AddToAny

KOLIN - DET UKJENTE, MEN ESSENSIELLE NÆRINGSSTOFFET

Ikke hørt om kolin, sier du? Det er du ikke alene om. Dette næringsstoffet er fortsatt nokså ukjent blant folk flest, og lite studert blant forskere. Vi vet for eksempel ikke hvor mye kolin nordmenn får i seg, heller ikke hvilke matvarer som betyr mest for kolininntaket vårt. Men det vi vet, er spennende. Bli med inn i kolinets verden.
olin er et essensielt næringsstoff for oss mennesker. Det betyr at selv om leveren kan lage litt kolin, så er det ikke nok til å dekke behovet vårt. Vi er med andre ord nødt til å få i oss kolin via kosten.
Rent kjemisk har kolin mye til felles med B-vitaminene, men det klassifiseres ikke som et vitamin. Vi finner fritt kolin både i maten og kroppen, men også kolin som er bundet til større molekyler, blant annet i fosfoglyserider (som er i cellemembranene) og i acetylkolin, et viktig signalstoff i nervesystemet.

HVA KOLIN GJØR I KROPPEN
Effekten av kolin i kroppen kommer i stor grav av at det kan gi fra seg en metylgruppe som så kan delta i for eksempel i fettomsetningen i kroppen. Vi vet også at det er involvert i omsetning av karbon (i en-karbonmetabolismen). Begge disse prosessene er tett knyttet til risiko for hjerte- og karsykdommer. Hjernen og nervesystemet trenger kolin for å regulere hukommelse, humør, muskelkontroll og andre funksjoner. Vi trenger også kolin for å danne membranene som omgir kroppens celler.

HVOR MYE KOLIN TRENGER VI?
I Norge finnes det foreløpig ingen offisielle anbefalinger for inntak av kolin. Imidlertid forventes det at dette vil komme i den nye utgaven av
Gå til mediet

Flere saker fra Kjøkkenskriveren

God folkehelse er ikke bare en verdi i seg selv - det er samfunnets viktigste beredskap. Når kriser rammer, står en befolkning med god fysisk og psykisk helse stødigere.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025
En ny undersøkelse fra facility management-selskapet Toma viser at 2 av 10 nordmenn ofte kaster mat hjemme.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025
Det var mye som sto på programmet da Kost- og ernæringsforbundets fylkesledere og landsstyret hadde sin årlige samling i september. I år var den lagt til Oslo.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025
Hvem har egentlig ansvaret når maten skal sendes ut til hjemmeboende? Mange kommuner bruker frivillige og private biler, andre har egne sjåfører og kjøretøy. Mattilsynet minner om at reglene for matsikkerhet er de samme, uansett hvem som leverer.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025
Middag levert hjem kan være en hjelp på veien for å bidra til at eldre klarer seg selv, og i Lillestrøm kommune er dette en lavterskel-tjeneste som ikke krever vedtak fra kommunen.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt