AddToAny

Krasjkurs i digital konsertformidling

Krasjkurs i digital konsertformidling
Er du av dem som har kjent på behovet for å kunne mer om digital konsertformidling? Her er et krasjkurs for nybegynnere!
Det er bare å innse: Folk ble fort kravstore når det gjaldt strømmekonserter - den jevne konsument gikk raskt lei av å høre artister stemme gitaren og glemme å lukke døra til toalettet før opptak. Innhold og presentasjon er alfa og omega. Med enkle midler kan du lage ganske proffe sendinger fra hjemmet. Vi viser deg hvordan.

Lyd

Det finnes egentlig ingen grenser oppover for hvor dyrt og komplisert man kan gjøre en produksjon, men du kan i prinsippet gjøre alt med en smarttelefon og et Facebook-abonnement. Du skal riktignok være svært kreativ for å gjøre det spennende. Første oppgradering fra kun å bruke telefonen, er å koble en bedre mikrofon til den. Her finner vi nok det største utvalget for iPhone, men det finnes alternativer for alle. Et par eksempler:

Røde Videomic ME-L: Dette er en av flere modeller fra australske Røde. Nettopp denne varianten plugges rett i lightning-porten og har eget minijack-uttak for øreplugger.

Røde

Zoom iQ7: Denne har lightning-plugg, eget inngangsvolum, samt valg for 90- eller 120-grader stereo.

Zoom iQ7 montert på telefon: 1190 kr.

Produktfoto

Shure SHU-MV88: Dette er også en lightning-stereomikrofon.

Shure SHU-MV88: 2085 kr.

Produktfoto

I tillegg kommer en rekke såkalte lavalier-mikrofoner, gjerne kalt mygg, som du klipser på jakkeslaget. Sennheiser og Boya er eksempler på produsenter av slike. Flere av disse modellene er også tilgjengelige for Android.

Hvor mange er dere?

Hvis du er en enslig instrumentalist som synger selv, kan du komme ganske langt med en stereomikrofon. Da vil mikrofonplasseringen avgjøre miksen. Står den nærme gitaren; høy gitar i miks og omvendt. Det kan låte veldig fint, men kan også være krevende. Du vil måtte prøve og feile litt, og det funker nesten kun akustisk. Men hvis dere er et band, eller du som utøver ønsker å ha kontroll på miksen, da er dere over i en annen verden: Behovet for flere mikrofoner, både dynamiske, kondensatorer og gjerne stormembran, dukker opp. En akustisk trio med vokal, kontrabass og gitar kan med litt forberedelser funke på én god mikrofon, men hvis trommesettet dukker opp, krever det sterk disiplin av trommisen. Ellers må man over på flerspor. Og da holder ikke telefonen lenger. Du må bruke laptop/stasjonær datamaskin, med lydkort og programvare som et vanlig studio. Det finnes også varianter for iPad/Android-tablets. Her er IK Multimedia en stor aktør, men for mange vil en slik løsning være litt begrensende.

Programvare for opptak

Når det gjelder programvare for opptak, finnes det nedskalerte gratisversjoner, som eksempelvis Pro Tools First, eller fullverdige «gratisprogrammer» (som ofte krever et abonnement eller lignende for å fungere 100 prosent), som Ardour, Audacity, eller Reaper, for å nevne noen. Cubase finnes i en e

Les mer

Flere saker fra Kontekst

Pianolærer Ragnhild Eline Hoen fant ikke læremateriell som passet, og lagde en bok selv.
Kontekst 27.09.2023
For første gang har en tenor vunnet Den norske solistpris.
Kontekst 27.09.2023
Ny Norsk Standard for konsertlokaler er endelig klar etter flere høringsrunder. Med dette er den gamle fra 2014 helt erstattet.
Kontekst 25.09.2023
Trenger du en sparringspartner? published | author Redaksjonen Norsk Tonekunstnersamfund lanserer en mentorordning hvor utøvere innen det klassiske feltet kan ønske seg en mentor blant foreningens medlemmer.
Kontekst 25.09.2023
Tradisjonshåndverkere jubler forsiktig over det regjeringen kaller «et historisk løft». Men blir det utdannet mange nok med kompetansen til å gjennomføre?
Kontekst 25.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt