AddToAny

Kosthold og diabetes type 2

Kosthold og diabetes type 2
Pasienter med diabetes type 2 har mange spørsmål om kosthold og mat: Hvor mye kan jeg spise av brød, ris, pasta og potet? Må jeg slutte å spise alt som er søtt? Kan jeg drikke vin og øl? Hva med frukt? Gjør sukkerfri brus meg sulten? Hvorfor er det så viktig å gå ned i vekt og hvordan får jeg det til?
Du som er lege, sykepleier eller annen behandler har en viktig rolle med å veilede og hjelpe pasienten med diabetes type 2 i å nå behandlingsmålene. Kosthold er en av grunnpilarene i behandlingen ved diabetes, og en undersøkelse blant Diabetesforbundets medlemmer viste at mat og kosthold var temaet som flest ønsket mer informasjon om. Mat er også en gjenganger i spørsmålene som kommer inn til forbundets informasjonstjeneste, Diabeteslinjen. Samtidig opplever mange fastleger at de mangler både tid, kunnskap og hjelpemidler til å gi pasienter med diabetes god veiledning og gode svar på spørsmål om kosthold. Derfor har Helsedirektoratet nå laget et veiledningsverktøy som fastleger og andre kan bruke for å gi praktiske kostråd til pasienter med diabetes type 2.

VEILEDNINGSVERKTØYET BYGGER PÅ DIABETESRETNINGSLINJEN
I 2016 kom de første nasjonale kunnskapsbaserte kostrådene for diabetes som del av Nasjonal faglig retningslinje for diabetes fra Helsedirektoratet (helsedirektoratet.no/retningslinjer/diabetes). Disse ble oppdatert i 2019 og skal nå igjennom en ny revidering. I utviklingen av diabetesretningslinjen ble det tatt i bruk ny metodikk for å utvikle kunnskapsbaserte anbefalinger (GRADE). I tillegg til å legge opp til en grundig gjennomgang og systematisk vurdering av tilgjengelig litteratur legger GRADE-metodikken større vekt på transparente prosesser og brukerpreferanser, enn det som har vært vanlig tidligere.
Kostrådene er dermed godt vitenskapelig fundert, samt
Gå til mediet

Flere saker fra Diabetesforum

Det var med stor sorg vi mottok meldingen om at Cecilie Wium døde så alt for tidlig 28. juni, bare få dager etter sin 50-års dag.
Diabetesforum 14.12.2021
SGLT2-hemmere har vist seg å ha hjertebeskyttende effekt, spesielt i behandlingen av hjertesvikt. Tilsvarende har de også en nyrebeskyttende effekt hos pasienter med kronisk nyresykdom, med eller uten diabetes.
Diabetesforum 14.12.2021
Diabetesforum 14.12.2021
Sindre Lee-Ødegård, Lars Christian Mørch Stene og Simon Nitter Dankel er blitt hedret med forskningspriser fra Diabetesforbundet.
Diabetesforum 14.12.2021
Reidun Mosand regnes som Norges første diabetessykepleier og ble ansatt ved diabetessengepost ved Aker sykehus i 1979. Nå har hun gått av med pensjon, og ble i den forbindelse feiret med et avslutningssymposium.
Diabetesforum 14.12.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt