AddToAny

Linjeledere i Oslopolitiet: - Kan ikke vite om enhetene våre er sikre nok

Ny masteroppgave kritiserer det interne sikkerhetsarbeidet i Oslo politidistrikt. Det finnes ingen mål for det interne sikkerhetsarbeidet, ifølge oppgaven.
Politiet i Oslo jobber for dårlig med intern sikkerhet, ifølge en masteroppgave som nylig ble publisert av Universitetet i Stavanger.

Masteroppgaven er skrevet av Tarald Slåttebrekk, som selv jobber i politiet i Oslo. I oppgaven har han intervjuet informanter i to lederlinjer (se figur), fra to ulike enheter i Oslo-politiet, for å høre hvordan de bruker ulike former for mål, i sikkerhetsarbeidet.

Slike mål skal bidra til å unngå at noen med viten og vilje truer den interne sikkerheten. Målene skal også bidra til å styre sikkerhetsarbeidet, ifølge oppgaven.

Et mål kan for eksempel være å sikre politiets bygninger tilstrekkelig, med porter og adgangskontroll, innen en gitt frist.

Det kan også handle om vurderinger som: Er det for enkelt å kjøre en bil tett opp til bygningene? Hva gjør man når man ser en tilsynelatende uvedkommende gå rundt i gangene? Og hvordan jobber man med sikkerhet når det er arbeider på bygget, med stillaser oppover alle etasjene? Hvordan behandler man informasjon, som kan bidra til skade dersom den kommer ut?

Da Riksrevisjonen kritiserte politiets IKT-sikkerhet i oktober, kritiserte de blant annet mangler ved styringssystemet for informasjonssikkerhet.

I føringene fra Politidirektoratet, om nærpolitireformen, skriver de at mål skal inngå i sikkerhetsarbeidet. Men masteroppgaven fra Slåttebrekk konkluderer med at «mål har ingen rolle i sikkerhetsarbeidet i de undersøkte enhetene».

I oppgaven sier fem av seks linjeledere som er intervjuet at de opplever å ikke kunne vite om sine enheter, seksjoner og avsnitt er sikre nok.

Se faktaboks for en oppsummering a

Les mer

Flere saker fra Politiforum

Politietaten vil være preget av at den desidert største gruppen har bakgrunn fra Politihøgskolen og erfaringer fra aktiv polititjeneste. Men det betyr ikke at vi andre ikke kan bidra med helt nødvendig og viktig kompetanse.
Politiforum 11.11.2019
- Medbestemmelsen i Forsvaret er truet, skriver nestleder i Norges offisers- og spesialistforbund. Han ber tillitsvalgte i politiet følge nøye med, så ikke det samme skjer i politiet.
Politiforum 11.11.2019
Vi var livredde for å bli sendt hjem uten bestått kurs. Løsningsforslagene var mange: Kjøre i grøfta med vilje, finne en mistenksom bil å stanse og få det loggført, gi opp og dra hjem, eller være ærlig.
Politiforum 10.11.2019
Med en rekkevidde på 250 nautiske mil og løftekapasitet på 750 kilo, er politiets nye helikoptre klare til å bistå i alt fra leteaksjoner til skarpe oppdrag, og i det daglige politiarbeidet.
Politiforum 09.11.2019
PF-leder Sigve Bolstad reagerer på uttalelser fra politikere i posisjon, som han mener marginaliserer utfordringene i norsk politi, og på beskyldninger om regnefeil. - Vi har regnet rett. Ferdig snakka, sier han.
Politiforum 08.11.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt