AddToAny

Kunstens pest og plager

Kunstens pest og plager
Dersom det stemmer at stor lidelse avler god kunst, bør pestutbrudd ha vært berikende for kunsthistorien. Hvorvidt det er tilfelle kan du selv bedømme i denne føljetongen om pest og religion i kunstens verden.
Av Kathleen Morley

Korona-isolasjonen avstedkommer mange kreative uttrykk. Et eksempel er at barn i alle land maler regnbuer og setter utenfor vinduer og husene sine hvor de skrive "Alt blir bra". Og er man glad i kultur kan man finne mye på den digitale fronten for tiden, der de store museene åpner opp samlingene sine og legger ut digital formidling i særklasse. Vi kan og glede oss over de mange tolkningene av tidligere tiders mesterverk, kledd i ny drakt og tilpasset dagens sosiale medier.

Intet er nytt under solen

Påfallende mye av det vi i dag betegner som europeisk kunst, og som dermed utgjør mye av den europeiske kunsthistorien, utviklet seg i en tid som var fylt av sykdom og død. Fra 1347 til sent på 1600-tallet ble Europa hjemsøkt av Svartedauden, Yersinia Pestis.

Livene til alle de store kunstnerne i verdenshistorien ble levd i vissheten om mulig sykdom og snarlig død. Det gjaldt Michelangelo såvel som Rembrandt - og utallige andre kjente og ukjente kunstnere. Noen av de store mesterne ble også ofre for pest, som Hans Holbein den yngre og Tizian. Likevel blomstret kunsten. Kunstnere fikk oppdrag fra Kirken såvel som fyrster eller velstående borgere. Kanskje var det nettopp bakteppet av død og forgjengelighet som gjorde kunsten så viktig for middelalderens, renessansens og barokkens mennesker?

I denne serien med artikler skal vi ta et blikk inn i kunstens verden og se på hvordan det å oppleve og leve med pest eller epidemier har formet noen av kunstverkene i vår kultur. Siden det er påske er det naturlig å starte med den boken som alle gudfryktige europeere forholdt seg til gjennom denne perioden: Bibelen.

Det gamle testamentets pest - utvandringen fra Egypt

I en sveitsisk Bibel fra 1411, kalt Toggenburg-Bibelen, finner vi en illustrasjon til historien om de ti plagene i Egypt før jødenes utvandring. Bildet viser Moses i bakgrunnen, med to personer i forgrunnen som er dekket av byller, noe som skal referere til byllepest.

Dette er hentet fra en av fortellingene om Moses i Andre Mosebok: «Herren sa til Moses og Aron: «Fyll nevene med sot fra ovnen. Moses skal kaste det mot himmelen f

Les mer

Flere saker fra Religioner.no

En universitetslektor fikk ikke forlenget sin stilling ved et amerikansk universitet etter å ha vist århundregamle bilder av profeten Muhammed i en kunsthistorietime. Årsaken var at en muslimsk student ble krenket.
Religioner.no 13.01.2023
Universitetslektor Erika LÃ3pez Prater viste studentene malerier av Muhammed. Fikk ikke fornyet kontrakt etter klage fra student.
Religioner.no 13.01.2023
Shabana Rehman blir begravet i en livssynhumanistisk seremoni på statens regning.
Religioner.no 04.01.2023
NRK gjør ofte en grei jobb med populærvitenskap, men i blant går det for fort i svingene i jakten på å krydre stoffet, skriver Bjørn Are Davidsen.
Religioner.no 20.10.2022
Lars Alm innfører, noe merkelig, sin egen tolkningsregel, fjernt fra all islamsk teologi, skriver Osamah Rajpoot.
Religioner.no 08.10.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt