land i sommer.
HK-Nytt 14.08.2019
Tryggheten i arbeidslivet svekkes, viser det siste arbeidslivsbarometeret fra YS som ble lagt fram under Arendalsuka tirsdag. Om lag 3.000 personer har deltatt i undersøkelsen. Den svakt økende utryggheten gjelder i perioden 2009-2019.
HK-Nytt 13.08.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt