AddToAny

KRONIKK: Eriksens offentlige fornuft

Eriksen presenterer et slags idealbilde av den rasjonelle offentligheten som ledende institusjoner ikke engang prøver å etterstrebe.
Dersom Eriksen hadde rett, hadde demokratiske samfunn med en fri presse løst de fleste av sine store problemer for lengst.

Professor Erik Odvar Eriksen kommer med interessante synspunkter i sin kronikk som krever en kommentar.

Eriksen skriver ganske riktig at pandemien reiser dilemmaer og vanskelige moralske spørsmål. Eriksen mener at "vi må forlite oss på et kvalifisert offentlig ordskifte" der argumenter møter saklige motargumenter. Det virker som Eriksen mener vi har en slik fornuftsbasert debatt i dag, på tross av problemer med særlig de sosiale mediene.

Eriksen er likevel kritisk til det han kaller en forskyvning i begrunnelsene fra det å redde liv og der alle liv er like mye verd, til tall om hva intensivavdelingene kan håndtere. Han setter opp en motsetning mellom på den ene siden moral og solidaritet og på den andre statistikk og prognoser og teknifisering av debatten. Eriksen mener at dette kan svekke lojaliteten til tiltakene. Særlig i kriser, skriver Eriksen, blir det tydelig at politikere blir holdt ansvarlig for sine planer og beslutninger.

Men for det første er sykehusenes kapasitet et moralsk spørsmål fordi det handler om muligheten til hjelpe syke og å avveie mellom ulike pasientgrupper. Vi har ikke moraleksperter som Eriksen riktig skriver, men vi har noe bedre: medisinere (eksperter) som prøver å trekke etisk tenkning inn i sin ekspertise, og politikere som prøver å trekke på moral i sin politiske kommunikasjon. Klar tale fra FHI om hva sykehusene tåler tror jeg gir vel så m

Les mer

Flere saker fra Uniforum

Toleranse og mangfald må inn i Grunnlovas paragraf 1oo. Det bør opprettast eit eige ytringsfridomsråd for internett, og det må gjerast tiltak som kan sikra retten til offentleg innsyn betre enn i dag.
Uniforum 16.08.2022
- Spørsmåla kan vera ubehagelege og svara er sjeldan enkle, ofte komplekse, og dei kan vera kontroversielle..
Uniforum 15.08.2022
Universitetet i Oslo fell seks plassar frå i fjor og endar mellom dei 67 beste universiteta i verda på Shanghai-rangeringa for 2022. I Norden er UiO på tredjeplass, medan det ligg blant dei 20 beste i Europa.
Uniforum 15.08.2022
Legen og filosofen Carl Tollef Solberg er tildelt Zapffe-prisen på 100 000 kroner. Essayet han er tildelt prisen for heter "Fødselens tragedie eller tragediens fødsel? Om Zapffe og eksistensens ytterkanter".
Uniforum 15.08.2022
Det sentraleuropeiske universitet i Budapest valde å flytta til Wien. Grunnen var at den ungarske regjeringa ville nekta universitetet retten til å dela ut vitnemål til studentar i Ungarn. Uniforum har besøkt det gamle hovudkvarteret.
Uniforum 15.08.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt