AddToAny

Liten pasientmedvirkning hos dem med diabetes type 2

Liten pasientmedvirkning hos dem med diabetes type 2
Diabetespasienter som fikk tverrfaglig oppfølging på fastlegekontoret, satte stor pris på god samtaletid med sykepleier eller helsesekretær. Men det førte ikke til at pasientene tok et større ansvar for å nå behandlingsmålene.
Diabetespasienter og fastleger, sykepleiere og helsesekretærer som jobber tverrfaglig med diabetesoppfølging er intervjuet i to kvalitative studier. Den tverrfaglige organiseringen betyr i praksis at fastlegen setter aktuelle pasienter opp til oppfølgingstime hos helsesekretær eller sykepleier med spesiell kompetanse på diabetes.
Konsultasjonene hos sykepleier eller helsesekretær hadde 30-60 minutters varighet. Pasientene følte de ble godt ivaretatt, sett og hørt - og var glade for også å kunne snakke om mer dagligdagse ting. Og nettopp det siste mener artikkelforfatterne var tid som gikk på bekostning av samtaler om hvordan pasienten selv kunne bidra til å nå behandlingsmålene.
De fleste pasientene med diabetes type 2 ga nemlig uttrykk for at de i liten eller ingen grad var involvert i beslutninger om livsstilsendringer og behandlingsmål. De opplevde at de i liten grad kunne gjøre noe selv for å unngå forverring - og mente sykepleier eller helsesekretær var den som hadde hovedansvaret for en god blodsukkerkontroll.

VIKTIGSTE FUNN
- Den manglende pasientmedvirkningen er noe vi fastleger må ta innover oss og bli flinkere til. Jeg mener dette er det viktigste funnet i de to studiene, sier medforfatter og førsteamanuensis emeritus Bjørn Gjelsvik, som selv er fastlege.
Legene i studien var erfarne og hadde jobbet tverrfaglig med oppfølging av diabetespasienter i allmennpraksis i gjennomsn
Gå til mediet

Flere saker fra Diabetesforum

Vaner er automatisert adferd som har oppstått over tid. - Helsepersonell gjør lurt i å huske at det ikke bare er å ta seg sammen og gjøre bedre livsstilvalg, sier ernæringsfysiolog Kirsti Bjerkan.
Diabetesforum 13.09.2022
I flere interessante studier hadde man tatt i bruk ny teknologi til å undersøke sammenhengen mellom aktuelt blodsukker ved diabetes type 1 og velbefinnende.
Diabetesforum 13.09.2022
Ved å plukka frå kvarandre kva som skjer i cellene når dei forbrenn energi, avdekkjer forskarane mekanismar som kan bli til framtidige legemiddel.
Diabetesforum 13.09.2022
Diabetesforum 13.09.2022
Kunnskap om korleis skjelettmusklane forbrenn energi kan føra til framtidige legemiddel mot diabetes og fedme.
Diabetesforum 13.09.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt