AddToAny

Lavrov på frierferd i Afrika

Det er uforståelig at Sør-Afrikas politiske ledere lar seg bruke til å fremme russisk krigspropaganda.
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten er skribentens egne.

Journalist og forfatter

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov har den siste uken vært på rundreise i Afrika. Han gjestet Sør-Afrika, Eswatini, Angola og Eritrea. I februar er det ventet at han skal på en ny afrikansk reise, da til Mauritania, Marokko, Algerie og Tunisia.

Det er lett å forstå hvorfor den russiske utenriksministeren besøker Afrika. Omfattende vestlige sanksjoner mot Russland rammer Lavrovs bevegelsesfrihet, og med unntak av FNs toppmøte i New York i september har han knapt vært i et vestlig land det siste året. Den russiske invasjonen og angrepskrigen i Ukraina har imidlertid ikke utløst sanksjoner fra afrikanske land, som i flere tilfeller importerer store mengder våpen fra Russland. Lavrov er derfor en velkommen gjest i afrikanske hovedsteder.

Det var han også i Pretoria, selv om Sør-Afrikas våpenimport fra Russland er liten, og samhandelen mellom landene er ubetydelig. Sørafrikansk eksport til Tyskland var i fjor 15 ganger større enn til Russland, og eksporten til Russland var minimalt større enn til Norge, ifølge offisiell statistikk. Likevel erklærte utenriksminister Naledi Pandor etter møtet med Lavrov at de to landenes felles mål var «økt økonomisk, sosial, kulturell og vitenskapelig samhandling».

Lavrov brukte pressekonferansen sammen med Pandor til å hevde at økte matvarepriser i verden var vestlige lands skyld. Han påsto også at Russland og Ukraina i mars i fjor var enige om å forhandle, men at USA, Storbritannia og andre europeiske land hadde nektet Kyiv å gå i dialog med Moskva.

For ordens skyld: Ukraina har avvist å forhandle med den russiske invasjonsmakten. Og en viktig forklaring på høyere matvarepriser er at Russlands krig har rammet produksjon og eksport av korn fra et viktig produsentland, nemlig Ukraina.

Marineøvelse

I tillegg til å motta Lavrov er det blitt kjent at Sør-Afrika skal være vertskap for en marineøvelse med Kina og Russlan

Les mer

Flere saker fra Panorama Nyheter

Forhandlingene om en forpliktende pandemi-traktat er krevende og preget av mistillit, ifølge helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).
Panorama Nyheter 28.09.2023
Norges statsminister er ikke i tvil, etter besøk i Ukraina og en rekke møter med ukrainske ledere: Bistanden Ukraina aller helst vil ha, er militær, utviklet på Kongsberg og heter Nasams.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Militærjuntaen som kuppet makten i Burkina Faso i fjor høst, sier at landets sikkerhetsstyrker avverget et nytt kupp onsdag.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Mer enn 10.000 mennesker har rømt boligene sine i deler av Haitis Centre-provins etter flere angrep fra væpnede gjenger, ifølge landets migrasjonsmyndigheter.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Ukraina ber flere land gjøre som Norge og forplikte seg til langsiktige støttepakker. EU og FN mener også det er behov for det - i tillegg til umiddelbar hjelp.
Panorama Nyheter 28.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt