AddToAny

Løping gir klart hode og energi til direktørjobb og morsrolle

Løping gir klart hode og energi til direktørjobb og morsrolle
Løpingen startet med tvang, men i dag jogger Julie Brodtkorb for å takle et hektisk liv som firebarnsmor, administrerende direktør i Maskinentreprenørenes Forbund og viktige styreverv.
Julie Brodtkorbs CV kan ta pusten fra de fleste. Hun har vært politisk aktiv siden puberteten, og kronet den politiske karrieren som statssekretær for Erna Solberg (H) og som stabssjef ved Statsministerens kontor. Den gangen, i 2014, kom hun på sjetteplass på Kapitals liste over Norges hundre mektigste kvinner, foran blant andre LO-topp Gerd Kristiansen.

Brodtkorb startet arbeidslivet som trainee for Hans Geelmuyden i Geelmuyden Kiese. Så skjøt karrieren fart med ulike lederstillinger i blant annet Utfors, JKL og Høyre før hun ble administrerende direktør i Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) i 2017.

Nå fylles Brodtkorbs dager av sjefsjobben i MEF, lederskapet i Norges Banks representantskap, leder av Kringkastingsrådet og morsrollen for et fosterbarn og tre biologiske barn.

- Jeg er avhengig av å være i god form for å klare det tempoet jeg må ha i livet for å håndtere alle rollene og oppgavene. Jeg får energi av å løpe, sier hun.

En siviløkonom kan brukes til det meste

Om CV-en tyder på målbevissthet, innrømmer Brodtkorb at valget av økonomistudier ikke var veldig bevisst.

- Jeg var av de som startet på NHH fordi jeg ikke helt visste hva jeg skulle bli. Faren min sa at om jeg ble siviløkonom, så kunne jeg brukes til det meste. Jeg tenkte at NHH-utdanningen ville åpne mange dører og ikke stenge noen, avslører hun og fortsetter:

- Jeg har jo aldri jobbet som en typisk økonom, men har hatt bruk for kompetansen jeg fikk fra fag som markedsføring, kommunikasjon, ledelse, organisasjon, økonomi og historie.

Overraskende karrierevalg: I 2017 hoppet Julie Brodtkorb av en kometkarriere i politikken og ble administrerende direktør i Maskinentreprenørenes Forbund, til stor overraskelse for mange av hennes venner. Foto: Runar Daler.

Over dørstokken og ut: Julie Brodtkorb starter helst løpeturen hjemmefra. Derfra er det kort vei til grøntområder som fører inn til Oslomarka. Foto: Leif Håvar Kvande.

Ble tvunget til ski og løping

Det var på NHH at løpingen virkelig skjøt fart, på grunn av «et veldig godt treningsmiljø». Løpingen startet imidlertid som barn, da hun ble tvunget til å gå aktivt langrenn i noen få år. Barmarkstreningen var jogging.

- Foreldrene mine hadde langrenn som hobby og mente at om jeg gikk aktivt på ski et par sesonger, så ville jeg få inn teknikken og ha glede av langrenn som voksen. Jeg var av de aller dårligste i konkurranser, men de hadde rett i at jeg i dag har mer glede av langrenn og løping fordi jeg gjorde det som barn. Mennesker er nok glade i å gjøre det vi er vant til. Kanskje det er derfor jogging er blitt min favorittform for avkobling, tror Brodtkorb.

Nødvendig fristed

- Jeg løper helst alene. Da kan jeg bare la tankene fly og la dagsformen bestemme tempo. Jogging er terapi, ikke et mål i seg selv. Jeg har derfor verken pulsklokke eller en fast plan med når jeg skal løpe fort, når jeg skal ha langtur og så videre. Det ville gjort at treningen ikke ble en friarena, sier Brodtkorb.

Noen av hennes beste løpeopplevelser har hun når hun kommer hjem fra jobb og føler seg helt utslitt, men kan ta den alltid positive joggevennen, irsk setteren Jippi, og forsvinne ut en time - eller når hytta koker av mennesker, og hun tar på seg løpeskoene og forsvinner ut i sin egen lille verden.

- Da kan ingen be meg om noe, ingen kan kreve noe, og ingen problemer kan tas fatt på før jeg er tilbake. Jeg kan være stresset og føle på uløselige utfordringer før jeg løper. Etterpå er jeg avslappet, og hodet er klart.

Brodtkorb er mest glad i langturer på rundt to mil:

- Da løper jeg rolig og får alltid et kick etter cirka en time. Da kommer rusen.

Hun bruker litt under to timer på en langtur «på en ok dag», som hun sier. Det er en svært respektabel tid for en mosjonist som bare løper for å kose seg.

Høyre-broiler: Julie Brodtkorb har vært politisk aktiv siden puberteten og karakteriserer seg som prototypen på den ekle, plagsomme og irriterende Unge Høyre-jenta med store perleøredobber i ørene. Den politiske karrieren toppet seg som statssekretær for Erna Solberg og stabssjef ved Statsministerens kontor. Foto: Thomas Haugersveen.

Best kledd: Jeg er mest glad i svart treningstøy. Det er slitesterkt og tidløst, sier Julie Brodtkorb. Foto: Leif Håvar Kvande.

Løper uten mål

- Hvordan trener du?

- Jeg har løpt noen få halvmaratoner, men sluttet med det for ikke å miste gleden ved løping. Jeg merket at jeg begynte å trene for å prestere, ikke for å ha fri.

Når det tårner seg opp med utfordringer, blir Brodtkorb fristet til å legge ut på langturer flere dager på rad.

- Det er ikke noe for en mosjonist. Etter slike perioder er jeg blitt skadet. Derfor har jeg kjøpt meg en «ski ergo» (stakemaskin). Nå forsøker jeg å tvinge meg til å ikke ha mer enn én langtur i uka, trene to ganger crossfit og ellers intervaller på stakemaskinen så det også blir litt hvile for beina, sier Brodtkorb og fortsetter:

- Jeg har operert knær to ganger og har streng beskjed om å trene mer styrke. Jeg har derfor startet med crossfit. Det har gitt meg en mer variert treningshverdag. Jeg forsøker å jogge i helger og på reiser og ellers komme meg i crossfit-boksen.

Målet er å trene én time hver dag, men noen ganger går det ikke, eksempelvis med lange dager på jobbreiser. Da går lekser med barna foran løpingen, men hun har alltid med seg løpesko og -tøy på reiser.

- De har jo fått treningsrom i SAS-loungen på Gardermoen som jeg bruker ved forsinkelser, og blir det en pause mellom møtene, kan jeg stikke ut for å jogge om det så bare er 20 minutter. Slik har jeg fått oppleve mer enn brakkerigger og fått sett mye flott norsk natur på jobbreisene.

Best kledd i svart treningstøy

I 2018 kåret Finansavisen Brodtkorb til Norges tiende best kledde forretningskvinne. Det synes ikke i dyrt og stadig nytt treningstøy.

- Jeg mest glad i svart treningstøy. Det er slitesterkt og tidløst, så løpesko er den største driftskostnaden i hobbyen. Jeg hopper raskt på nye skotrender. Derfor har jeg mange par i skapet, selv om de rette skoene for meg er Asics Kayano. Men det er for fristende å ha noen turer med noen «morsommere» sko.

- Har du et tips til andre som vil begynne å løpe?

- Jeg skulle ønske jeg tidligere hadde hørt på at variasjon er viktig, og ikke minst styrketrening. Mine knær er et bevis på at for mye løping ikke er sunt. Så ta rådene om å starte gradvis, trene styrke, og ikke overdrive på alvor. Da har du en hobby for livet! svarer Brodtkorb.

Mer enn jobben

- En serie om økonomers fritidsinteresser, ansvar og engasjement utenfor kontoret

Hva betyr hobbyen i livet til en økonom? Hvorfor bruker økonomer mange timer i måneden på lokalpolitikk og frivillig arbeid? Påvirker fritidsinteressene jobben og karrieren? I løpet av det kommende året presenterer Econa engasjementene som folk har utenfor arbeidstid. Vi jakter historier om hvordan slike aktiviteter er en balanserende kraft i en travel tilværelse. Og vi skal møte mennesker som dyrker disse interessene litt mer enn vanlig.

Første artikkel handlet om utøvende musikere, andre artikkel om vin, denne om mat. Etter hvert satser vi på å utforske et bredt spekter av fritidsinteresser. Målet med serien er ikke bare å fortelle hvordan en hobby kan berike livet og karrieren, men også å vise at vi som økonomer er en mangfoldig gruppe med fargerike mennesker. Har du et spennende engasjement på fritiden, eller kjenner du noen andre som har det? I så fall vil vi veldig gjerne at du sender en e-post til kommunikasjonsansvarlig Gry Ljøterud i Econa på gry@econa.no.

Gå til mediet

Flere saker fra Magma

Magma 28.02.2024
Det er det store spørsmålet etter rapporten fra Klimautvalget 2050. Utvalget anbefaler full stans i leting etter olje og gass i nye områder. Men det blir ikke dagens regjering som vedtar en solnedgangsmelding for norsk petroleumssektor.
Magma 28.02.2024
Vinylplatene har for lengst gjenvunnet hylleplass i stua hos musikkelskerne. Nå er også CD-platene på vei tilbake inn i varmen, takket være Christer Falck og hans folkefinansiering.
Magma 28.02.2024
Digitaliseringen i offentlig sektor fører ofte med seg store IT-systemer som utvikles og driftes av mange team, ofte ved å benytte smidige utviklingsmetoder. I slike storskala settinger er god koordinering avgjørende på grunn av avhengigheter mellom teamene som kan senke farten og kvaliteten på leveransene.
Magma 28.02.2024
I dag gjennomføres stadig mer av IT-utviklingen i offentlig sektor ved hjelp av smidige (agile) metoder.
Magma 28.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt