AddToAny

Kosthold og diabetes type 2

Kosthold og diabetes type 2
Pasienter med diabetes type 2 har mange spørsmål om kosthold og mat: Hvor mye kan jeg spise av brød, ris, pasta og potet? Må jeg slutte å spise alt som er søtt? Kan jeg drikke vin og øl? Hva med frukt? Gjør sukkerfri brus meg sulten? Hvorfor er det så viktig å gå ned i vekt og hvordan får jeg det til?
Du som er lege, sykepleier eller annen behandler har en viktig rolle med å veilede og hjelpe pasienten med diabetes type 2 i å nå behandlingsmålene. Kosthold er en av grunnpilarene i behandlingen ved diabetes, og en undersøkelse blant Diabetesforbundets medlemmer viste at mat og kosthold var temaet som flest ønsket mer informasjon om. Mat er også en gjenganger i spørsmålene som kommer inn til forbundets informasjonstjeneste, Diabeteslinjen. Samtidig opplever mange fastleger at de mangler både tid, kunnskap og hjelpemidler til å gi pasienter med diabetes god veiledning og gode svar på spørsmål om kosthold. Derfor har Helsedirektoratet nå laget et veiledningsverktøy som fastleger og andre kan bruke for å gi praktiske kostråd til pasienter med diabetes type 2.

VEILEDNINGSVERKTØYET BYGGER PÅ DIABETESRETNINGSLINJEN
I 2016 kom de første nasjonale kunnskapsbaserte kostrådene for diabetes som del av Nasjonal faglig retningslinje for diabetes fra Helsedirektoratet (helsedirektoratet.no/retningslinjer/diabetes). Disse ble oppdatert i 2019 og skal nå igjennom en ny revidering. I utviklingen av diabetesretningslinjen ble det tatt i bruk ny metodikk for å utvikle kunnskapsbaserte anbefalinger (GRADE). I tillegg til å legge opp til en grundig gjennomgang og systematisk vurdering av tilgjengelig litteratur legger GRADE-metodikken større vekt på transparente prosesser og brukerpreferanser, enn det som har vært vanlig tidligere.
Kostrådene er dermed godt vitenskapelig fundert, samt
Gå til mediet

Flere saker fra Diabetesforum

Vaner er automatisert adferd som har oppstått over tid. - Helsepersonell gjør lurt i å huske at det ikke bare er å ta seg sammen og gjøre bedre livsstilvalg, sier ernæringsfysiolog Kirsti Bjerkan.
Diabetesforum 13.09.2022
I flere interessante studier hadde man tatt i bruk ny teknologi til å undersøke sammenhengen mellom aktuelt blodsukker ved diabetes type 1 og velbefinnende.
Diabetesforum 13.09.2022
Ved å plukka frå kvarandre kva som skjer i cellene når dei forbrenn energi, avdekkjer forskarane mekanismar som kan bli til framtidige legemiddel.
Diabetesforum 13.09.2022
Diabetesforum 13.09.2022
Kunnskap om korleis skjelettmusklane forbrenn energi kan føra til framtidige legemiddel mot diabetes og fedme.
Diabetesforum 13.09.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt