AddToAny

KRONIKK: Flagget som svir

KRONIKK: Flagget som svir
Sør-Korea krever at det skal forbys å bruke det japanske orlogsflagget under OL i Tokyo neste år. Harry Solvang som er professor i japansk ved Universitetet i Bergen, forklarer i denne kronikken hvorfor.
K R O N I K K

Sør-Koreas krav om å forby det japanske orlogsflagget under OL i Tokyo neste år er enda en påminnelse om at sårene fra den japanske koloniperioden ennå ikke er leget. Kravet kommer på toppen av en rekke uoverensstemmelser mellom de to asiatiske økonomiske stormaktene, og må forstås mot en slik bakgrunn. Vesentlig er det å kjenne til at Japan annekterte Korea (dagens Sør- og Nord-Korea) i 1910 og styrte området helt frem til 1945. Det er nemlig det japanske styret i denne perioden som ligger under uoverensstemmelser som har preget forholdet mellom de to landene i moderne tid, og som med jevne mellomrom kommer til overflaten.

Selv om japanerne bygget fabrikker og infrastruktur og i en viss forstand bidro til å utvikle Korea, overskygges dette av overgrepene koreanerne ble utsatt for. De måtte for eksempel ta japanske navn og bruke japansk språk, men det som mer enn noe annet bidrar til at koreanerne ikke klarer å glemme eller forsone seg med denne fortiden kan sammenfattes i de to nøkkelordene tvangsarbeid og sexslaveri. Dette er spesielt relatert til 2. verdenskrig, da mange koreanske menn var tvunget til å kjempe sammen med de japanske soldatene. Andre koreanske menn ble sendt til Japan for å arbeide i den japanske krigsindustrien, ofte i gruver. Mange ble tvunget til å jobbe i japanske fabrikker i Korea. I tillegg ble mange koreanske unge kvinner sendt (tvunget eller lokket) til japanske militærleire og garnisoner, for å betjene de japanske soldatene seksuelt.

Les mer

Flere saker fra Uniforum

Skal vi bedrive fremragende forskning, utdanning og innovasjon, så er det å ta fra oss råderetten over egne bygg en dårlig ide. Det mener fem studentledere om forslaget om å overdra universitetseiendommer til Statsbygg.
Uniforum 21.01.2020
Å tillate bearbeidelser av akademiske publiseringer kan bryte med akademisk frihet, konkluderer ny rapport.
Uniforum 21.01.2020
OsloMet-rektor Curt Rice ønsker å flytte hele Kjeller-miljøet med 200 arbeidsplasser til Oslo, melder Khrono.
Uniforum 20.01.2020
Det var 23 personar som måtte evakuerast etter at det braut ut brann på eit kontor i Kjemibygningen sundag ettermiddag. Det opplyser kontorsjef Line A. H. Valbø på Kjemisk institutt til Uniforum.
Uniforum 20.01.2020
Studentsamskipnadene landet rundt har søkt om støtte til å bygge 2475 studentboliger. SiO vil bygge 300 studentbliger på Kringsjå og 300 på Lillestrøm.
Uniforum 20.01.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt