Diabetesforum
07.09.2021
Pasienter med diabetes type 2 har mange spørsmål om kosthold og mat: Hvor mye kan jeg spise av brød, ris, pasta og potet? Må jeg slutte å spise alt som er søtt? Kan jeg drikke vin og øl? Hva med frukt? Gjør sukkerfri brus meg sulten? Hvorfor er det så viktig å gå ned i vekt og hvordan får jeg det til?
Du som er lege, sykepleier eller annen behandler har en viktig rolle med å veilede og hjelpe pasienten med diabetes type 2 i å nå behandlingsmålene. Kosthold er en av grunnpilarene i behandlingen ved diabetes, og en undersøkelse blant Diabetesforbundets medlemmer viste at mat og kosthold var temaet som flest ønsket mer informasjon om. Mat er også en gjenganger i spørsmålene som kommer inn til forbundets informasjonstjeneste, Diabeteslinjen. Samtidig opplever mange fastleger at de mangler både tid, kunnskap og hjelpemidler til å gi pasienter med diabetes god veiledning og gode svar på spørsmål om kosthold. Derfor har Helsedirektoratet nå laget et veiledningsverktøy som fastleger og andre kan bruke for å gi praktiske kostråd til pasienter med diabetes type 2.
VEILEDNINGSVERKTØYET BYGGER PÅ DIABETESRETNINGSLINJEN
I 2016 kom de første nasjonale kunnskapsbaserte kostrådene for diabetes som del av Nasjonal faglig retningslinje for diabetes fra Helsedirektoratet (helsedirektoratet.no/retningslinjer/diabetes). Disse ble oppdatert i 2019 og skal nå igjennom en ny revidering. I utviklingen av diabetesretningslinjen ble det tatt i bruk ny metodikk for å utvikle kunnskapsbaserte anbefalinger (GRADE). I tillegg til å legge opp til en grundig gjennomgang og systematisk vurdering av tilgjengelig litteratur legger GRADE-metodikken større vekt på transparente prosesser og brukerpreferanser, enn det som har vært vanlig tidligere.
Kostrådene er dermed godt vitenskapelig fundert, samt
Gå til medietVEILEDNINGSVERKTØYET BYGGER PÅ DIABETESRETNINGSLINJEN
I 2016 kom de første nasjonale kunnskapsbaserte kostrådene for diabetes som del av Nasjonal faglig retningslinje for diabetes fra Helsedirektoratet (helsedirektoratet.no/retningslinjer/diabetes). Disse ble oppdatert i 2019 og skal nå igjennom en ny revidering. I utviklingen av diabetesretningslinjen ble det tatt i bruk ny metodikk for å utvikle kunnskapsbaserte anbefalinger (GRADE). I tillegg til å legge opp til en grundig gjennomgang og systematisk vurdering av tilgjengelig litteratur legger GRADE-metodikken større vekt på transparente prosesser og brukerpreferanser, enn det som har vært vanlig tidligere.
Kostrådene er dermed godt vitenskapelig fundert, samt