AddToAny

Kulturmelding - svada eller realpolitikk?

Kulturmelding - svada eller realpolitikk?
Den etterlengta kulturmeldinga kom rett før jul. Hilde Sandvik oppfordrer kulturlivet til å bruke den for alt den er verd.
Det ser ut til å være allmenn enighet om at kulturmeldinga som ble lagt fram i desember var annerledes enn tidligere kulturmeldinger. Der tidligere meldinger i større grad har pekt ut konkrete kulturområder, definert tiltak og noen ganger summer, har dagens kulturminister lagt fram en mer ideologisk melding. Meningene er delte om det er bra.

Hva er en kulturmelding?

- En kulturmelding er en strategiplan. Den peker ut en retning, men peker ikke nødvendigvis på konkrete tiltak. Dette er selve rollen til en stortingsmelding - den skal gjøre opp status og peke på veien videre, forklarer Sigrid Røyseng.

Hun er professor på Norges musikkhøgskole og BI, og har forsket og skrevet om kulturpolitikk og kulturledelse. Hun ser også på kulturmeldinger som tidsbilder.

- Slik har det vært siden vi fikk de første kulturmeldingene på 70-tallet. Meldingene kan virke overordna og abstrakte, men sier noe om den tidsånden vi til enhver tid lever i, sier Røyseng.

Også Creo-leder Hans Ole Rian trekker tråder bakover i historien.

- Den første kulturmeldinga, fra 1972, la grunnlag for hele den norske kulturpolitikken for mange år. Den la rammene for nasjonal og lokal kulturpolitikk, og var konkret på mål og tiltak. Også den første kunstnermeldinga, som kom i 1978, var konkret, og var blant annet den som satte or

Les mer

Flere saker fra Musikkultur

Sølvguttene ønsker å overta NRKs Store Studio når statskanalen flytter ut av Marienlyst.
article_web Musikkultur 14.02.2019
Barn og unge skal bidra til stortingsmeldingen om barne- og ungdomskultur, som legges fram i 2020. Kulturtanken har fått oppdraget med å involvere den oppvoksende generasjon i arbeidet.
article_web Musikkultur 13.02.2019
På Blueshuset i Bastøy fengsel blir bandet en metafor på livet. Klarer du utfordringene her, er du bedre rusta for det som venter på utsiden.
article_web Musikkultur 11.02.2019
Fra lukta av middelalderkloakk til å få en scenografimodell inn på nattoget til Oslo. Kjedelig kan den iallfall ikke kalles, jobben til scenograf Silje Sandodden Kise.
article_web Musikkultur 07.02.2019
Strømmetjenestene har ført til at norske lyttere hører mindre på norsk musikk. Det viser en ny rapport om digitaliseringens innvirkning på norsk musikkbransje.
article_web Musikkultur 05.02.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt