AddToAny

Komplisert å spise sunt?

Komplisert å spise sunt?
I en jungel av kostholdsråd fra selvutnevnte kostholdseksperter, myndigheter, aviser og magasiner kan det virke komplisert å spise sunt. Men er det egentlig det?
Nesten daglig hører vi om mat som enten er bra for oss - eller farlig og usunn. Noe som er bra den ene uka er sykdomsframkallende en annen. Er det sånn at sunn mat er ensbetydende med mat som inneholder lite kalorier, lite sukker, lite tilsetningsstoffer, lite fett - lite av alt som ikke er naturlig?
I denne utgaven av Matnyttig har jeg luket litt i denne jungelen av «kostholdsmyter». Og for å ha det på det rene: Sunn mat er det som gir kroppen vår det den trenger av næringsstoffer. Trygg mat er det som ikke skader helsen vår. Ingen matvarer alene kan bidra med alle næringsstoffer - variasjon er nøkkelordet.
Supermat-begrepet brukes om mat som skal ha spesielle egenskaper, og som ofte påstås å være helseframkallende. Men det er ikke dokumentert hva «supermat» er, eller at vi trenger såkalt «supermat» for å få i oss næringsstoffer som kroppen trenger. Det kroppen trenger er sunn og variert hverdagsmat - det er supert for kroppen.
Det trenger altså ikke være så komplisert å spise sunt, og det er også sunt å skeie ut med sjokolade eller andre godsaker. Noen tommelfingerregler i hverdagen: Tenk alltid litt grønt til maten, og fullkorn og fisk - spis variert og nyt maten!
Jeg håper du blir inspirert til å lage sunn og enkel mat på side 38 og 39.

Kanel senker blodsukkeret
Forskningen på dette gir ingen entydige svar, men det ser ut til at kanel har en svært liten effekt på blodsukkeret. For at kanel skal kunne hjelpe på blodsukkeret, er det snakk om store mengder. Det e
Gå til mediet

Flere saker fra Diabetes

Har ditt lokal- eller fylkeslag fått nye tillitsvalgte etter årsmøtet? I så fall må du huske å sende inn navn på disse, slik at de får tilgang til «Min Side» og annen informasjon.
Diabetes 16.04.2018
Stress virker inn på blodsukkeret mitt, uten tvil. Og ditt?
Diabetes 16.04.2018
I Norge setter vi insulin tilnærmet gratis. I USA koster insulinet så mye at for noen står det mellom å dø eller sette seg i bunnløs gjeld. Småbarnsfaren Alec døde.
Diabetes 16.04.2018
17. mai starter fastemåneden ramadan. Spesialist i allmennmedisin Nadim Latif er krystallklar overfor sine muslimske pasienter med diabetes: Bruker du insulin, faster du ikke. Og det er helt i orden.
Diabetes 16.04.2018
Professor Valdemar Grill ved NTNU og St. Olavs Hospital i Trondheim er blitt tildelt Knud Lundbeck Award.
Diabetes 16.04.2018

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt