AddToAny

KOLIN - DET UKJENTE, MEN ESSENSIELLE NÆRINGSSTOFFET

Ikke hørt om kolin, sier du? Det er du ikke alene om. Dette næringsstoffet er fortsatt nokså ukjent blant folk flest, og lite studert blant forskere. Vi vet for eksempel ikke hvor mye kolin nordmenn får i seg, heller ikke hvilke matvarer som betyr mest for kolininntaket vårt. Men det vi vet, er spennende. Bli med inn i kolinets verden.
olin er et essensielt næringsstoff for oss mennesker. Det betyr at selv om leveren kan lage litt kolin, så er det ikke nok til å dekke behovet vårt. Vi er med andre ord nødt til å få i oss kolin via kosten.
Rent kjemisk har kolin mye til felles med B-vitaminene, men det klassifiseres ikke som et vitamin. Vi finner fritt kolin både i maten og kroppen, men også kolin som er bundet til større molekyler, blant annet i fosfoglyserider (som er i cellemembranene) og i acetylkolin, et viktig signalstoff i nervesystemet.

HVA KOLIN GJØR I KROPPEN
Effekten av kolin i kroppen kommer i stor grav av at det kan gi fra seg en metylgruppe som så kan delta i for eksempel i fettomsetningen i kroppen. Vi vet også at det er involvert i omsetning av karbon (i en-karbonmetabolismen). Begge disse prosessene er tett knyttet til risiko for hjerte- og karsykdommer. Hjernen og nervesystemet trenger kolin for å regulere hukommelse, humør, muskelkontroll og andre funksjoner. Vi trenger også kolin for å danne membranene som omgir kroppens celler.

HVOR MYE KOLIN TRENGER VI?
I Norge finnes det foreløpig ingen offisielle anbefalinger for inntak av kolin. Imidlertid forventes det at dette vil komme i den nye utgaven av
Gå til mediet

Flere saker fra Kjøkkenskriveren

Det er ikke bare i Norge vi spiser komler. Den er kjent som tilbehør både i Sverige, Ukraina, Polen og Sentral-Europa. I Litauen er potetball nasjonalretten. Gnocchi er italienernes svar på komle.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Et nytt innovasjonsprosjekt skal gjøre offentlig innkjøp av mat og cateringstjenester mer bærekraftig. I prosjektet «Kjøp bærekraftig» ses det til kjøkkentjenesten i Arendal kommune som har jobbet målrettet med dette i over 20 år.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Lerum har hatt stor suksess med saft uten tilsatt sukker, men den folkekjære solbærsirupen har vist seg å være vanskelig å endre. Frem til i år.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Å være kokk og fagarbeider er en fysisk og mentalt krevende profesjon og kan sammenlignes med idrett. Utøvere kan ikke prestere på høyt nivå uten å være i slaget. Dette krever riktig kosthold, mosjon og balanse mellom arbeid og hvile.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Totalt var det 4,4 millioner sidevisninger på Godfisk i 2023. Det er en økning på hele 600.000 sammenlignet med året før. Nok en gang var det oppskrifter på laks og torsk som tronet på søketoppen.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt