AddToAny

Kvinnelige fotografer er ofte ukjente

Kvinnelige fotografer er ofte ukjente
Bak «ukjent fotograf» i arkivet skjuler det seg ofte en kvinne. To fotoarkivarer har gravd frem historien om Sissel Lie og gjort fotosamlingen hennes tilgjengelig.
- Vi har kalt prosjektet «Ung kvinne i krig», forteller Pernille Elida Fjoran og Sølvi Bennett Moen, fotoarkivarer ved Arbeiderbevegelsens bibliotek og arkiv (ARBARK).

De sitter ved et rundt bord og blar forsiktig i et digert fotoalbum. På hendene har de hvite hansker som skal beskytte arkivmaterialet. Albumet har tilhørt Sissel Lie (1922-1983). Hun tjenestegjorde i Skottland under krigen og var datter av Trygve Lie, FNs første generalsekretær.

- Sissel Lie var ivrig amatørfotograf og tok en mengde fotografier både før, under og etter krigen, forteller Bennett Moen som også er leder av fotoavdelingen.

- Trygve Lie var minister i regjeringen Nygaardsvold under krigen og flyktet derfor til London med familien sin. Sissel var en av tre søstre og tok mange fotografier av livet i eksil, blant annet av de andre regjeringsmedlemmene med familier, og av kongefamilien.

Forteller Sissels historie

Fjoran og Bennett Moen har nylig avsluttet et stort arbeid med å digitalisere en del av Sissel Lies fotosamling, som nå blir tilgjengelige for alle på Digitalt museum. Arbeidet er en del av Anno museums prosjekt «Nå begynner a' med det der igjen», som har fått midler til å fremme kvinner i museet av Kulturrådet.

- Fotoalbumene ble levert inn av sønnen til Sissel Lie, Ragnvald Bratz, forteller Bennett Moen.

- Han var først og fremst opptatt av slektskapet med Trygve Lie, men vi ble mer interessert i Sissel Lies egen historie og begynte derfor å nøste i den.

Arbeidet med å lete etter fakta om Sissel Lies liv har ikke vært bare enkel. Barrierene er de samme mange forskere møter når de graver etter ukjente personer, og særlig kvinner, i arkivene.

- Sissel Lie var gift to ganger så hun har hatt tre forskjellige etternavn. Det har ikke akkurat gjort det enklere, sier Pernille Fjoran.

- Det fantes ikke mye informasjon om henne da vi begynte arbeidet i 2018, så det har vært som å sette sammen et stort lappeteppe ved hjelp av noen få kilder og stikkord.

I den norske hærs kvinnekorps

Noe av informasjonen er hentet fra Kvinnenes forsvarshistorie av forfatterne Grethe Vernø og Elisabeth Sveri, og «Forsvarssak eller kvinnesak?» av Lene Orsten, begge funnet på Nasjonalbibliotekets bokhylla.no.

- Vi har også funnet kilder og bevis som handler om Hærens kvinnekorps i forsvarets arkiv på Riksarkivet, forteller Fjoran.

Hun viser til at det finnes et slags tidsvitnedokument på nett skrevet av Hanne Mossige, som var fenrik i Norsk kvinnekorps (NKK) fra 1942-1945.

Kvinnene skiftet ofte navn når de giftet seg, eller de jobbet i mannens fotoatelier og tok bilder i hans navn.

- Mossige skriver egentlig om sin mann, men fletter inn egne historier fra krigen. Hun er også avbildet i albumene til Sissel Lie.

- I disse kildene fant vi historien om nordmenn som tjenestegjorde i Storbritannia, og spesiel

Les mer

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt