AddToAny

Langt fra grå

Langt fra grå
Gråpærer ja! Mmmm! Det minner meg om bestemors hage. Alle jeg har spurt har et forhold til gråpærer. Problemet med dem er at trærne blir så gamle og høye at de nesten er umulig å høste. Men de er så gode at det nesten er verdt å leie en lift!
FOR HVIS DU VIL HA gråpærer må du nesten skaffe dem selv. De er nesten ikke å få kjøpt, selv om det er sesong, og det er langt mellom hver gang du ser et gråpæretre. Moderne pæresorter har overtatt markedet. Bløtere pærer, større og saftigere pærer som kan kjøpes hele året og spises ferske hele året.
Men den norske gråpæren har mange ekstra gode egenskaper som de visste å sette pris på før i tiden. De er harde, i hvert fall hvis de høstes på riktig tidspunkt, søte og fulle av smak og egner seg både til sylting, safting, hermetisering og tørking. Alt sammen viktig da frysere var fraværende, butikkene få og importvarer ikke-eksisterende. Å bruke de råvarene som finnes rundt oss, og lagre dem på en god måte er en arv vi må forsøke å opprettholde selv om det meste nå er tilgjenglig hele året. I oppskriftene på de neste sidene kan du selvfølgelig bruke alle slags andre pærer - men det er en grunn til at vi løfter frem gråpæren, den er etter vår mening den aller beste på smak.

DET ER FORSKET lite på gråpæren, noe som gjør det utfordrende men spennende å skrive om den. Kanskje kan vi bidra til å få denne gode pæren til å blomstre igjen? Sorten er beskrevet i Frankrike allerede i 1628 som Grise bonne. I det 18. århundre kom den til Tyskland, antagelig derfra videre til Danmark og Norge. I Nederland kaller de pæren Beurré gris d'été de Hollande. Her i Norge ble den spredd rundt omkring både på gårder og i hager. I dag finner du flest trær på Østog Vestlandet. Gråpærer, kan Morten Rasmussen på NIBIO fortelle, er en slags fellesbetegnelse for denne sorten som i løpet av årene har fått mange varianter, nettopp fordi den har vært så godt spredd. Avhengig av jordsmonn, breddegrad og miljø vil gråpærene kunne fremstå som litt forskjellige. Noen gråpærer er små, andre litt større, noen er rundere enn andre, og de smaker også en tanke forskjellig, avhengig av hvor i landet du har smakt den. Noen forbinder gråpærer med et fruktkjøtt med "steiner" i, harde klumper som må spyttes ut. Det er ikke uvanlig og kan skyldes alder, jorden treet står i eller fuktighet i bakken, sier noen gartnere. Andre skylder på et lite skadedyr som heter Breitege, nymfene går på pærekartene. Ikke så mye du kan gjøre med det, annet enn å forsøke å sprøyte treet tidlig på sommeren med en blanding av vegetabilsk olje og grønnsåpe og vann, forhold ca. 1:10. Gjenta med et par ukers mellomrom.

SOM ANDRE FRUKTTRÆR er pæretreet selvinkompatibelt, eller selvsterilt. Planten har utviklet mekanismer for å hindre at "eget" pollen spirer på "eget" arr. Det betyr at pollen fra andre planter av samme art må til for at treet skal gi frukt. Dette
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Om eg fortel deg at huda di er eit økosystem, kva ynskjer du å gje ho?
Ren Mat 01.12.2023
Reins Kloster Akevitt, ble først lansert i 2012 etter at Reins Kloster og 3-4 andre gårder med tidligere tilknytning til Klosteret gikk sammen for å lage Norges første økologiske akevitt.
Ren Mat 01.12.2023
DEN GRØNNESTE VINEN er den som ikke drikkes. Slik resonneres det i hvert fall rundt strøm som ikke brukes.
Ren Mat 01.12.2023
Du trenger
Ren Mat 01.12.2023
Julen er høysesong for å nyte vår nasjonalsprit norsk akevitt. Brennevinet har i løpet av de siste tiårene gått fra å være ansett som fattigmanns trøst til å bli en nasjonal merkevare som kan måle seg med hvilken som helst importert brennevin.
Ren Mat 01.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt