AddToAny

- Livet må jo ha mer å by på enn å bore i tenner

- Livet må jo ha mer å by på enn å bore i tenner
«Skal jeg sitte her og reparere tenner i 40 år til? Har ikke livet mer å by på», tenkte Kjersti Anfinnsen for ti år siden. Så ble hun forfatter.
Kjersti Anfinnsen kunne velge utdanningsretning på øverste hylle etter videregående. Hun fant det naturlig å søke seg mot enten medisin- eller tannlegestudiet. Og hun har ikke angret, hun trives bedre og bedre med å arbeide som tannlege.

- Men jeg kom i en meningsløshetskrise etter de første årene som nyutdannet, forteller hun, hvor jeg ikke evnet å se mitt eget potensiale for videreutvikling fordi jeg var altfor redd for å gjøre feil. Og stillstand er ikke helt min greie.

Tok et oppgjør

- Jeg måtte begynne å søke etter andre måter å utvikle meg på, og tok en lang tenkerunde rundt hva det var jeg egentlig ville i livet mitt.

Hun hadde alltid skrevet, så skriving var et naturlig sted å søke til.

- Jentungen jeg en gang var, likte å leke bibliotek alene på barnerommet. Men selv om det var naturlig både å lese og skrive da, hadde jeg aldri noen visjon om at jeg kunne bli forfatter, forklarer hun.

Kjersti hadde også alltid reist mye, for faren var pilot i SAS, og hun leverte reisereportasjer om Etiopia, Colombia og Sri Lanka til Vagabond, Aftenposten og andre aviser. En dag gikk hun til en uavhengig gateavis i Tromsø, for hun mente hennes reportasjer var bedre enn de som stod der fra før.

Stjal kladdebøker

Det mente redaktøren også, for han engasjerte henne som kulturredaktør. Det ene dro det andre med seg. Hun søkte seg til Forfatterstudiet i Tromsø hvor Liv Lundberg var kunstnerisk leder og Stig Sæterbakken veileder.

- Jeg kjente meg så hjemme i litteraturen, og visste med en gang at dette kommer jeg til å holde på med resten av livet.

Etter debuten i 2012, søkte hun seg til Skrivekunstakademiet i Bergen.

- For et privilegium det var å få sitte i timevis i et stille rom uten verdens støy å diskutere tekster! Eller bare høre på lærernes, Pedro Carmona-Alvarez og Gunnar Wærness, essayistiske ordvekslinger. Synd det ikke ble laget noen podcast fra de seansene der. I tillegg fikk man tilbakemeldinger på egne tekster. Det kan jo være ubehagelig, men jeg lærte enormt mye av det. Konstruktiv kritikk er noe jeg har omfavnet. Åtåle sine feil i stedet foråfortrenge dem eller skylde på noen andre, er utviklende.

- Drømte du som barn om å bli tannlege eller om å bli forfatter?

- Jeg drømte om å bli med i Bobbysocks eller å være bibliotekar. Men jeg skrev hele tiden - helt siden jeg lærte å skrive. Jeg stjal kladdebøker på skolen, som jeg laget bøker av med dikt og prosa, om dyr og mennesker.

- Husker du noe av det du skrev i dem?

- "Bestefar er død

han ligger under snø

Han fikk en voldsom smerte,

Han hadde vondt i hjertet."

Hun deklamerer barnediktet med et smil, men uten å virke det minste flau.

- Jeg var glad i bestefaren min, som døde da jeg var syv. Vi som var barn fikk verken være med i begravelsen eller sorgen. Derav distansen og lettheten.

Forbilder

- Du var jo 37 da du debuterte. Hvorfor skjedde det ikke før?

- Jeg tror det kan komme av at jeg ikke hadde noen reelle forbilder. Det var få kvinnelige forfattere som jeg kunne identifisere meg med i oppveksten. Og jeg kom ikke fra noe miljø hvor noen seriøst spurte seg om de skulle bli kunstnere. Men vi hadde alltid bokhyllene fulle.

Hun forteller at moren hennes, som var fra Varanger, er sykepleier og en sosial eventyrer, mens faren, som er fra Jæren, var jageflyverfør han begynte i SAS, og er glad i jakt, fiske og sport.

- Bergljot Hobæk Haff bodde faktisk i nærheten av der jeg vokste opp i Holmestrand - men jeg oppdaget henne ikke før jeg ble voksen da jeg ved en tilfeldighet leste "Skjøgens bok". Hun ville vært et flott forbilde for meg som ung. Olav Duun og Kåre Holt var også sambygdinger noen generasjoner bakover. Det var de vi lærte om på skolen, det var de som ble vist frem, og de identifiserte jeg meg ikke me

Les mer

Flere saker fra Bok og bibliotek

Det er nå mange flere indieforfattere som melder på titler på Kulturrådets innkjøpsordning for ny norsk skjønnlitteratur.
Bok og bibliotek 02.03.2020
Torsdag 16. januar troppet 1000 skolebarn opp ved det gamle hovedbiblioteket på Hammersborg for å hjelpe oss å flytte bøker ned til det nye Deichman Bjørvika.
Bok og bibliotek 28.02.2020
Plan S forutsetter at all norsk forskning skal være åpen tilgjengelig uten at leseren må betale. Fra 2021 vil Forskningsrådet forutsette åpenhet ved tildeling av midler.
Bok og bibliotek 27.02.2020
Han kom inn i bibliotekarutdanningen fra sidelinjen i 1978, og ble Norges første bibliotekprofessor. Etter mer enn 40 år takker Ragnar Audunson for seg og blir pensjonist. (Foto: Chrono, OsloMet)
Bok og bibliotek 23.02.2020
Bok og bibliotek 07.02.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt