AddToAny

KRONIKK: Flagget som svir

KRONIKK: Flagget som svir
Sør-Korea krever at det skal forbys å bruke det japanske orlogsflagget under OL i Tokyo neste år. Harry Solvang som er professor i japansk ved Universitetet i Bergen, forklarer i denne kronikken hvorfor.
K R O N I K K

Sør-Koreas krav om å forby det japanske orlogsflagget under OL i Tokyo neste år er enda en påminnelse om at sårene fra den japanske koloniperioden ennå ikke er leget. Kravet kommer på toppen av en rekke uoverensstemmelser mellom de to asiatiske økonomiske stormaktene, og må forstås mot en slik bakgrunn. Vesentlig er det å kjenne til at Japan annekterte Korea (dagens Sør- og Nord-Korea) i 1910 og styrte området helt frem til 1945. Det er nemlig det japanske styret i denne perioden som ligger under uoverensstemmelser som har preget forholdet mellom de to landene i moderne tid, og som med jevne mellomrom kommer til overflaten.

Selv om japanerne bygget fabrikker og infrastruktur og i en viss forstand bidro til å utvikle Korea, overskygges dette av overgrepene koreanerne ble utsatt for. De måtte for eksempel ta japanske navn og bruke japansk språk, men det som mer enn noe annet bidrar til at koreanerne ikke klarer å glemme eller forsone seg med denne fortiden kan sammenfattes i de to nøkkelordene tvangsarbeid og sexslaveri. Dette er spesielt relatert til 2. verdenskrig, da mange koreanske menn var tvunget til å kjempe sammen med de japanske soldatene. Andre koreanske menn ble sendt til Japan for å arbeide i den japanske krigsindustrien, ofte i gruver. Mange ble tvunget til å jobbe i japanske fabrikker i Korea. I tillegg ble mange koreanske unge kvinner sendt (tvunget eller lokket) til japanske militærleire og garnisoner, for å betjene de japanske soldatene seksuelt.

Les mer

Flere saker fra Uniforum

- Dette forteller oss hvorfor noen får den alvorlige lungesykdommen ved Covid-19, som er det som tar livet av pasientene, sier leder av studien, professor Tom Hemming Karlsen ved Det medisinske fakultet på UiO.
Uniforum 03.06.2020
Jeg synes det er rart at akademias fremste ledere ikke tar opp viktigheten av den erfaringsbaserte utdanningen. For det er den som har havnet mellom barken og veden, skriver Arvid Ellingsen, leder for Nasjonalt fagskoleråd.
Uniforum 03.06.2020
Det odontologiske fakultetet ved UiO har tapt 14 millionar kroner i tapte pasientinntekter på grunn av koronapandemien, melder Khrono.
Uniforum 03.06.2020
Vi er glade for at den internasjonale evalueringen har kommet til samme konklusjoner som vi selv gjorde. Da er det bare å jobbe systematisk videre med søknadene mot SFF-V, skriver rektor Svein Stølen og viserektor Åse Gornitzka
Uniforum 02.06.2020
Mine spørsmål om EAs rolle, selvforståelse og manglende lydhørhet for ansattes behov forblir ubesvart. Slik kommenterer professor Andreas Føllesdal svaret fra rektor Svein Stølen på hans kritikk av Eiendomsavdelingen ved UiO.
Uniforum 02.06.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt