Optikeren
28.06.2021
Maten vi putter i munnen og måten vi lever livene våre på, har større effekt på syn og øyehelse enn mange er klar over.
Vart vestlige kosthold bestar av mye høyprosessert mat, lite næringsstoffer og mange far for lite mosjon. Noen røyker fortsatt. Det blir ofte liten tid utendørs og lite naturlig D-vitamin fra sol. Hvordan pavirker dette synet og eventuell utvikling av sykdom?
James Loughman er professor i optometri og synsvitenskap og har forsket pa karotenoider og makula de siste 14 arene. Han stilte pa videolink fra Irland i et webinar arrangert av ProCornea. I webinaret fortalte han om hvilken rolle ernæring og karotenoid-tilskudd har for synet og spesielt makula. De som fulgte foredraget matte gjerne stille spørsmal underveis.
Loughman mener vi har en livsstil som fremmer inflammasjon. Oksidativt stress er resultatet nar frie radikaler eller reaktive oksygenarter (ROS) dvs. O2 og H2O2, overgar kroppens egen antioksidantkapasitet. Over tid kan ROS gi inflammasjon, ødelegge celler og akselerere aldringsprosessen. Det kan være hensiktsmessig a tenke pa kosthold relatert til flere sykdommer som pavirker øyet, mente han.
TØRRE ØYNE
Inflammasjon er en del av det a ha tørre øyne, papeker Loughman. Redusert tarekvalitet og kvantitet er en del av bildet. Inntak av antioksidanter øker tareproduksjonen, og dermed bedrer det tarefilmstabiliteten og helsen til konjunktiva hos tørre øyne-pasienter. Nyttige vitaminer er: C, E, B, A, D og sink, i tille
Gå til medietJames Loughman er professor i optometri og synsvitenskap og har forsket pa karotenoider og makula de siste 14 arene. Han stilte pa videolink fra Irland i et webinar arrangert av ProCornea. I webinaret fortalte han om hvilken rolle ernæring og karotenoid-tilskudd har for synet og spesielt makula. De som fulgte foredraget matte gjerne stille spørsmal underveis.
Loughman mener vi har en livsstil som fremmer inflammasjon. Oksidativt stress er resultatet nar frie radikaler eller reaktive oksygenarter (ROS) dvs. O2 og H2O2, overgar kroppens egen antioksidantkapasitet. Over tid kan ROS gi inflammasjon, ødelegge celler og akselerere aldringsprosessen. Det kan være hensiktsmessig a tenke pa kosthold relatert til flere sykdommer som pavirker øyet, mente han.
TØRRE ØYNE
Inflammasjon er en del av det a ha tørre øyne, papeker Loughman. Redusert tarekvalitet og kvantitet er en del av bildet. Inntak av antioksidanter øker tareproduksjonen, og dermed bedrer det tarefilmstabiliteten og helsen til konjunktiva hos tørre øyne-pasienter. Nyttige vitaminer er: C, E, B, A, D og sink, i tille