AddToAny

Kulturmelding - svada eller realpolitikk?

Kulturmelding - svada eller realpolitikk?
Den etterlengta kulturmeldinga kom rett før jul. Hilde Sandvik oppfordrer kulturlivet til å bruke den for alt den er verd.
Det ser ut til å være allmenn enighet om at kulturmeldinga som ble lagt fram i desember var annerledes enn tidligere kulturmeldinger. Der tidligere meldinger i større grad har pekt ut konkrete kulturområder, definert tiltak og noen ganger summer, har dagens kulturminister lagt fram en mer ideologisk melding. Meningene er delte om det er bra.

Hva er en kulturmelding?

- En kulturmelding er en strategiplan. Den peker ut en retning, men peker ikke nødvendigvis på konkrete tiltak. Dette er selve rollen til en stortingsmelding - den skal gjøre opp status og peke på veien videre, forklarer Sigrid Røyseng.

Hun er professor på Norges musikkhøgskole og BI, og har forsket og skrevet om kulturpolitikk og kulturledelse. Hun ser også på kulturmeldinger som tidsbilder.

- Slik har det vært siden vi fikk de første kulturmeldingene på 70-tallet. Meldingene kan virke overordna og abstrakte, men sier noe om den tidsånden vi til enhver tid lever i, sier Røyseng.

Også Creo-leder Hans Ole Rian trekker tråder bakover i historien.

- Den første kulturmeldinga, fra 1972, la grunnlag for hele den norske kulturpolitikken for mange år. Den la rammene for nasjonal og lokal kulturpolitikk, og var konkret på mål og tiltak. Også den første kunstnermeldinga, som kom i 1978, var konkret, og var blant annet den som satte or

Les mer

Flere saker fra Musikkultur

Under kveldens finale i Operaen overbeviste russiske Sergey Kaydalov om at han var den sterkeste blant de seks finalistene.
Musikkultur 23.08.2019
Det er mye bra i regjeringens nye strategi for å styrke de estetiske fagene, men jeg er forundret over at de ikke går «all in», skriver Hans Ole Rian i dette innlegget.
Musikkultur 22.08.2019
Skoleåret er i gang. Musikk, dans og dramalinjene har en svak nedgang i søkertallet fra i fjor. Og fortsatt er rundt 70 prosent av søkerne jenter.
Musikkultur 22.08.2019
Regjeringen vil styrke de praktiske og estetiske fagene. Kompetanseheving av lærere og et tettere samarbeid mellom skole og kulturskole, er noen av tiltakene for å få det til.
Musikkultur 21.08.2019
For første gang har forskere dokumentert at hjernene til musikkterapeut og pasient synkroniseres under behandling.
Musikkultur 19.08.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt