AddToAny

Lars Christian har mistet 700 kollegaer.

Lars Christian har mistet 700 kollegaer.
På halvannet år har FLT-tillitsvalgt Lars Christian Nilsen mistet nær 700 kollegaer i FMC Technologies i Kongsberg. Oljesmellen har rammet teknologibyen hardt. Men den tvinger også fram innovasjon og omstilling. - Det er ikke dårlig stemning. Vi er mer alvorsstemte, sier ordfører Kari Anne Sand.
De er inne i sin andre uken etter ferien, de 27 utvalgte på Kongsberg Technology Training Centre (K-tech). Fram til nå har det vært mye klasseromsundervisning og fokus på å bli kjent med hverandre, industrihistorien de skal bli en del av og bedriftene de skal jobbe i. Høydepunktet den første uken var imidlertid en fem timer lang gåtur fra Knutehytta til Saksen. Det sosiale er viktig for å trives.

Men nå begynner de å bli klare for å komme seg ut i bedriftene og å gå i gang med den to år lange læretiden. Nina Skårnes, Aleksander Roligheten og Erlend Olsen er spente.

Både Skårnes og Roligheten skal til Arsenalet på Kongsberg Defence & Aerospace; hun som CNC-operatør, han som industrimontør. Gjør de en god jobb, håper og tror de at framtiden er sikret. Ryktet sier at det er fåtallet som ikke får jobb etter endt læretid.

- KDA leverer våpen og fly, og der er det jobber i 30 år framover. Det er det de antyder nå, sier Skårnes.

- De har fått gode kontrakter, supplerer Roligheten.REKORDOPPTAK AV LÆRLINGER. Erlend Olsen er en av to som starter på et helt nytt lærlingeprogram for produksjonsteknikk, og skal de neste to årene følge hele prosessen fra råvare til produkt i GKN Aerospace. Også der er det gode tider, har han blitt fortalt.

- De har fått noen kontrakter på nye F35 og går med store overskudd, har jeg hørt. Det er litt stas å komme inn forbi der, sier han.

K-tech er på mange måter unik i norsk sammenheng. Fra å ha håndtert lærlingeinntaket hver for seg, gikk Kongsberg Defence & Aerospace, GKN Aerospace og FMC Technologies sammen og dannet utdanningssenteret i 2008. Det fikk da ansvar for alle lærlingene bedriftene tar inn.

Ordningen har vist seg å være svært populær. I år hadde de 300 søkere. 27 fikk plass. Det er ny rekord. En jobb i høyteknologibedriftene i Kongsberg henger høyt. Det er ikke rart. I dag består Kongsberg teknologipark av 40 selskaper som alle opererer globalt og utvikler høyteknologiske løsninger i verdensklasse.NÆR 50 MILLIARDER I OMSETNING.

Utviklingen har vært formidabel. Da NCE Systems Engineering Kongsberg nylig gjorde opp status for sine ti år som næringsklynge, regnet de seg fram til at all virksomhet som ble styrt fra Kongsberg hadde gått fra en omsetning på like over 20 milliarder kroner i 2006 til like under 50 milliarder kroner i 2015. De største driverne var uten tvil olje- og gassteknologi, maritim industri, forsvar og aerospace og bilindustrien.

Men det er altså skyer i horisonten. Selv inni skogen i Buskerud blir man påvirket av den pågående krisen i oljeindustrien og den maritime næringen.

Da lokalavisen Laagendalsposten gjorde opp regningen i april, konkluderte de med at et sted mellom 1400 og 1500 arbeidsplasser tilknyttet kongsberg
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra LO Ingeniør

For fagarbeider Solfrid Lerbrekk (SV) er uvær, kjeledress og vernesko en stor del av samtalen om den vanlige arbeidshverdagen. Litt for mange på Stortinget tenker kun tilbake på kontorstolen de satt i da de var yrkesaktive, mener hun.
LO Ingeniør 13.12.2017
Det finnes folk som er allergisk, og der konsekvenser for eksponering kan bli fatale. Noen har nå laget et halskjede, skråstrek nøkkelring-vedheng, som er et portabelt test-sett.
LO Ingeniør 13.12.2017
For noen blir det kanskje litt voldsomt med smarttelefon-laptop, slik som Mirabook.
LO Ingeniør 13.12.2017
Mobiltelefonene er ikke som de en gang var. Ikke bare er de smartere, de har også stadig mer kraft i seg. Kraft nok til at det bortimot er på nivå med bærbare datamaskiner.
LO Ingeniør 13.12.2017
Dyrekamp er ugreit, der kan vi vel være enige. Men robot-kamp, det må vel kanskje være greit? Særlig hvis skaden bare er virtuell...
LO Ingeniør 13.12.2017

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt