AddToAny

KRONIKK: Akademia i Afghanistan i eksistensiell krise

Norges universiteter og myndigheter må bidra til å redde de siste bitene av en hardt kjempet fremgang for en generasjon som Norge har vært med på å bygge opp de siste 20 årene i Afghanistan.
K R O N I K K

Talibans maktovertakelse i august 2021 var et grusomt tilbakeslag for Afghanistan, som skjedde akkurat da vi alle håpet at landet var på vei ut av den endeløse volds- og krigslabyrinten. Kollapset annullerte på brutalt vis det millioner av unge drømmere og alt folket i Afghanistan hadde oppnådd de siste 20 årene.

Allikevel er det en ting som ikke har endret seg, nemlig skoleangrep i det fattige området Dasht-e-Barchi, vest for Kabul, hvor den undertrykte minoriteten hazara-folket bor. Den 19. april ble en ungdomsskole med tusener av studenter angrepet med en serie av bomber. Taliban sier at de kun har drept 6 og skadet 11, mens lokale kilder rapporterer opp til 100 drepte og skadede. Men mørketallene er store.

Skoleangrep som krigsstrategi

Skole og utdanning er Talibans erkefiende. Taliban har gjennom to tiår utpekt skoler og utdanningsinstitusjoner som legitime angrepsmål. De har brent ned og bombet tusener av skoler over hele landet siden 2001. Rapporten «Knowledge on Fire: Attacks on Education in Afghanistan» fra CARE Norge (september 2009) registrerte det slik:

Taliban-talsmann Qari Yusuf Ahmadi fortalte journalister "Vi har brent noen skoler hvor anti-islamsk innhold ble undervist, og han fordømte videre skoler hvor barn ble undervist på måter som bryter med Islam. "Mange endringer ble gjort i lærebøkene. For eksempel pleide bokstaven A å være for Allah, men i disse lærebøkene

Les mer

Flere saker fra Uniforum

Apollon er tildelt prisen for beste forside 2023 av Fagpressen.
Uniforum 02.06.2023
Postdoktor Isabel Viola Kreis er valgt til ny representant for de midlertidige vitenskapelige ansatte i UiOs styre. Oppslutningen om valget var lav.
Uniforum 02.06.2023
Det er ti år siden UiO og UiA avsluttet samarbeidet med Det skandinaviske senteret i Baku i forvissning om at lokale krefter var rede til å overta.
Uniforum 02.06.2023
- Det er også historia til min familie som rullar ut og viser bakteppet for at dei vaksne valde å snakka kun norsk til oss, fortel kvenskspråklege Pia Lane, medlem av Sannings- og forsoningskommisjonen og professor i fleirspråklegheit på UiO.
Uniforum 01.06.2023
I dag har Sannings- og forsoningskommisjonen kunngjort konsekvensane fornorskingspolitikken har ført til.
Uniforum 01.06.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt