AddToAny

Kunnskapens pris

Kunnskapens pris
Skal vi sette en pris på kunnskap, eller også bare sette mer pris på den?
Regjeringen jobber for kunnskapsløft (1) og kompetanseløft (2) knyttet til rekruttering, kompetanse og fagutvikling i omsorgstjenesten. I en tid hvor verdibaserte helsetjenester (VBH) (3) er et sentralt begrep, og hvor selvbetaling for utdanning i Norge er et hett tema, er det kanskje betimelig å se litt på hvordan vi verdsetter kunnskap?
Mange er opptatt av å måle verdi: Ervervet kunnskap skal gi poeng i et system og aller helst mer lønn - kan det hende vi glemmer at det også er mulig å verdsette kunnskap på andre måter?

Faglig oppdatering
I Hold Pusten nummer 3 2021 refererte jeg i artikkelen «Fremtiden kaller» til spørreundersøkelsen jeg foretok blant noen av NRFs medlemmer i forbindelse med en masteroppgave (4). Om faglig oppdatering (figur 1) svarte de fleste av respondentene (81,1%) at de i større og middels grad har behov for ytterligere faglig oppdatering for å kunne gjøre en god jobb. De fleste (89,7%) svarte at de holder seg faglig oppdatert på egenhånd i middels eller større grad, og de fleste (74,8%) får også tilrettelegging av arbeidsgiver til å oppdatere og utvikle seg i faget i middels eller større grad.
Faglighet og ressurser
Figur 2 viser at de fleste (83,1%) opplever at kravene til effektivitet går på bekostning av faglighet i middels eller større grad. Kun en fjerdedel (25,6%) svarer at de i større grad har tid til å jobbe kunnskapsbasert i den daglige yrkesutøvelsen, og de fleste (77,5%) ønsker å jobbe kunnskapsbasert i middels til større grad enn i dag.
Ut fra svarene i figur 1 og 2 ser vi at det er et spenn mellom at de fleste svarer at de holder seg faglig oppdatert, og at de får tilrettelegging til det av arbeidsgiver, og at de fleste samtidig opplever at kravene til effektivitet går på bekostning av fagli
Gå til mediet

Flere saker fra Hold Pusten

Helt siden tidlig på 2000-tallet har folk i Karasjok måttet reise i over tre timer for å få tatt røntgen.
Hold Pusten 25.10.2021
Analyser av MR-bilder etter elektrokonvulsiv terapi bidrar med nye brikker i puslespillet for å forstå hvordan og hvorfor terapiformen fungerer ved depresjon.
Hold Pusten 25.10.2021
Radforum er en del av NRF og består av radiografer fra høyskoler/universiteter og det kliniske miljøet. Vi brenner for faget, fagutvikling og innovasjon.
Hold Pusten 25.10.2021
Må se på risikofaktorer
Hold Pusten 25.10.2021
facebook.com/holdpusten
Hold Pusten 25.10.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt