AddToAny

LO og Virke er enige om å øke alle minstelønnssatser

LO og Virke er enige om å øke alle minstelønnssatser
Et døgn etter at de startet forhandlingene, ble protokollen i lønnsoppgjøret mellom LO og Virke signert. Ramma for oppgjøret er som i meklingsresultatet mellom LO og NHO: På mandag ble de enige om en lønnsvekst på totalt 3,2 prosent.
Prioriterte de laveste trinnene

HK, som er det forbundet med flest medlemmer i Virkes medlemsbedrifter, valgte å fordele kronene på de laveste minstelønnssatsene: Trinnene 1-3 øker med 2 kroner i timen, tilsvarende 3.900 kroner i året, i landsoverenskomsten og kontoroverenskomsten. Trinn 4 øker med 3 kroner i timen (5.856 kroner i året) og trinn 5 øker med 5 kroner i timen (9.756 kroner i året). Disse tilleggene gis fra 1. april.

Trinn 6 ble ikke justert, her førte garantilønnsbestemmelsene i tariffavtalene til at dette lønnstrinnet økte med 5,80 kroner i timen allerede fra 1. februar. Det ga 11.300 kroner mer i året. Denne garantilønna ble regnet inn i ramma for de sentrale forhandlingene.

Det samme gjaldt minstelønnssatsene i reiselivsbransjen. Høyeste trinn i denne avtalen, trinn 4, økte med 5,80 kroner i timen fra 1. februar og fikk ikke ytterligere tillegg nå. Resten, trinn 1-3, får 2 kroner ekstra i dette oppgjøret.

Mer til bensinstasjonsansatte

HK-medlemmene som jobber på bensinstasjon er blant de lavest lønte. Her ble det derfor gitt et generelt tillegg på 2,50 kroner i timen til alle, samt et lavlønnstillegg på 2 kroner i timen fra 1. april. Dette er etter malen fra LO/NHO-oppgjøret. Det betyr en lønnsøkning på 8.772 kroner i året for en hel stilling.

- Jeg er godt fornøyd. Ramma er den samme som for LO/NHO-oppgjøret, 3,2 prosent. Dette tariffområdet er spesielt fordi mange av tariffavtalene har garantilønnsbestemmelser som slår ut på hvor store tilleggene blir i det sentrale oppgjøret. Derfor er kroneresultatet ulikt det fra LO/NHO, men ramma er som sagt lik, sier forhandlingslede Peggy Hessen Følsvik fra LO til HK-Nytt.

HK: Riktig fordelt, alle får

Også HKs forbundsleder Trine Lise Sundnes er tilfreds etter Virke-forhandlingene.

- Trinn 6 og de som lønnes over dette fikk en lønnsøkning på 5,80 kroner i timen fra 1. februar. Det spiser en del av ramma. Resten har vi fordelt utover trinnene slik at vi treffer best mulig og sørger for en god profil der alle får lønnstillegg, sier Sundnes til HK-Nytt.

Lønna i landsoverenskomsten med Virke ligger ikke under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, som er formelen for når lavlønnstillegg skal gis. Derfor var det bare bensinstasjonsansatte som fikk lavlønnstillegg i år.

- At tariffavtalen ligger over dette nivået i lønn, skal vi jo bare være glade for. Det betyr at vår langsiktige strategi virker; at vi klarer å gi medlemmene en god lønnsutvikling, sier HK-lederen.

Hun oppfordrer i tillegg de tillitsvalgte til å hente ut mer i lokale forhandlinger, slik at de faktisk får 3,2 prosent lønnsøkning i år.

Neste uke skal LO forhandle med Samfo om lønnstillegg for de ansatte i Coop-systemet.

Her er en fullstendig oversikt over lønnstilleggene

Disse tariffavtalene fikk et generelt tillegg på 2,50 kroner i timen:

* Overenskomst for IKT og serviceelektronikk (EL og IT)

* Kranoverenskomsten (NTF)

* Avtale for boligbyggelag (Fagforbundet)

* Landsoverenskomst for frisører (Fagforbundet)

* Landsoverenskomst for studentsamskipnader (NTL)

Disse tariffavtalene fikk generelt tillegg på 2,50 kroner i timen og ytterligere 2 kroner i timen i lavlønnstillegg:

* Bensinstasjonsoverenskomsten (HK)

* Overenskomst for renhold (NAF)

* Overenskomst for vaktmestere (NAF)

* Landsoverenskomst for hotell- og restaurantvirksomheter (Fellesforbundet)

* Bilutleieoverenskomsten (Fellesforbundet)

* Landsoverenskomst for kinoer (Fagforbundet)

* Overenskomst for apotek (Fagforbundet)

Særskilte tariffavtaler:

* Landsoverenskomsten og kontoroverenskomsten (HK): Minstelønnssatsene øker med mellom 2 og 5 kroner.

* Avtale for reiselivsbransjen (HK): Minstelønnssatsene trinn 1-3 øker med 2 kroner per time.

* Fritids- og opplevelsesavtalen (NAF): Minstelønnssatsen øker med 2 kroner per time, samt at det gis et generelt tillegg på 2,50 kroner i timen.

* Oljeoverenskomsten (NTF) Generelt tillegg på 2,50 kroner per time, pluss et lavlønnstillegg på 2 kroner i timen.

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

Uravstemningen blant de cirka 300 medlemmene i LO Finans Postkom skulle avgjøre om medlemmene skulle bli med forbundet inn i Fagforbundet eller om de skulle slå seg sammen med LO Finans HK.
HK-Nytt 21.08.2019
Når LO og LO-forbundene nå tilbyr boliglån til medlemmer som kjøper bolig for første gang, er tilbudet om en nominell rente fra 2,25 prosent også en av landets aller beste betingelser.
HK-Nytt 21.08.2019
Sju av ti mener altså at grensehandel ikke er bra for norsk arbeidsliv. De har sagt deg enige i påstanden om at handel i Sverige fører til tap av arbeidsplasser og tap av statlige inntekter.
HK-Nytt 16.08.2019
Når butikker kan holde åpent uten ansatte, forsvinner det viktigste argumentet for å holde stengt på søndager, uttalte Frp-politiker Bård Hoksrud til Vårt Land i sommer.
HK-Nytt 14.08.2019
Tryggheten i arbeidslivet svekkes, viser det siste arbeidslivsbarometeret fra YS som ble lagt fram under Arendalsuka tirsdag. Om lag 3.000 personer har deltatt i undersøkelsen. Den svakt økende utryggheten gjelder i perioden 2009-2019.
HK-Nytt 13.08.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt